Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα: «Καινοτομίες στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Η περίπτωση της παραγωγής γραβιέρας Βοΐου με προπιονική καλλιέργεια» πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη Κοζάνης την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025 και ώρα 11:00 π.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης (πρώην Δημαρχείο). Παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και για τις νέες λύσεις στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων παρακολούθησαν την ημερίδα. Εκτός από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενημερώθηκαν και για το Μέτρο 16 «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» καθώς και για την μετάβαση στις νέες παρεμβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 από στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Επιπλέον η κ. Μοσχοπούλου Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και ο κ. Λάμπρος Σακκάς, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασαν τις νέες προσεγγίσεις για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ενώ έμφαση δόθηκε στην παραγωγή γραβιέρας στην περιοχή της Κοζάνης. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πιλοτικού έργου της Επιχειρησιακής Ομάδας “ΓΡΑΒΙΕΡΑ PRO”. Μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “ΓΡΑΒΙΕΡΑ PRO” είναι το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοΐου Κοζάνης και η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Στόχος του συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου είναι η δημιουργία ενός νέου τυριού τύπου «Γραβιέρα» για τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό του Βόιου Κοζάνης. Το τυρί αυτό θα έχει βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ενισχυμένες βιολειτουργικές ιδιότητες με την προσθήκη προπιονικής καλλιέργειας αλλά και άλλων προβιοτικών μικροοργανισμών ως καλλιέργειες ρυθμιστές. Από το προτεινόμενο Επιχειρησιακό Σχέδιο αναμένεται να αυξηθεί η αξιοποίηση του αιγοπροβείου γάλακτος που παράγεται στην περιοχή και να διευρυνθεί η ομάδα των τυροκομικών προϊόντων του Συνεταιρισμού.
Μπράβο kozan γιατί ρεπορτάζ σου,κατατοπιστικό και ενημερωτικό πέρα από την πόλη της Κοζάνης.
Μπράβο στο Βόιο
Για να καταλάβουμε τι σημαίνει “προπιονική” γραβιέρα πρέπει να τη δοκιμάσουμε πρώτα.
Έχει τρύπες απλά. Τα προπιονικα δημιουργούν τις τρύπες που βλέπουμε στην γραβιέρα
Και αυτό έργο Κασαπίδη να φανταστώ !
χα χάχα