Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, γνωστοποίησε την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Έργο Αντλησιοταμίευσης στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας» με φορέα του έργου ΔΕΗ Α.Ε .
Η μελέτη αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση κατασκευής έργου αντλησιοταμίευσης, εντός του Ορυχείου Νότιου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στΟ πλαίσια της αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων. Το έργο αξιοποιεί τους χώρους των πρώην ορυχείων για τη δημιουργία βιώσιμων ταμιευτήρων ενέργειας, συνδυάζοντας την αντλησιοταμίευση με περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές. Σκοπός είναι η μείωση των επιπτώσεων της μεταλλευτικής δραστηριότητας και η προώθηση βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων, με εκτιμήσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μέτρα προστασίας σύμφωνα με τη νομοθεσία. Προβλέπεται η δημιουργία δύο ταμιευτήρων (Άνω και Κάτω) και αντλιοστασίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, περιλαμβάνεται η κατασκευή έργων προσαγωγής, αντιπλημμυρικής προστασίας και σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα έργα θα εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του συστήματος αντλησιοταμίευσης, την προστασία από πλημμύρες και τη διασύνδεση με το εθνικό δίκτυο, επιτρέποντας την παραγωγή και μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας. Η βασική λειτουργία του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας, με τη μετατροπή περίσσειας ενέργειας του δικτύου σε δυναμική υδραυλική ενέργεια στον Άνω ταμιευτήρα. Ο στόχος είναι να είναι οικονομικά βιώσιμη η επαναπροσφορά της ενέργειας στο δίκτυο, όταν απαιτείται. Η άντληση νερού πραγματοποιείται με χρήση ηλεκτρικών μηχανών επαγωγικού τύπου ως κινητήρες, και όταν απαιτείται η παραγωγή ενέργειας, οι αναστρέψιμες υδραυλικές μηχανές λειτουργούν ως υδροστρόβιλοι, παρέχοντας κινητική ενέργεια στις ηλεκτρικές μηχανές για να την μετατρέψουν σε ηλεκτρική ενέργεια και να τροφοδοτήσουν το δίκτυο. Ο σταθμός αναμένεται να έχει δύο κύκλους λειτουργίας: άντλησης και παραγωγής ενέργειας. Κατά τη φάση της άντλησης, η λειτουργία διαρκεί 20 ώρες την ημέρα, με μέση παροχή 138,93 m³/s. Στην περίπτωση αυτή, ο σταθμός απορροφά μέση ισχύ 201MW, με τη μέγιστη ισχύ άντλησης να φτάνει τα 221MW. Στη φάση της παραγωγής, ο σταθμός παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 14,5 ώρες την ημέρα, με μέση παροχή 191,04 m³/s. Η μέση ισχύς παραγωγής ανέρχεται σε 206MW, με μέγιστη ισχύ 227MW και ελάχιστη ισχύ 186MW. Το έργο εκμεταλλεύεται το 82,66% της συνολικής χωρητικότητας του άνω ταμιευτήρα, ενώ η παραγόμενη ενέργεια εξαρτάται από τη στάθμη του ταμιευτήρα, η οποία επηρεάζει την παραγωγή και την απορρόφηση ενέργειας. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει τη διασύνδεση με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ για τη μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, την αντιπλημμυρική προστασία για την ασφάλεια της περιοχής και τη δημιουργία οδικής διασύνδεσης μέσω υφιστάμενων εργοταξιακών δρόμων, εντός των ορυχείων του Νοτίου Πεδίου, για την πρόσβαση στους αποθεσιοθαλάμους.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος – Τμήμα Πρασίνου & Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δήμου Κοζάνης, εξετάζοντας τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο φάκελο του έργου και λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα που επισημάνθηκαν παραπάνω, εισηγείται ως προς την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση του έργου, την έκδοση απόφασης με:
«Αρνητική Γνωμοδότηση» διότι: Η απόκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Πτολεμαΐδας, ο οποίος είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), προκαλεί προβληματισμούς και χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλάμβανε τη διαμόρφωση της λίμνης με στόχο τη βελτίωση της βιοποικιλότητας της περιοχής και την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των νέων καλλιεργειών. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, που υπερβαίνει τα δύο έτη, αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις προθέσεις της ΔΕΗ ως προς την αποκατάσταση της περιοχής. Ως εκ τούτου, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι επόμενες ενέργειες της εταιρείας, παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς την πορεία της αποκατάστασης.
Αφού το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στο Δ.Σ. Κοζάνης αποφασίσθηκε, ΟΜΟΦΩΝΑ, αρνητική γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο έργο.
kozan.gr
Το νερό στους ταμιευτήρες από πού θα το βρει η ΔΕΗ; Ή -καλύτερα- από πού θα το στερήσει από τον κάμπο; Μιλάμε για χειρότερη συμπεριφορά από Πασάδες και Αυτοκράτορες. Ντροπή!
Νερό δεν θα έχουμε για άρδευση ή πόσιμο, περιβάλλον μας άφησε τεράστιες τρύπες, σε όσα εδάφη είχαν μια επαφή με τον ορίζοντα τα σπείρανε φωτοβολταϊκά. Οι τοπικοί άρχοντες πού διαμαρτύρονται και μάχονται; Στα ιταλικά εστιατόρια του Κολωνακίου; Είναι κρυμμένοι στα γραφεία τους; Τι συμβαίνει επιτέλους;
Ποια αντλησιοταμιευση???? Πανω σε κοιτασματα??? Το Νοτιο δεν εχει εξοφλησει το κοιτασμα!!
Καθε χωρα περιφρουρει τον πλουτο της δεν τον μπαζωνει….
Τόσα χρόνια που δούλευαν οι μονάδες στερήθηκε νερό ο κάμπος? Μάλλον από την παλιά τροφοδοσία των μοναδων θα παρουν το νερό… Προσέχετε μην πείτε κατά λάθος “ναι” σε κανένα έργο…
Βαλτε δυσκολους ορους ωρε, τί ανακοινώνετε τυφλά “οχι”; Πολύ στην πουδρα τους έχετε με τετοια κειμενακαι μας κανουν ότι θελουν
Τελευταία φορά που κάνατε μαγκιά στην ΔΕΗ διπλασιάστηκε η τηλεθέρμανση ….το νου σας .!!!
Τα μαγικά για την Τ/θ Τα έκανε ο Πάρις μαζί με τον Παυλίδη!
Ο Πάρις μην ξεχνάτε ήταν Υπάλληλος της ΔΕΗ σας λέει τίποτε αυτό;
Ο νοών νοητω από που προέρχονται τα χάλια της περιοχής.
Για τον επικείμενο αναδασμό ο οποίος όχι μόνο πρόκειται να διχάσει το μισό χωριό αλλά και για τα συμφέροντα 3-4 ατόμων οι οποίοι δεν χώρτασαν ακόμη που ο μισός κάμπος είναι δικός τους κανείς δεν μιλάει. που είναι ο πρόεδρος του τετραλόφου? ξαφνικά και στα πολύ κρυφά εφόσον έγιναν οι ενεργειες απο κάποιους ενημερώθηκαν οι υπόλοιποι. θέλουμε τα χωράφια μας όπως μας τα άφησαν οι παπούδες και οι γονείς μας, Δεν είναι μόνο το χρήμα κύριοι είναι και το συναίσθημα. αλλά το συναίσθημα είναι τζάμπα. σπίτι καφενείο χωράφια μια ζωή τίποτε άλλο δεν ξέρετε και τώρα τί? θα κάνουμε πλάκες τα χωράφια μας για να βγάλουμε περισσότερα χρήματα. είσαστε γελασμένοι. Ξύπναααααααααααααα Τετράλοφε τα χωράφια σου όλα θα γίνουν αυτά τα μηχανάκια που παράγουν ρεύμα. Αυτός είναι ο σκοπός τους.
Κάποιος θα σας ρωτήσει . Όλα θα γίνουν όπως ακριβώς θέλει η ΔΕΗ να γίνουν και όλοι εσείς θα μείνετε με το χειροκρότημα όταν έρθει ο κουλης.