Κοζάνη, 6 Φεβρουαρίου 2025 – Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Εθνική Συνάντηση Ενδιαφερομένων Μερών του έργου URBANFLOODS, που διοργάνωσε το Εργαστήριο Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο έχει τον ρόλο του επικεφαλής εταίρου και του συντονιστή του έργου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης, εταίρο του έργου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης, με φυσική και διαδικτυακή παρουσία.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε ειδικούς, καθώς και φορείς της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με τη διαχείριση και πρόβλεψη πλημμυρών. Στόχος της συνάντησης ήταν η παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου, των υφιστάμενων πολιτικών, δράσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και η ανάδειξη προκλήσεων και πιθανών κενών στις υφιστάμενες στρατηγικές.
Την συνάντηση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Καθ. Θ. Θεοδουλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης κ. Κ. Βύζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Κλιματικής Κρίσης και Π.Α.Μ.-Π.Σ.Ε.Α. κ. Ι. Κιοσές, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Καθ. Φ. Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης κ. Π. Ματιάκης και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Κοζάνης κ. Β. Πανούσης.
Δια ζώσης και εξ αποστάσεως συμμετείχαν εκπρόσωποι από: το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, τη Διεύθυνση Υδάτων Ηπείρου και την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, την Ένωση των ΔΕΥΑ, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους Κοζάνης, Αμυνταίου, Βελβεντού, Σερβίων, Καστοριάς, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας, Αγρινίου, Βοΐου, Ιωαννίνων, Πυλαίας – Χορτιάτη, Τεμπών, Τρικάλων, Τυρνάβου, τον ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα, την WWF Ελλάς και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Βασικά Σημεία της Συνάντησης:
🔹 Παρουσίαση του έργου URBANFLOODS από την Καθ. Μαλαματή Λούτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), συντονίστρια του έργου, κατά την οποία αναλύθηκαν οι κύριοι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματά του.
🔹 Νομικό Πλαίσιο για τη Διαχείριση των Πλημμυρών, με εισηγήσεις από τις κ. Γ. Παναγιωτοπούλου και Ε. Αθανασίου, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και του κ. Ν. Συλλίρη, Προϊσταμένου της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
🔹 Εμπειρίες στη Διαχείριση Πλημμυρών στο Αστικό Περιβάλλον, όπου ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Λάρισας κ. Δ. Σαββοργινάκης, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Βοΐου Δρ. Ν. Καλογερίδης και η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑ Κοζάνης κ. Κ. Σιώμου μοιράστηκαν τις προκλήσεις και τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί.
🔹 Αντιπλημμυρικά Έργα: Προγραμματισμός, Συντονισμός, Διαχείριση, με εισηγήσεις από τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της ΠΕ Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Π. Τσιάμη, τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων του Δήμου Κοζάνης κ. Μ. Πεχλιβανίδη και τον κ. Σ. Λάππο, Στέλεχος του Τμήματος Μελετών, Επίβλεψης Έργων και Προγραμματισμού της ΔΕΥΑ Κοζάνης.
🔹 Λύσεις βασισμένες στη φύση και πράσινες υποδομές, με παρουσιάσεις του έργου Horizon Europe SPONGEWORKS από τον Δρ. Α. Παναγόπουλο, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) καθώς και της σημασίας της αποκατάστασης φυσικών οικοσυστημάτων στη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου, από τον κ. Θ. Γιαννακάκη, Συντονιστή δράσεων για λύσεις από τη φύση της WWF Ελλάδος.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων απέναντι στις πλημμύρες.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του έργου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://urbanfloods.interreg-ipa-adrion.eu/.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Interreg IPA ADRION.
Το περιεχόμενο του άρθρου είναι αποκλειστική ευθύνη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και των αρχών του προγράμματος IPA ADRION.