Πως ακριβώς, με τι διαδικασίες και με τι χρονοδιάγραμμα θα μετατραπεί η Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου

27 Μαρτίου 2025
07:30

Τη μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5, σε μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου (OCGT) ισχύος 350 MW, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, ενώ παράλληλα παρουσίασε το σχέδιο του για τη δημιουργία data center στην Δυτική Μακεδονία.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας σε ειδική εκδήλωση με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη 3 Απριλίου στον λιγνιτικό σταθμό Καρδιάς της Πτολεμαΐδας. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση η πλήρης απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2026 με το σβήσιμο της «Πτολεμαΐδας 5» με τη σημερινή της μορφή, ενώ η νέα μονάδα φυσικού αερίου για την οποία η ΔΕΗ αναμένεται να επενδύσει περί τα 300 εκατ. ευρώ θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Όπως είπε ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με εταιρίες προμήθειας της σχετικής τεχνολογίας και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2025 η ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει την επιλογή του αναδόχου. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αδειοδότησης για τη μετατροπή του σταθμού, με στόχο την ολοκλήρωσή τους στο τρίτο τρίμηνο του έτους κατά το οποίο εκτιμάται ότι κλείσει και η συμφωνία με τον ανάδοχο του έργου.

ΔΕΗ2_5.JPG

Το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ προβλέπει την έναρξη κατασκευής της μονάδας, που θα είναι hydrogen ready, το πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ σχεδιάζεται με τρόπο που μελλοντικά θα μπορεί να αναβαθμιστεί σε μονάδα κλειστού κύκλου (CCGT) με την προσθήκη τουρμπίνας ατμού, ισχύος 150 MW.

Για την τροφοδοσία της με φυσικό αέριο θα κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, μήκους μικρότερου των 10 χλμ, ο οποίος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ θα είναι έτοιμος το τρίτο τρίμηνο του 2027.

Δημιουργία data center

Σε ότι αφορά τη δημιουργία data center στη Δυτική Μακεδονία οι σχεδιασμοί της ΔΕΗ μιλούν για δυο φάσεις ανάπτυξης του σχετικού έργου. Στην πρώτη φάση η δυναμικότητα του data center θα είναι 300 MW με προοπτική να αυξηθεί σε δεύτερη φάση στο 1 GW.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Στάσσης πρόκειται για ένα έργο η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών. Πάντως εκτίμησε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από data center θα αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι παρούσα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα μεταξύ άλλων και για να διοχετεύσει την ενέργεια που θα παράγει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Φωτοβολταϊκά και μπαταρίες

Επίσης ξεκαθάρισε ότι ανεξαρτήτως της πορείας του σχεδίου για τη δημιουργία data center η ΔΕΗ προχωρεί στην υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος παραγωγής ενέργειας από διάφορες πηγές στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα πέραν της μετατροπής της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου αναπτύσσει φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1,2 GW, μπαταρίες ισχύος 300 MW και δυο σταθμούς αντλησιοταμίευσης 320 MW και 240 MW ο καθένας.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση η Δυτική Μακεδονία είναι ιδανικό σημείο ανάπτυξης data center καθώς διαθέτει μεγάλες ποσότητες ενέργειας παραγόμενης από διαφορετικές ευέλικτες μορφές, διαθέτει ισχυρό δίκτυο λόγω της προηγούμενης δραστηριότητας της ΔΕΗ στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, ενώ επίσης βρίσκεται κοντά στο μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ είναι διαθέσιμη και η γη για την εγκατάσταση data center στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η λιγνιτική μονάδα του Αγίου Δημητρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι είναι της τάξης των 8 εκατ. ευρώ/MW για τη δημιουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων και τον μηχανολογικό εξοπλισμό χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το κόστος της ενέργειας και της γης. Σημείωσε τέλος ότι η Ευρώπη συνολικά είναι περίπου 2 χρόνια πίσω από την Αμερική στην ανάπτυξη data centers καθώς και ότι οι μεγάλοι επενδυτές του κλάδου αυτή την περίοδο αναπτύσσουν έργα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γεγονός που δίνει στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να διερευνήσει την προοπτική μιας τέτοιας δραστηριότητας και να αναζητήσει επενδυτές.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2024 πρέπει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 10,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρουμανία, με αύξηση 6,2%, επαναλαμβανόμενα EBITDA στα 1,821 δις ευρώ (αύξηση 41,5%, με συνεισφορά 330 εκατ. ευρώ από τη Ρουμανία), καθαρά κέρδη στα 334,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 68,8% σε ετήσια βάση και αυξημένο μέρισμα στα 0,42 ευρώ.

Για το 2025 ο κ. Στάσσης προέβλεψε ότι τα EBIDTA θα φθάσουν τα 2 δις ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 400 εκατ ευρώ ενώ η εταιρία σχεδιάζει να δώσει μέρισμα για το 2025 0,60 ευρώ έναντι των 0,40 ευρώ το 2024.

www.worldenergynews.gr

8 σχόλια

  • Η πλήρης καταστροφή της Κοζάνης λέγεται μητσοτάκης. Δεν υπάρχει “μετατροπή” της λιγνιτικής μονάδας. Σκέτο κλείσιμο είναι και από δίπλα, στο ίδιο οικόπεδο, θα χτίσουν νέες μικρές μονάδες φυσικού αερίου. Κάτι σαν Η/Ζ με αέριο, προκειμένου να σιγουρευτούν πως δεν θα καίμε ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, αλλά ΡΩΣΙΚΟ ή ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ αέριο. Γι’ αυτό και θα πάνε στο σιδερόφρακτο ΑΗΣ Καρδιάς, δεν τολμούν καν να εμφανιστούν στην πόλη.

  • Αν γίνονταν αυτά επί ΣΥΡΙΖΑ θα είχε γίνει χαμός. Τώρα οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας κοιμούνται ύπνο βαθύ….

      • Στον υπνο σου? Σε περιοδο μνημονιακων υποχρεωσεων πως θα πουλησει κατι καποιος ρε προβατο?
        Ειπαμε να κανετε την αντι-συριζεικη προπαγανδα σας αλλα να στεκει και καπου.
        Απ το ’19 και μετα που βγηκε η ΝΔ ξεκινησε αυτο το πανηγυρακι να φυγουμε απ τον λιγνιτη αρχικα το ’23 και οταν ειδαν οτι δεν γινεται το πηγαν 26-27 , που ουτε τοτε θα γινει γιατι ως γνωστον τα δεξιουλικα του κλοουν που παριστανει την δημοκρατικη πρωθυπουργαρα δεν εχουν ουτε πλανο σοβαρο ουτε σχεδιο για κατι τετοιο. Οποτε τζαμπα μας λες τωρα τα δικα σου , ο κοσμος ξερει τι εχει συμβει και ποιος εκλεισε τις μοναδες.

  • Που ειναι σημερα ολοι αυτοι οι προφητες που προεβλεπαν κλεισιμο της ” πτολεμαιδας 5 “; Δεν εχετε βαρεθει τις καταστροφολογιες και τις λαικιστικες προφητολογιες,ο συριζα ειναι με το ζορι στο 5% και το πασοκ παλευει για το 10 και 11%, συνεχιστε στο ιδιο μοτιβο καλα θα παει αυτο!!!!!!!

    • Εσύ ρε φίλε σε ποιον κόσμο ζεις η περιοχή έχει καταστραφεί εδώ και καιρό είδες τα νούμερα ανεργίας και φυγής των νέων έξω ;;;; Σε τι νιρβάνα βρίσκεσαι πες μας τι πίνεις ;;;

      • Μας δουλευεις ρε φιλε,εσυ που ησουν οταν η δεη ηταν σε ανθιση αλλα παρολα αυτα η δυτ.μακεδονια ηταν πρωτη σε ανεργια? Αφηστε τις υπερβολες οτι φευγουν ολοι,το ζορι σας ειναι οτι τελειωσε το παρτι της μαμας δεη που ηταν κρατικη,οταν οι δεητζηδες επαιρναν τις μισθαρες τις συνταξαρες και τα μεγαλα εφαπαξ ουτε ξερατε την λεξη ανεργια,τωρα μου γινατε ευαισθητοι και ταχα μου ενδιαφερεστε για την περιοχη,οπως λενε και στην κοζανη αλλου ρα!!!!!!!

        • Εσύ τι είσαι? Άλλος ένας αντιδεητζης να φανταστώ, που αν του λέγαν μπες στη ΔΕΗ θα έλεγε όχι παιδιά ευχαριστώ εγώ είμαι ολιγαρκής.ζεις με τη σκέψη του…να κλείσει η ΔΕΗ να απολυθούν οι δεητζηδες, οι δεητζηδες που έμειναν δε θα απολυθούν μη χαίρεσαι, έχουν ήδη τακτοποιηθεί και μάλιστα πήραν αυξήσεις που καλύτερα να μη δεις τα εξοφλητικα τους.Απο εδώ και πέρα κοίτα που τα παιδιά σου(αν έχεις) και τα παιδιά μου θα πρέπει να γίνουν μετανάστες.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι