Ανάστροφες κοιλίες καρδιάς: Αντιμετωπίζοντας ένα σπάνιο περιστατικό σε επαρχιακό νοσοκομείο Ο χειρισμός ενός νέου ασθενούς με σπάνια συγγενή καρδιοπάθεια στο νοσοκομείο Κοζάνης – Βραβεύτηκε ως η καλύτερη παρουσίαση νέων καρδιολόγων από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

24 Φεβρουαρίου 2025
16:28

Οι επιμελητές της Καρδιολογική Κλινικής του νοσοκομείου Σωτήριος Σωτηρίου και Χρήστος Γώγος, που συμμετείχαν στην αντιμετώπιση του περιστατικού και επιμελήθηκαν της παρουσίασής του από την ειδικευόμενη καρδιολόγο της Κλινικής, Ελεωνόρα Κυπιρτίδου, περιγράφουν στο iatronet.gr τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα των γιατρών, τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο. Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, Στυλιανός Λαμπρόπουλος, επισημαίνει πως η συγκεκριμένη διάκριση αναδεικνύει τις δυνατότητες των επαρχιακών νοσοκομείων, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ανάστροφες κοιλίες

Στη συγγενώς διορθωμένη μετάθεση μεγάλων αγγείων, η αριστερή κοιλία βρίσκεται στη θέση της δεξιάς και η δεξιά στη θέση της αριστερής. «Η αριστερή κοιλία, η οποία κανονικά είναι επιφορτισμένη να λειτουργεί σε υψηλές πιέσεις, εξωθώντας το αίμα σε όλα τα όργανα και ιστούς του σώματος, δουλεύει σε χαμηλές πιέσεις. Αντίθετα η δεξιά, που κανονικά εργάζεται σε χαμηλές πιέσεις κάνοντας αιμάτωση στους πνεύμονες, υποχρεώνεται να δουλεύει σε υψηλές πιέσεις, τις οποίες δεν μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία για μεγάλο διάστημα. Έτσι, επιβαρύνεται σταδιακά, κουράζεται με αποτέλεσμα να ‘ξεχειλώνει’ τη βαλβίδα και αυτή να χρειάζεται αντικατάσταση», εξηγούν οι ιατροί της κλινικής, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη συγγενής καρδιοπάθεια είναι δύσκολη ακόμη και στη διάγνωσή της.

Το περιστατικό

Ο νεαρός ασθενής προσήλθε στο νοσοκομείο Κοζάνης με επιγαστραλγία (πόνο στην κοιλιά), και ανέφερε αόριστα ένα παλιό ιστορικό καρδιοπάθειας, χωρίς να γνωρίζει και ο ίδιος ακριβώς για να το προσδιορίσει. Αρχικά αντιμετωπίστηκε από τους παθολόγους και έγινε εισαγωγή, με χορήγηση αντιβιοτικών και ενυδάτωση. Κατά την προσέλευση ήταν αιμοδυναμικά και αεροεμετρικά σταθερός, όμως η κατάστασή του άρχισε να επιδεινώνεται. Έκανε αιμόπτυση και αιφνίδια αερομετρική και αιμοδυναμική αστάθεια. Οι καρδιολόγοι, που κλήθηκαν για εκτίμηση λόγω και του ασαφούς ιστορικού, διέγνωσαν οξύ πνευμονικό οίδημα και τον εισήγαγαν στη μονάδα εμφραγμάτων για σταθεροποίηση. Από τις εξετάσεις στον υπέρηχο διαπίστωσαν πως έχει τη συγκεκριμένη συγγενή καρδιοπάθεια, η οποία επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από το λεπτομερές ιστορικό που ανέφεραν οι οικείοι του.

«Η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο ασθενής ήταν εξαιρετικά επείγουσα και απειλητική για τη ζωή του. Ήταν ασταθής, με 70 κορεσμό οξυγόνου και 70– 80 συστολική πίεση», σημειώνουν οι καρδιολόγοι, οι οποίοι αναφέρονται στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι γιατροί: «Η πρόκληση ήταν διπλή και αφορούσε τόσο τη διάγνωση, που γενικά είναι αρκετά δύσκολη, όσο και την αντιμετώπιση. Πετύχαμε την αιμοδυναμική και αερομετρική σταθεροποίηση, με οξυγόνο, διουρητικά και φάρμακα που ανεβάζουν την πίεση και στη συνέχεια μεταφέρθηκεσε ειδικό κέντρο για περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση».

Σήμερα ο ασθενής παρακολουθείται σε τακτική βάση και είναι ασυμπτωματικός με καλή λειτουργία της βαλβίδας.

Το επαρχιακό νοσοκομείο μπορεί

Για ένα ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτητικό περιστατικό κάνει λόγο ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Μαμάτσειου, Στυλιανός Λαμπρόπουλος. «Ήταν μια πολύ σπάνια συγγενής καρδιοπάθεια, παραμελημένη επί 8ετία, με μεγάλες προκλήσεις στη διάγνωση και αντιμετώπιση. Ο νεαρός ήρθε με βαρύ πνευμονικό οίδημα και βαριά ανεπάρκεια σε μια βαλβίδα, κινδύνευε να πεθάνει», επισημαίνει, προσθέτοντας πως ο συνολικός χειρισμός με τη σταθεροποίηση και τον συντονισμό της διακομιδής του σε εξειδικευμένο κέντρο, στέλνει ένα μήνυμα για τις δυνατότητες των νοσοκομείων της περιφέρειας. «Ένα επαρχιακό νοσοκομείο μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία τέτοιες επείγουσες καταστάσεις, παρά τα γνωστάπροβλήματα που αντιμετωπίζουν τα επαρχιακά νοσοκομεία».

Συζήτηση

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της ομάδας καρδιολόγων, το περιστατικό υπογραμμίζει τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο κλινικός ιατρός όταν διαχειρίζεται σύνθετες συγγενείς καρδιοπάθειες. Παρά τις προκλήσεις, διάφορες καινοτόμες προσεγγίσεις μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Πηγή iatronet.gr

Ένα σχόλιο

  • Μπραβο στην ομάδα των καρδιολογων.Όμως οι κυβερνήσεις τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν τους πληρωνουν για όσα αξιζουν.Σημερα ο γιατρός του ΕΣΥ πληρωνεται με μισθο πεινας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι