Aπαντώντας σε σχόλιο φίλης της στο facebook η πρώην Πρόεδρος του ΟΑΠΝ Φανή Φτάκα για την προεόρτια εκδήλωση “Ζντρόµπλες και οι Μπιστιρένιοι” που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19/2 σχολίασε με τη σειρά της: “Παρά το ψοφόκρυο βγήκα και γω να δω τι είναι αυτό το καινούριο φρούτο ! Αντί τις 7 μμ με βάση το πρόγραμμα εμφανίστηκαν στις 8 μμ απο τη μεριά του Βαλταδωρείου Γυμνασίου 10 ζντρομπλες συνοδευόμενες από τη μισή Φανφάρα , οι περισσότερες μέλη του Φανού Παύλου Μελά και μετά από 20 ολόκληρα λεπτά στις 8. 20 μμ, 10 κρυώνδις , οι μπιστερές με την άλλη μισή Φανφάρα, ερχόμενοι από τα παλιά ΚΤΕΛ ! Μεγάλη η σύλληψη του συγκεκριμένου θέματος, ο συντονισμός και η υλοποίηση του ! Αξίζει συγχαρητήρια ο εμπνευστής του που κρατούσε και το μικρόφωνο από ο, τι είδα!
Έφυγα τρέμοντας από το κρύο μετά από 1. 30 ώρα αναμονή στις 8.30 χωρις φυσικά να μπορέσω να παρακολουθήσω ολόκληρο το υπερθέαμα της πλατείας που προλόγισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού σαν Προ Αποκριάτικο ! Φεύγοντας άκουγα το πρώτο τραγούδι από τις ζντρομπλες ‘«άντρα μου , άντρα μου παραπονιάρη» που το τραγουδούσαν με χαρτάκια στα χέρια και σκεφτόμουνα πόσο ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα των αποκριάτικων τραγουδιών του Φανού και της Κοζανιτικης Αποκριάς»! Ελπίζω αυτό το υπερθέαμα να επαναληφθεί και του χρόνου για να μπορέσω να παρακολουθήσω βιωματικά όλα του τα επεισόδια ! Κιντσαμι Εύη με βήματα πίσω και όχι μπροστά! Καλές Απουκρες να ‘χουμε!”.
Αν κατάλαβε κ κανένας τι ήταν η συγκεκριμένη εκδήλωση ας το εξηγήσει κ σε εμάς
Μιζέρια και γκρίνια; Ξυδάκι! Άμα κρύωνες, να κάθοσαν σπίτ’!
Αυτή είναι η απάντηση σου στο άθλιο θέαμα;;;
αυτη ειναι η απαντηση στην αθλια υποκρισια
Άμα θες θέαμα, ιδού η Πάτρα ιδού και το θέαμα! Άλλο Κοζάνη, άλλο Πάτρα!
Καλα το λενε η καμηλα την καμπουρα της δεν την κοιταει ποτε
ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΚΟΖΑΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ?? ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΝΕΡΩΣΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Ο “θεσμός” της ΑΠΟΚΡΙΑΣ έφερε τα ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ στην Κοζάνη.
Στα τριάντα χρόνια που πέρασαν το βλέμμα μιας ολόκληρης κοινωνίας ήταν στραμμένο στο παρελθόν στο όνομα της διατήρησης της παράδοσης. Ποιας παράδοσης; Της κακώς εννοούμενης παράδοσης!
Δεν έφτανε ένας πολιτιστικός σύλλογος δεν έφταναν δύο δεν έφταναν τρεις, κάθε γειτονιά απόκτησε και από έναν άμεσα συνδεδεμένο με την Αποκριά. Αντί οι μαζικοί φορείς να ασχολούνται με τα προβλήματα της κοινωνίας, της πόλης και το μέλλον της περιοχής, μάθαιναν να χορεύουν – ο χορός ξέφρενος, χορός μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Ο σκοπός παρεξηγήθηκε και ο χορός μετατράπηκε σε διασκέδαση. Η διασκέδαση έφερε την αποχαύνωση και τώρα να τα αποτελέσματά της.
Ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το μεγάλο λάθος.
Οι άνθρωποι του πολιτισμού να αναλογισθούν το δικό τους λάθος και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η αλλοίωση του χαρακτήρα της Κοζανίτικης Αποκριάς είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που εμπίπτει στα θέματα του Πολιτισμού.
Οι πολιτικοί ήταν στη λογική “ο λαός τραγούδι θέλει”. Γι’ αυτούς ούτε λόγος να γίνεται.