Χωράει η Δυτική Μακεδονία στο νέο 12ετές Αμυντικό Πρόγραμμα; (του Δ. Κοεμτζόπουλου)

3 Απριλίου 2025
05:13
Σήμερα πραγματοποιείται επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή μας . Υπενθυμίζω ότι όταν αποφασίστηκε η ενεργειακή αναδιάρθρωση της Ελλάδας, με τις αναπόφευκτες συνέπιες για τη Δυτική Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το ζήτημα της Δίκαιης Μετάβασης για την πληττόμενη περιοχή θα το αναλάβει αυτός προσωπικά. Συνεπώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουμε από τον ίδιο την αξιολόγηση του Προγράμματος, ποιοι στόχοι έχουν επιτευχθεί, που διαπιστώνει καθυστερήσεις ή αστοχίες και τι διορθωτικά μέτρα προτίθεται να εφαρμόσει.
Φορείς της περιοχής ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις με αφορμή την επίσκεψη αυτή. Νομίζω ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι επιβεβλημένες καθώς θα μεταφέρουν με άμεσο τρόπο την αγωνία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το παρόν και το μέλλον. Οι μαζικές διαδηλώσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα αλλά αντιθέτως να ενθαρρύνονται στο πλαίσιο λειτουργίας της Δημοκρατίας. Εξάλλου από τέτοιες μαζικές διαδηλώσεις γεννήθηκε η σύγχρονη δημοκρατία στην Ευρώπη και τον κόσμο όπως τη γνωρίζουμε και τη ζούμε.
Κάποιοι βέβαια θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό εκπροσωπώντας όλους εμάς. Είμαι βέβαιος ότι έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα με θέσεις και προτάσεις ώστε να επιτελέσουν το καθήκον τους διεκδικώντας για την περιοχή μας, προτάσσοντας το κοινό καλό.
Παράλληλα οι εξελίξεις τρέχουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την υλοποίηση ενός γιγαντιαίου προγράμματος 800 δις ευρώ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής άμυνας. Αυτή είναι μια κοσμογονική εξέλιξη με πολλές παραμέτρους. Κάποιους τους ικανοποίησε διότι βλέπουν να παίρνει σάρκα και οστά η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Κάποιους άλλους τους ανησυχεί η είδηση αυτή διότι, μη ξεχνάμε, τα όπλα κατασκευάζονται για να χρησιμοποιηθούν εναντίον ανθρώπων. Αυτή όμως είναι μια τελείως διαφορετική συζήτηση.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε από τη κυβέρνηση η πρόθεση υλοποίησης ενός 12ετους αμυντικού προγράμματος ύψους 25 δις ευρώ. Μεγάλο μέρος του προγράμματος αφορά προμήθειες. Ωστόσο, πολύ σωστά, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναβάθμιση του ρόλου της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας που για λόγους που δε χωράνε να αναφερθούν εδώ διαδραματίζει δευτερεύων ρόλο στις τελευταίες δεκαετίες. Αντιγράφω από naftemporiki.gr: Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται τόσο από την κυβέρνηση όσο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ οι προμήθειες να προϋποθέτουν συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία (ΕΑΒ, Ναυπηγεία και Αμυντικά Συστήματα). Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.
Έχει αναφερθεί επανειλημμένως η ιδιαιτερότητα της δυτικής Μακεδονίας σε σχέση με τις άλλες ελληνικές περιφέρειες όσον αφορά τις αναπτυξιακές δυνατότητες. Κλάδοι όπως ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας έχουν περιορισμένα περιθώρια αξιοποίησης. Τις αδυναμίες αυτές κάλυπτε για δεκαετίες η εξορυκτική δραστηριότητα και η δυναμική βιομηχανική παραγωγή ενέργειας.
Τα τελευταία πέντε χρόνια διαπιστώθηκε η δυστοκία στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στη περιοχή μας. Θα μπορούσε μέρος του Αμυντικού Προγράμματος της Ελλάδας να πραγματοποιηθεί στη Δυτική Μακεδονία; Νομίζω ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση στο αυριανό τραπέζι. Εκτός από το βιομηχανικό παραγωγικό προφίλ της περιοχής μπορούν να αναφερθούν αρκετά ακόμη επιχειρήματα. Στέκομαι στην μακροχρόνια παράδοση παρουσίας δομών και εγκαταστάσεων του Ελληνικού Στρατού και του Υπουργείο Εθνικής ΄Άμυνας. Στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο( η Ελληνική Πολιτεία) έχει τον πρώτο λόγο.
Μια τέτοια προοπτική, παράλληλα με την ολοκλήρωση του υφιστάμενου Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης (σε όλους τους πυλώνες του),την έμπρακτη εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, την υλοποίηση σχεδίων όπως το data center valley από την ΔΕΗ (εφόσον υλοποιηθεί) και την εκπόνηση ενός νέου Προγράμματος για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο (μετά το 2027) αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που τώρα αποκτάται, θα μπορούσε να επιτύχει τη Δίκαιη Μετάβαση για τη Δυτική Μακεδονία. Έναν πραγματικό άθλο για το σύγχρονο ελληνικό κράτος.Δημήτρης Κοεμτζόπουλος

4 σχόλια

  • Ακόμα στα ερωτήματα είστε εσείς οι παρατρεχαμενοι του; ακόμα δεν κατάλαβες Δημήτριε ότι κατέστρεψε την περιοχη και δεν υπάρχει ανάκαμψη; το 2023 γλεντουσατε την νίκη του στις εκλογές όλοι οι τοπικοί μικρομεγαλο παράγοντες της ΝΔ …..σήμερα μετά την ολοκληρωτική καταστροφή περιμένετε καθρεφτάκια να σας κουνήσει ο φύλαρχος σας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι