Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες ψαράδες της Λίμνης Πολυφύτου καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ένα φαινόμενο πρωτοφανές για την εποχή το οποίο συναντούσαν για κάποιες μέρες μόνο κατά το μήνα Αύγουστο. Όπως θα δείτε και στο βίντεο, σημερινής λήψης (19/3/2025), ψαράδες βλέπουν να μαζεύουν από τα δίχτυα τους “πρασινάδες” αντί για ψάρια. Η παρουσία αυτών των “πρασινάδων” στη Λίμνη Πολυφύτου δεν είναι κάτι καινούριο ωστόσο εντοπιζόταν κυρίως στα ρηχά νερά και πάντα, όπως προαναφέρθηκε, στην “καρδιά” του καλοκαιριού. Πλέον, βάσει των γεγονότων, αυτή η συνθήκη, φέτος, έπαψε, να ισχύει με την αγωνία των ψαράδων της περιοχής να μεγαλώνει και να ζητούν τεκμηριωμένες απαντήσεις. Όπως λένε κάποιοι εξ αυτών οι λόγοι για αυτή την κατάσταση ενδεχομένως να είναι πολυ-παραγοντικοί, ενδεχομένως να σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες αλλά και με τη στάθμη της λίμνης και το πόσο καιρό βρίσκεται στο ίδιο σημείο, όμως σε κάθε περίπτωση εκείνοι που θα πρέπει να δώσουν άμεσα απαντήσεις είναι οι αρμόδιοι σε συνεργασία με επιστημονικούς γνώστες του αντικειμένου.
kozan.gr
Η λίμνη ανήκει στη ΔΕΗ.
Ολο το χειμωνα, άνοιγε το βράδυ τα φράγματα Πολυφύτου αι Ιλαρίωνα, για να παράγει τζάμπα ρεύμα, την ώρα που έβγαιναν εκτός τα φωτοβολταϊκά.
Η ύδρευση κι η άρδευση πάνε σε δεύτερη και τρίτη προτεραιότητα. Πρωτευει το ρεύμα.
Έτσι λοιπόν η λίμνη έμεινε σε πολυ χαμηλή για την εποχή στάθμη και να εμφανίσει πρασινάδα που ένδειξη ευτροφισμου. Αν η χρονιά πάει όπως πέρυσι, τον Αύγουστο ο Αλιάκμονας θα φτάσει στις Γουλες.
Υ. Σ.
Η ολοκληρωτική καταστροφή μεγάλου τμήματος του πλατανοδασους με πρόσχημα την αρρώστια του, μήπως έχει σχέση με έργα αντλησιοταμίευσης στην περιοχή;
Ήρεμα ρωτάω…
Πρώτη αποφασίστηκε ως θεραπεία ενός ζωντος οργανισμού η θανάτωση του, για να φύγει η αρρώστια…
αφου ηταν αδεια η λίμνη τόσο καιρό, πώς να μεγαλώσουν τα έρμα τα ζωντανά; Με μερέντα;
Ουτε λογος για υπεραλιευση ολα τα χρονια, βαλατε τα χερακια σας και βγαλατε τα ματακια σας. Ουτε δειγμα καραβιδας δεν αφησατε, φατε πρασιναδες τωρα
Πολύ σωστή παρατήρηση. Η καραβίδα κυνηγήθηκε βάναυσα. Όταν λείπει ένα κομμάτι από την αλυσίδα οι επιπτώσεις είναι απρόβλεπτες. Τα λιπάσματα που καταλήγουν στην λίμνη από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσω των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τα οργανικά από τους βιολογικούς και την ηλιοφάνεια είναι μια καλή συνταγή παραγωγής “πρασινάδας”. Έχουν σύλλογο οι ψαράδες ο οποίος μπορεί να αναζητήσει απαντήσεις και να απασχολήσει επιστήμονες. Η πολιτεία πρέπει απλά να τους δείξει την κατεύθυνση προς την βιωσιμότητα όχι άλλο ντάντεμα για ψήφους. Ενεργοποιήστε το σύλλογο σας.