Με επενδύσεις που θα ανέλθουν από 5,8 έως 12 δισ., η ΔΕΗ μεταμορφώνει την Δυτική Μακεδονία, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση του νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για τη Δυτική Μακεδονία, στην Πτολεμαΐδα και συγκεκριμένα στον ΑΗΣ Καρδιάς.
Οι επενδύσεις θα γίνουν για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, την κατασκευή δυο αντλησιοταμιευτικών έργων, την εγκατάσταση μπαταριών και τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου και βεβαίως, στη δημιουργία του mega data center που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δυναμικότητας κατ’αρχήν 300 MW και σε δεύτερη φάση 1 GW.
Σύμφωνα με έγκριτες πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει έρθει ήδη σε συνεννοήσεις με αμερικανικές εταιρείες που αναπτύσσουν data centers με στόχο να συνεργαστεί μαζί τους για τη δημιουργία του μεγάλου project που παρουσίασε σήμερα ο κ. Στάσσης σε ειδική εκδήλωση στην Καρδιά, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο της ΔΕΗ μια συναρπαστική και αισιόδοξη πηγή έμπνευσης που δείχνει ότι η Ελλάδα αλλάζει. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα φιλόδοξο αλλά καλά μελετημένο σχέδιο που θα χρειαστεί τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και αφορά την Ελλάδα του αύριο. Με βάση το σχέδιο της ΔΕΗ, στη Δυτική Μακεδονία θα δημιουργηθούν 20.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.
«Η ΔΕΗ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας. Μαζί μεγάλωσαν, έδωσαν ρεύμα στη χώρα για πάνω από 70 χρόνια, στηρίζοντας την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Εδώ χτυπούσε για χρόνια η καρδιά του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Όμως, βρισκόμαστε ήδη σε μία νέα πραγματικότητα. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη έχει γίνει εδώ και χρόνια απαγορευτική επεσήμανε από την αρχή ακόμα της ομιλίας του ο κ. Στάσσης.
Στην τοποθέτησή του ο CEO τόνισε, μεταξύ άλλων, το γεγονός πως το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, λόγω των αυξημένων τιμών δικαιωμάτων ρύπων, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους υπόλοιπους τρόπους παραγωγής.
Ακόμη και οι πλέον σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες καθίστανται μη ανταγωνιστικές και ουσιαστικά εκτός αγοράς.
Το ενεργειακό σύστημα πλέον, περνά μέσα από την παραγωγή ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, μέσω των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικότερα τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον. Από το 2010, οι μονάδες λιγνίτη σταδιακά αποσύρονται.
Για τη λιγνιτική παραγωγή και την παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία ένας κύκλος πλέον των 70 ετών κλείνει.
«Σήμερα συναντιόμαστε στον ΑΗΣ Καρδιάς που από το 1975 έως το 2021 παρήγαγε ρεύμα για όλη την Ελλάδα. Διαλέξαμε να βρεθούμε εδώ γιατί δεν υπάρχει καλύτερο σημείο για να σας δείξουμε ότι το τέλος του λιγνίτη είναι μία νέα αρχή για την περιοχή», συμπλήρωσε ο κ. Στάσσης.
Να σημειωθεί πως η ΔΕΗ αποφάσισε την έκδοση Ομολόγου 5 εκατ. ευρώ με εγγύηση κάλυψης του συνόλου της έκδοσης από τη ΔΕΗ, με απόδοση της τάξης του 8%, με στόχο οι κάτοικοι να είναι συμμέτοχοι στην ανάπτυξη που σχεδιάζουμε και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επενδύσεις.
Τεχνολογικός και πράσινο κόμβος
«Το όραμά μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να γίνει ένας τεχνολογικός και πράσινος ενεργειακός κόμβος για τη χώρα και τη Ν.Α. Ευρώπη.
Το στρατηγικό μας πλάνο για τη Δυτική Μακεδονία είναι να επενδύσουμε στην πράσινη παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας που, εκτός από τη χώρα, θα τροφοδοτεί και το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα. Και όχι απλώς στην Ελλάδα, το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο θα κατασκευάσουμε εδώ, στη Δυτική Μακεδονία!», δήλωσε ο κ. Στάσσης.
Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του
Η Δυτική Μακεδονία καταδεικνύει το ειδικό βάρος της ΔΕΗ. Τη σημασία της για την εθνική οικονομία και την πρόοδο του τόπου.
Το πραγματικό μέγεθος αυτής της εταιρείας, αυτού του Ομίλου που πλέον έχει ανοίξει πανιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, φαίνεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού, εδώ.
Στους χώρους παραγωγής των ΑΗΣ, δίπλα στους εκσκαφείς, τα ορυχεία και τους εντυπωσιακούς πύργους ψύξης.
Φίλες και φίλοι, η ΔΕΗ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας.
Μαζί μεγάλωσαν, έδωσαν ρεύμα στη χώρα για πάνω από 70 χρόνια, στηρίζοντας την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Εδώ χτυπούσε για χρόνια η καρδιά του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
Όμως, βρισκόμαστε ήδη σε μία νέα πραγματικότητα. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη έχει γίνει εδώ και χρόνια απαγορευτική. Το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, λόγω των αυξημένων τιμών δικαιωμάτων ρύπων, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους υπόλοιπους τρόπους παραγωγής.
Ακόμη και οι πλέον σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες καθίστανται μη ανταγωνιστικές και ουσιαστικά εκτός αγοράς.
Το ενεργειακό σύστημα πλέον, περνά μέσα από την παραγωγή ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, μέσω των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικότερα τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον.
Από το 2010, οι μονάδες λιγνίτη σταδιακά αποσύρονται.
Για τη λιγνιτική παραγωγή και την παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία ένας κύκλος πλέον των 70 ετών κλείνει.
Σήμερα συναντιόμαστε στον ΑΗΣ Καρδιάς που από το 1975 έως το 2021 παρήγαγε ρεύμα για όλη την Ελλάδα. Διαλέξαμε να βρεθούμε εδώ γιατί δεν υπάρχει καλύτερο σημείο για να σας δείξουμε ότι το τέλος του λιγνίτη είναι μία νέα αρχή για την περιοχή.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σας ανακοινώσουμε ότι για τη ΔΕΗ και την περιοχή ένας καινούργιος κύκλος ανοίγει. Ένας νέος κύκλος ανάπτυξης. Είμαστε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε το επενδυτικό μας πλάνο για τη Δυτική Μακεδονία και πως αυτό θα μεταμορφώσει τις πρώην λιγνιτικές εκτάσεις.
Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι κομμάτι του τόπου, δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας για τη Δυτική Μακεδονία και τους κατοίκους της.
Το όραμά μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να γίνει ένας τεχνολογικός και πράσινος ενεργειακός κόμβος για τη χώρα και τη Ν.Α. Ευρώπη.
Το στρατηγικό μας πλάνο για τη Δυτική Μακεδονία είναι να επενδύσουμε στην πράσινη παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας που, εκτός από τη χώρα, θα τροφοδοτεί και το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα.
Και όχι απλώς στην Ελλάδα, το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο θα κατασκευάσουμε εδώ, στη Δυτική Μακεδονία!
Η Δυτική Μακεδονία περνάει από τον λιγνίτη στην πράσινη ψηφιακή εποχή.
Τα επόμενα 3 με 5 χρόνια θα επενδύσουμε στην περιοχή 5,8 δισ. ευρώ που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 12 δισ.
Οι επενδύσεις αυτές θα χρηματοδοτήσουν δεκάδες διαφορετικά projects, από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας μέχρι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αποκαταστάσεις εδαφών, δίκτυα ενέργειας και οπτικών ινών και κυρίως του data center.
Συνολικά, το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία.
Αλλάζουμε τις προοπτικές της περιοχής. Κατασκευάζουμε ξανά μαζί με τους επαγγελματίες της Δυτικής Μακεδονίας. Νέοι καταρτισμένοι άνθρωποι, που κατά κύριο λόγο απασχολούνται στους τεχνολογικούς κλάδους, θα έρθουν να ζήσουν εδώ. Η νέα γενιά της περιοχής δε θα χρειάζεται να φεύγει για να βρει δουλειά.
Αλλάζουμε την εικόνα της περιοχής. Τη θέση του μαύρου του λιγνίτη παίρνει το πράσινο των αποκαταστάσεων και το μπλε των λιμνών.
Αλλάζουμε τον αέρα της περιοχής. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν θα μηδενιστούν.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε παραγωγικά τις υποδομές που υπάρχουν ήδη. Γι’ αυτό η Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου.
Η νέα Πτολεμαΐδα 5 θα σταματήσει να καίει λιγνίτη στο τέλος του 2026. Αρχικά, μέχρι το τέλος του 2027 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου ισχύος 350 MW.
Κατά τη διάρκεια της μετατροπής της μονάδας σε φυσικό αέριο θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστεί σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου 500 MW, με δυνατότητα περαιτέρω επαύξησης της παραγωγικής της δυνατότητας, ώστε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 1.000 ΜW.
Θα αναφερθώ στη συνέχεια υπό ποιες προϋποθέσεις.
Με αυτό τον τρόπο, η Πτολεμαΐδα 5 θα συνεχίσει να λειτουργεί. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος εδώ. Η μονάδα έπρεπε να σταματήσει να καίει λιγνίτη αφενός γιατί λόγω των τιμών δικαιωμάτων ρύπων βρίσκεται εκτός αγοράς και αφετέρου γιατί δεν μπορεί να λειτουργεί ευέλικτα, όπως απαιτεί το σύγχρονο Ευρωπαϊκό σύστημα στο οποίο κυριαρχούν οι ΑΠΕ. Η Πτολεμαΐδα 5 λειτουργεί σήμερα σε λιγότερο από τη μισή της δυναμικότητα.
Όμως, χρειαζόμαστε – και θα χρειαζόμαστε για αρκετά χρόνια ακόμα- μονάδες συμβατικής παραγωγής γιατί οι ΑΠΕ είναι στοχαστικές. Το φυσικό αέριο επελέγη ως η καλύτερη λύση που μαζί με την αποθήκευση, συμπληρώνει τις ΑΠΕ.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το έργο των σύγχρονων πυκνωτών.
Πρόκειται για το έργο μετατροπής των παλαιών γεννητριών των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς σε σύγχρονους πυκνωτές για την εξισορρόπηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης. Θα βρίσκονται στο κτίριο που βρίσκεται ακριβώς πίσω μου.
Τι είναι αυτοί οι σύγχρονοι πυκνωτές; Με απλά λόγια -ζητώ συγγνώμη από τους μηχανικούς ανάμεσά μας- είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες γεννήτριες έχοντας ενσωματώσει στον άξονά τους έναν σφόνδυλο, ένα ας πούμε βαρίδι.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες ρύθμισης τάσης και συχνότητας του συστήματος. Η μετατροπή αυτή υποστηρίζει την ασφάλεια λειτουργίας του συστήματος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση του κόστους ενέργειας του συστήματος.
Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Είναι η βέλτιστη τεχνο-οικονομικά λύση για την αξιοπιστία και την ασφάλεια των εθνικών δικτύων υπερυψηλής τάσης.
Έχουμε ήδη πάρει τις απαραίτητες άδειες και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες εύρεσης αναδόχου για την κατασκευή.
Όπως είπα, θα χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί και να επαναχρησιμοποιηθεί από τα υφιστάμενα πάγια της περιοχής.
Πέρα από όσες υποδομές χρησιμοποιήσουμε ή τους αλλάξουμε χρήση,υπάρχει ένας αριθμός κτιρίων, εγκαταστάσεων, μονάδων, μέσων παραγωγής κλπ. που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη των οποίων η ζωή τελείωσε και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάποιο άλλο σκοπό.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο σταθμός που είμαστε τώρα. Οι τεράστιοι εκσκαφείς που χρησιμοποιούνταν στην εξόρυξη λιγνίτη, οι πύργοι ψύξης και τα φουγάρα των μονάδων.
Το project των αποσύρσεων όλων αυτών των υλικών είναι απαιτητικό, κοστοβόρο και χρονοβόρο. Συνολικά, θα επενδυθούν 130 εκατ. ευρώ για τις αποσύρσεις και θα ολοκληρωθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια καθώς κλείνουν και οι τελευταίες μονάδες. Τα χρήματα αυτά στηρίζουν την τοπική οικονομία σε αυτή την περίοδο μετάβασης και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Θέλω να τονίσω κάτι σε σχέση με τις αποσύρσεις: Πραγματοποιούνται με τον πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Ό,τι μπορεί να ανακυκλωθεί, ανακυκλώνεται. Ό,τι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, επαναχρησιμοποιείται. Ό,τι μπορεί να πουληθεί, πωλείται. Να πω μόνο ένα νούμερο, σχεδόν το 95% των υλικών θα ανακυκλωθεί, δημιουργώντας μία καινούρια αξία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
Να δώσω ένα παράδειγμα: Τα 400 χιλιόμετρα ταινιοδρόμων που μετέφεραν τον λιγνίτη στα εργοστάσια ή τα υλικά στα σημεία απόθεσης.
Στα παλιά ορυχεία του Αμυνταίου στήνουμε μονάδα πυρόλυσης των ταινιοδρόμων ώστε αντί απλά να πεταχτούν σε κάποια χωματερή, να πάρουμε, μέσω της διαδικασίας πυρόλυσης, χρήσιμα χημικά, αέρια και έλαια ώστε αυτά να δοθούν στις βιομηχανίες που τα χρειάζονται. Δημιουργούμε μία καινούρια αξία. Μία καινούρια ζωή για αυτά τα υλικά.
Όπως είπα, όλα γίνονται με βάση τον πιο βιώσιμο περιβαλλοντικά τρόπο. Το υλοποιούμε όχι απλώς επειδή είναι τυπική υποχρέωσή μας αλλά γιατί θεωρούμε ευθύνη μας να παραδώσουμε τον χώρο όπως αρχικά τον παραλάβαμε.
Εκτός από τα μηχανήματα και τα κτίρια, το μεγαλύτερο κομμάτι της απολιγνιτοποίησης αφορά στις αποκαταστάσεις εδαφών. Θα αφήσουμε τον τόπο ομορφότερο από ό,τι τον βρήκαμε πριν ξεκινήσουν οι εξορύξεις λιγνίτη.
Η ΔΕΗ είχε σχεδόν 200.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή, στη λεκάνη που υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη, από την Κοζάνη μέχρι τη Φλώρινα.
Από αυτά, τα περίπου 80.000 στρέμματα επιστρέφονται σταδιακά στο Δημόσιο, στη Μετάβαση. Και αυτά που θα παραδίδουμε θα είναι έτοιμα για τη νέα χρήση που το Δημόσιο έχει προβλέψει. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και συμμετέχουμε ενεργά στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με το σχέδιο της Μετάβασης.
Εμείς από την πλευρά μας επενδύουμε 270 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για να παραδώσουμε τους χώρους έτοιμους για νέα εκμετάλλευση από το Δημόσιο και θα δουλέψουν 500 άτομα στις αποκαταστάσεις.
Αποκαταστάσεις εδαφών δε γίνονται τώρα για πρώτη φορά. Οι αποκαταστάσεις ξεκίνησαν σχεδόν μαζί με την έναρξη εξόρυξης λιγνίτη. Τα δάση από ακακίες και φλαμουριές που θα δείτε στα ανατολικά των ορυχείων είναι δέντρα που φυτεύτηκαν πριν πολλά χρόνια σε αποκατεστημένα εδάφη. Πήραμε τον λιγνίτη που υπήρχε από κάτω, βάλαμε ξανά το χώμα στη θέση του και φυτέψαμε τα καταλληλότερα δέντρα για αποκαταστάσεις.
Προσωπικά, βρίσκω εξαιρετικό ότι στα αποκατεστημένα εδάφη υπάρχει μέχρι και οπωρώνας και αμπέλι. Ξέρετε, οι άνθρωποι της ΔΕΗ πονούν αυτόν τον τόπο. Για τους χιλιάδες συναδέλφους που δούλεψαν για δεκαετίες σε αυτό τον τόπο αλλά και για την τοπική κοινωνία, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την ιστορία τους και για αυτό έχουμε πάρει την απόφαση να φτιάξουμε ένα μουσείο ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας.
Θα είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με την τοπική κοινωνία ώστε να πούμε την ιστορία με τον πιο σωστό τρόπο αλλά και για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την περιοχή από την ύπαρξη ενός τέτοιου μουσείου. Οι αποσύρσεις και οι αποκαταστάσεις προετοιμάζουν την περιοχή για τις νέες επενδύσεις. Για τις μεγάλες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.
Το μέλλον είναι η καθαρή ενέργεια και ο ρόλος της Δυτικής Μακεδονίας είναι κομβικός.
Η Δυτική Μακεδονία που για χρόνια έδινε ενέργεια στην Ελλάδα από λιγνίτη, τώρα δίνει και θα συνεχίσει να δίνει «πράσινη ενέργεια» από δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επενδύουμε 1,2 δισ. ευρώ στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στην περιοχή.
Στις περιοχές των ορυχείων δημιουργούμε το μεγαλύτερο σύμπλεγμα φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη. Από το Αμύνταιο έως τον Άγιο Δημήτριο, στην ευρύτερη περιοχή των ορυχείων της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου, κατασκευάζονται συνολικά 2.130MW φωτοβολταϊκών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 715 χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.
Δε μπορώ να αναφερθώ σε κάθε ένα έργο ξεχωριστά αλλά δε γίνεται να μην κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε δύο συγκεκριμένα.
Το πρώτο είναι το πάρκο που ολοκληρώνεται στο πρώην Ορυχείο Πτολεμαΐδας, εκεί όπου γίνονταν οι εξορύξεις λιγνίτη. Έχει ισχύ 550 MW και αναμένεται να παράγει 880 GWh ενέργεια που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίπου 200.000 νοικοκυριών. Ουσιαστικά, μιλάμε για το 1,8% της εγχώριας παραγωγής.Ταυτόχρονα, θα αποτρέψει την εκπομπή σχεδόν 440 χιλιάδων τόνων Διοξειδίου του Άνθρακα ετησίως. Στο έργο έχουν δουλέψει πάνω από 2.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής, με το 90% να είναι ντόπιοι.
Λίγο βορειότερα, στο Αμύνταιο, η ΔΕΗ μαζί με την RWE, χτίζει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο. Mε ισχύ 940MW, το πάρκο που κατασκευάζει η κοινοπραξία μας ΜΕΤΩΝ, παράγει ενέργεια που μπορεί να ηλεκτροδοτήσει μία πόλη μεγαλύτερη από τη Θεσσαλονίκη.
Βρίσκεται στα παλιά ορυχεία λιγνίτη του Αμυνταίου, σε μία περιοχή 20.000 στρεμμάτων και κατασκευάζεται αποκλειστικά από Έλληνες εργολάβους από 17 τοπικές εταιρείες που έδωσαν δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους στην περιοχή.
Στη νέα εποχή της πράσινης Δυτικής Μακεδονίας, θέλουμε οι κάτοικοι να είναι συμμέτοχοι στην ανάπτυξη που σχεδιάζουμε και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επενδύσεις μαζί με τη ΔΕΗ.
Για τα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θέλουμε τους κατοίκους να έχουν μερίδιο στο Μετοχικό Κεφάλαιο σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5%. Για αυτό σχεδιάζουμε ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά προς τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που επηρεάζονται οικονομικά από τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης.
Θα προχωρήσουμε λοιπόν σε έκδοση Ομολόγου 5 εκατ. ευρώ με εγγύηση κάλυψης του συνόλου της έκδοσης από τη ΔΕΗ.
Η απόδοση θα είναι σταθερή της τάξης του 8% και με την ονομαστική αξία της κάθε ομολογίας να διαμορφώνεται ενδεικτικά σε 100 ευρώ ώστε να δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους της περιοχής. Το ομόλογο θα διατεθεί στους κατοίκους στο τρίτο τρίμηνο του 2025.
Κάτι ακόμα, σχετικά με τη διευθέτηση των αξιώσεων στην περιοχή της Ακρινής. Προχωρήσαμε σε συμφωνία για να αποδώσουμε στους κατοίκους της περιοχής, τα καθαρά έσοδα φωτοβολταϊκού πάρκου 35 MW. Η συμφωνία είναι για 20 χρόνια, μετά την αφαίρεση λειτουργικών δαπανών, κόστους χρηματοδότησης, τελών και φόρων μέσω υφιστάμενης ενεργειακής κοινότητας.
Η συμφωνία αυτή επιλύει ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και περίπου 15 χρόνια και δείχνει σαφώς της πρόθεση του Ομίλου ΔΕΗ να διευθετήσει οριστικά όλα τα θέματα και όλα τα εκκρεμή ζητήματα.
Οι ΑΠΕ, και ειδικά τα φωτοβολταϊκά, έχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα αλλά δεν έχουν σταθερή παραγωγή ενέργειας. Είναι αυτό που ονομάζουμε στοχαστικές. Η λύση για αυτή τη στοχαστικότητα είναι η αποθήκευση της ενέργειας και τα πρώην λιγνιτικά πεδία είναι ιδανικό μέρος για αυτό.
Η ΔΕΗ την επόμενη τριετία θα επενδύσει στην περιοχή περίπου 940 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας πάνω από 860 ΜW. Συνολικά, αυτά τα έργα θα δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία.
Ας τα δούμε αναλυτικά γιατί πρόκειται για έργα με ιδιαίτερη σημασία.
Θα ξεκινήσω από τα αντλησιοταμιευτικά στα πρώην λιγνιτικά πεδία. Η αντλησιοταμίευση, για όσους δε γνωρίζουν είναι μία «φυσική» μπαταρία με τη χρήση νερού.
Πρακτικά, για ένα σύστημα αντλησιοταμίευσης δημιουργούνται δύο λίμνες με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους. Σε ώρες μη αιχμής, χρησιμοποιείται ενέργεια από ΑΠΕ ώστε το νερό να ανέβει στην πάνω λίμνη και σε ώρες αιχμής αφήνουμε το νερό να τρέξει προς την κάτω λίμνη, μειώνοντας επομένως το κόστος της ενέργειας, όπως δηλαδή λειτουργούν τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Η διαφορά με τα φράγματα είναι ότι η αντλησιοταμίευση είναι ένα κλειστό σύστημα, χρησιμοποιείται δηλαδή το ίδιο νερό.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ξεκινάμε την κατασκευή δύο μεγάλων αντλησιοταμιευτικών που θα κάνουν ουσιαστική διαφορά στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Επιλέξαμε να τα κατασκευάσουμε εδώ γιατί υπάρχουν ήδη σχεδόν έτοιμες οι κάτω λίμνες, στα ορύγματα των ορυχείων. Υπάρχει δηλαδή έτοιμη η μισή δουλειά.
Το πρώτο, θα βρίσκεται στο ορυχείο Καρδιάς. Η κάτω δεξαμενή θα είναι στον πυθμένα του ορυχείου και η άνω δεξαμενή θα κατασκευαστεί περίπου 100 μέτρα από εδώ που είμαστε σήμερα, εκεί που βρίσκονται οι πύργοι ψύξης των Μονάδων, οι οποίοι πρόκειται να κατεδαφιστούν εντός του 2026.
Όταν ολοκληρωθεί, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 320 MW για 8 ώρες.
Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 430 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει κατά την κατασκευή 600 θέσεις εργασίας.
Το δεύτερο αντλησιοταμιευτικό θα βρίσκεται στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου. Η κάτω δεξαμενή θα είναι στον πυθμένα του ορυχείου και η άνω δεξαμενή θα κατασκευαστεί στο ανώτερο τμήμα του ορυχείου.
Όταν ολοκληρωθεί, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 240 MW για 12 ώρες.
Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 310 εκατ. ευρώ που και αυτή θα δημιουργήσει κατά τη διάρκεια κατασκευής 550 θέσεις εργασίας.
Και τα δύο έργα έχουν λάβει άδειες από την ΡΑΑΕΥ και είναι σε προχωρημένο στάδιο οι μελέτες σχεδιασμού υλοποίησης.
Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιείτε αλλά εκεί που υπήρχαν τα ορυχεία του λιγνίτη με την εικόνα που ξέρουμε, θα υπάρχουν 4 μεγάλες λίμνες που θα παράγουν ενέργεια. Δε γίνεται πιο βιώσιμο από αυτό!
Εκτός από αποθήκευση με αντλησιοταμίευση επενδύουμε στην περιοχή και σε αποθήκευση με μπαταρίες.
Συνολικά κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 300 MW σε διάφορες περιοχές. Κάποιες θα είναι στα πρώην εργοστάσια του Αμυνταίου και της Μελίτης και κάποιες στα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ακρινή. Κάποιες θα είναι και ακριβώς εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Επενδύουμε σε όλες τις τεχνολογίες διαφοροποιώντας τις δυνατότητές μας.
Εκτός από ΑΠΕ και αποθήκευση και για να διαφοροποιήσουμε τις δυνατότητές μας επενδύουμε και σε νέες καθαρές τεχνολογίες ενέργειας στην περιοχή, που στοχεύουν στην απομάκρυνση του άνθρακα από τομείς με υψηλές εκπομπές ρύπων, όπως οι μεταφορές και η βιομηχανική παραγωγή.
Μαζί με τη Motor Oil επενδύουμε, μέσω της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen, στην πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στο Αμύνταιο.
Το πράσινο υδρογόνο είναι μία υποσχόμενη τεχνολογία που πιθανώς στο μέλλον παίξει σημαντικό ρόλο και επιλέξαμε να την κατασκευάσουμε εδώ.
Η μονάδα που κατασκευάζεται στον ευρύτερο χώρο του παλιού εργοστασίου θα είναι σε πρώτη φάση της τάξης των 50 MW. Πρόκειται για μία επένδυση περίπου 70 εκατ. ευρώ που θα απασχολήσει 300 εργαζομένους κατά την κατασκευή της.
Οι εφαρμογές του υδρογόνου είναι πολλές.Για παράδειγμα η μονάδα ΣΗΘΥΑ στην Καρδιά, όπως και οι άλλες μονάδες CCGT που κατασκευάζουμε, θα μπορούν να λειτουργούν και με μείγμα φυσικού αερίου και πράσινου υδρογόνου, μειώνοντας επομένως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Επίσης, εξετάζουμε -ανάλογα και με το πως θα προχωρήσει και το αδειοδοτικό πλαίσιο- και μία νέα μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών.
Η μονάδα Waste to Energy σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ακριβώς εκεί που βρίσκεται σήμερα η αυλή του λιγνίτη της Πτολεμαΐδα 5.
Ο σχεδιασμός της Μονάδας προβλέπει την εγκατάσταση γεννήτριας ισχύος περίπου 38MW που εκτός από ρεύμα θα μπορεί να διαθέτει και θερμική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών των Τηλεθερμάνσεων.
Η μονάδα θα διαθέτει State of the Art αντιρρυπαντική τεχνολογία. Σημαντική είναι και η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών από τα προϊόντα της καύσης.
Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ που θα απασχολήσει 200 εργαζομένους κατά την κατασκευή της.
Και βέβαια, ξεκινάμε την κατασκευή της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).
Η ΣΗΘΥΑ είναι απαραίτητο συστατικό της διασφάλισης των αναγκών τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς. Το έργο σχεδιάστηκε με στόχο τη διασφάλιση του χαμηλότερου κόστους παραγωγής θερμικής ενέργειας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, με στόχο τη βιωσιμότητα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης.
Το έργο, που προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός του οικοπέδου ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ακριβώς πίσω από εδώ που βρισκόμαστε, αποτελεί εξολοκλήρου επένδυση του Ομίλου ΔΕΗ και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2026.
Κυρίες και κύριοι, Αυτό είναι το πλάνο μας για τη νέα εποχή παραγωγής καθαρής ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία. Πάνω από 3.000 MW εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ και νέες σύγχρονες μονάδες συμβατικής και εναλλακτικής παραγωγής και 860 MW αποθήκευση.
3,5 δισ. ευρώ επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Στην αρχή της ομιλίας μου σας είπα ότι όραμα της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία είναι να γίνει πράσινος ενεργειακός και τεχνολογικός κόμβος για τη χώρα.
Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα είναι στο τεχνολογικό κομμάτι. Γιατί όπως σας είπα στην αρχή, θα δημιουργήσουμε εδώ το μεγαλύτερο data center στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.
Γιατί Data center; Μόνο ένα στοιχείο φτάνει για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση: Το μέγεθος των data centers μετριέται σε MW. Δηλαδή πόση ενέργεια καταναλώνουν.
Οι νέες τεχνολογίες είναι ενεργειακά αδηφάγες. Η ζήτηση για data centers παγκοσμίως αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 GW μέχρι το 2030. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι οι ανάγκες θα είναι της τάξης των 35 GW κυρίως για υπηρεσίες cloud και για υπηρεσίες και εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη τα ανακοινωμένα ή υπό κατασκευή projects για data centers φαίνεται ότι αφήνουν ένα κενό 27.000 MW μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, έως το 2030. Η ζήτηση δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Χρειάζονται χιλιάδες MW Data Center στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Οι κατασκευαστές πολύ μεγάλων data centers έχουν πολλά τεχνικά ζητήματα που πρέπει να λάβουν υπόψη αλλά μακράν το πιο κρίσιμο είναι η αδιάλειπτη παροχή μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας.
Έχοντας δημιουργήσει το ενεργειακό περιβάλλον που σας περιέγραψα, όπου υπάρχει άφθονη, πράσινη, αδιάλειπτη ενέργεια, η Δυτική Μακεδονία είναι ιδανική για να γίνει τεχνολογικός κόμβος!
To mega data center της ΔΕΗ θα είναι μεγέθους 300ΜW! Και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή μόλις συμφωνήσουμε με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν.
Πρόκειται για μία επένδυση 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ! Μόνο κατά την κατασκευή του θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει τη κατασκευή των χώρων στέγασης του data center και των απαραίτητων ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Είναι μια μεγάλη επένδυση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο! Το mega data center θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο που σήμερα βρίσκεται η αυλή λιγνίτη του Αγίου Δημητρίου.
Η κατασκευή του νέου mega data center θα γίνει με τον πιο βιώσιμο τρόπο και με ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα.
Για τις ενεργειακές του ανάγκες θα συνδέεται με τις ενεργειακές μας υποδομές στην περιοχή. Επιπλέον, για τις ανάγκες του θα κατασκευάσουμε και μονάδα φυσικού αερίου 100 ΜW στον Άγιο Δημήτριο, δίπλα στο data center.
Η παροχή της ενέργειας στο mega data center θα γίνεται απευθείας από τις μονάδες παραγωγής (behind the meter) – όχι το δίκτυo. Δηλαδή οι ανάγκες του δεν θα επιβαρύνουν το εθνικό σύστημα ενέργειας.
H περιοχή είναι ιδανική για το έργο. Έχουμε εκτάσεις, ενέργεια, δίκτυο φυσικού αερίου, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού,δίκτυο οπτικών ινών με σύνδεση στους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, νερό, ανάγκες τηλεθέρμανσης στην περιοχή, εργατικό δυναμικό.
Έχει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που μπορούν να κατασκευάσουν τα έργα και να παρέχουν απευθείας, αδιάλειπτα και με συνέπεια τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται. Επιλέξαμε τον Άγιο Δημήτριο και γιατί εκτός των άλλων είναι το κοντινότερο σημείο στην περιοχή από όπου περνούν υφιστάμενα διεθνή καλώδια οπτικών ινών μεγάλων χωρητικοτήτων.
Και η θυγατρική μας ΔΕΗ Fibergrid θα δημιουργήσει νέες συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων του data center με Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα, και μέσω του καλωδίου East Med Corridor – στο οποίο συμμετέχουμε – με τους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους προς το εξωτερικό, ως την Ινδία και τη Σιγκαπούρη.
Η ΔΕΗ είναι Powertech εταιρεία και η καρδιά της θα χτυπάει στη Δυτική Μακεδονία. Σε δεύτερη φάση, το Mega Data Center έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Με τις επενδύσεις μας στην ενέργεια, η περιοχή γίνεται εξαιρετικά ελκυστική για να φιλοξενήσει ένα Giga Data Center, να φτάσει δηλαδή από τα 300 τα 1.000MW.
Μιλάμε για μία επιπλέον επένδυση της τάξης των 5,4 δισ. Και για να υποστηριχθεί θα χρειαστούν και επιπλέον επενδύσεις 1,2 δις σε μονάδες ενέργειας στο χώρο της Πτολεμαΐδα 5 και στον Άγιο Δημήτριο.
Σε αυτή τη δεύτερη φάση, οι συνολικές θέσεις εργασίας από όλα τα έργα (ενεργειακά και τεχνολογίας) θα φτάσουν τις 20.000 κατά την κατασκευή και τις 2.000 κατά τη λειτουργία.
Θα είναι μια μεγάλη επένδυση για τα παγκόσμια δεδομένα πλέον. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά τη σημασία ύπαρξης ενός mega data center στην περιοχή.
Όταν ξεκινήσει να λειτουργεί στα 300MW θα εργάζονται σε αυτό περίπου 500 άνθρωποι. Και μιλάμε για θέσεις εργασίας στην υψηλή τεχνολογία. Υψηλά αμειβόμενες δουλειές με μέλλον.
Οι άνθρωποι που δούλεψαν στη ΔΕΗ στην περιοχή θα δουν τα παιδιά τους να δουλεύουν κι αυτά στον ίδιο τόπο. Αλλά αντί να αναπνέουν τη σκόνη του λιγνίτη με μαυρισμένα ρούχα, θα εργάζονται σε σύγχρονους και τεχνολογικά εξελιγμένους χώρους εργασίας.
Και αυτός ο τεχνολογικός πυρήνας θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για την περιοχή, για το οικοσύστημα από εταιρείες software development, μηχανικούς ΑΙ και άλλες νεοφυείς εταιρείες που συνήθως ακολουθούν ένα data center, πόσο μάλλον ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι για κάθε μία καινούργια θέση σε data center δημιουργούνται πέντε στην περιοχή. Αυτό είναι το συνολικό μας πλάνο για την περιοχή.
Αυτή είναι η εικόνα της επόμενης ημέρας της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία! Σε αριθμούς, όλα τα projects που σας παρουσίασα είναι μία συνολική επένδυση πάνω από 5 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν 10.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 1.200 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία.
Αυτά είναι τα νούμερα υπολογισμένα με ένα mega data center 300MW. Όταν υλοποιηθεί το Giga data center των 1.000ΜW θα μιλάμε συνολικά για 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 2.000 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία και συνολική επένδυση που θα ξεπεράσει τα 12 δισ.
Μιλάμε για άμεσες θέσεις εργασίας. Υπολογίστε πόσες έμμεσες θέσεις δημιουργούνται από τόσους νέους εργαζόμενους στην περιοχή και ιδιαίτερα από το data center. Κάθε άμεση θέση εργασίας υποστηρίζει περισσότερους από 20 διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας όπως τεχνικοί υποστήριξης, υπηρεσίες εστίασης και στέγασης, courier, ασφάλεια κλπ.
Οι επενδύσεις της ΔΕΗ φέρνουν μία καινούργια ημέρα ανάπτυξης για την περιοχή:
–Πρώτον η ανάπτυξη είναι βιώσιμη. Από τη μονοκαλλιέργεια ενός αγαθού που έχει κλείσει τον κύκλο του περνάμε σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών και κλάδων.
–Δεύτερον, η περιοχή αλλάζει ύφος, γίνεται τεχνολογικός κόμβος και δημιουργείται ένα οικοσύστημα τεχνολογίας γύρω από το mega data center. Έρχονται και άλλες εταιρείες και το εργατικό δυναμικό της περιοχής εξειδικεύεται.
–Τρίτον, έρχεται νέα πνοή με καλύτερες και ποιοτικότερες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και επιστροφή νέων ανθρώπων στην περιοχή.
–Τέταρτον, το περιβάλλον είναι καθαρό με πολλαπλά οφέλη από τον τουρισμό μέχρι την προσέλκυση άλλων επενδύσεων.
–Και πέμπτον, οι νέες μονάδες ΣΗΘΥΑ, Πτολεμαΐδα 5 και Waste to Energy λύνουν οριστικά το θέμα της τηλεθέρμανσης.
Θέλω να τονίσω ξεχωριστά και τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που κάνει εξαιρετική δουλειά. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί με το Πανεπιστήμιο για τα επόμενα βήματα ώστε οι απόφοιτοι και οι ερευνητές του να εργαστούν και να συνεργαστούν με τις νέες δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή.
Οι επενδύσεις της ΔΕΗ είναι η αρχή ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της.Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό. Και άλλες περιοχές στην Ευρώπη, όταν το βασικό παραγωγικό αγαθό έλειψε, αντί να προσπαθήσουν απλά να ανακάμψουν άλλαξαν το παιχνίδι και επανεφηύραν τον εαυτό τους.
Να αναφέρω μόνο την περίπτωση του Bilbao.
Η πρωτεύουσα της χώρας των Βάσκων βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο τη δεκαετία του 80 όταν η βασική της πλουτοπαραγωγική πηγή, το βιομηχανικό λιμάνι της, βρέθηκε σε παρακμή.
Το Bilbao επανεφηύρε τον εαυτό του και άλλαξε τελείως κατεύθυνση. Επένδυσε στις υποδομές και τον πολιτισμό. Καταλύτες της προσπάθειας ήταν έργα όπως το μετρό και το μουσείο Guggenheim.
Σήμερα το Bilbao είναι μία πόλη σε άνθιση.
Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Όπως το Cardiff στην Ουαλία που από το κάρβουνο πέρασε στον πολιτισμό και τις υπηρεσίες.
Το πλάνο που σας παρουσίασα σήμερα είναι ο καταλύτης ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της με όχημα την τεχνολογία.
Για ένα πράγμα να είστε σίγουροι: Η ΔΕΗ Θέλει να το κάνει. Ξέρει να το κάνει. Μπορεί να το κάνει. Σε αυτή τη νέα ημέρα θέλουμε -χρειαζόμαστε- όλη την περιοχή μαζί μας. Όλοι μαζί θα επανεφεύρουμε τη Δυτική Μακεδονία.
Για να γίνει ξανά η καρδιά της ανάπτυξης της χώρας μας. Αυτή τη φορά, η καρδιά για την ανάπτυξη της ψηφιακής της οικονομίας.
Όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε το επόμενο παράδειγμα περιοχής που άλλαξε όραμα και με τις κατάλληλες επενδύσεις βρέθηκε και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.
Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι Γερμανοί και οι Πολωνοί που χρησιμοποιούν λιγνίτη είναι σε άλλο πλανήτη. Πως γίνεται μόνο εδώ να είναι ακριβώς ο λιγνίτης;
Φάτε data center, φουμαρα και ομόλογα από την ΔΕΗ και σιωπή.
Μπααααα!καλύτερα ήταν συνταξιούχος στα 50,εφάπαξ 200000 ευρώ και 3000 σύνταξη…..
…και προσδόκιμο ζωής τα 67 έτη,15 λιγότερα από το μέσο όρο. Να τα λες όλα.
Από ποια μελέτη προκύπτει ότι το προσδόκιμο ζωής όσων αμείφθηκαν πλουσιοπάροχα, ήταν 67 έτη;
Περιμένω με αγωνία την επιστημονική πηγή.
Γιατί μέχρι τότε, εγώ βλέπω τα καφενεία γεμάτα από συνταξιούχους της ΔΕΗ,
ΑΝΩ των 67 που σύμφωνα με τα λεγόμενά σου θα έπρεπε να είναι στα θυμαράκια,
να κλαίνε που τους κάνανε τα 2500 της σύνταξης, 1800.
Ρε, θα μας τρελάνετε;
Ε, ναι, τώρα που τα τρώει ο μητσοτάκης και στην περιοχή δεν υπάρχει σάλιο όλα είναι καλύτερα: κλειστά μαγαζιά για να νοικιάσουν φθηνά οι “επενδυτές”, μετανάστευση των νέων για να επιβιώσουν, μείωση πληθυσμού 13,5%. Πώς δε το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια;
Την περιοχή, πρώτοι από όλους λυμαίνονται και ξεπουλούν οι ντόπιοι χειροκροτητες.
Προσέξτε με ποιους κάνετε χειραψίες, γιατί θα κολλάτε από τα σάλια ή θα σας κόψουν το χέρι χωρίς να το πάρετε χαμπάρι.
Η Δυτική Μακεδονία κατέρρευσε όταν έκλεισε η ΔΕΗ, η βασική πηγή εσόδων της περιοχής. Επί 5 χρόνια διαφημίζουν επενδύσεις κρατώντας όποια σοβαρή για την Αθήνα (Amazon, Microsoft, κτλ). Δεν έρχεται ΟΥΤΕ ΜΙΑ επένδυση που να προσφέρει μόνιμες θέσεις εργασίας και νέες πηγές εσόδων. Φτωχοποιείται η κοινωνία και η ΕΥΔΑΜ γίνεται το όχημα ώστε όλο το χρήμα που προορίζεται για τη Δυτική Μακεδονία να επιστρέφει -έμμεσα ή άμεσα- πίσω στην Αθήνα, είτε μέσω εταιριών δορυφόρων, είτε μέσω “συμβούλων”, είτε μέσω δράσεων για επιχειρηματικά φούμαρα και καθρεφτάκια για ιθαγενείς (βλέπε Κέντρο Ακρινής). Και σήμερα ο Πρωθυπουργός ήρθε να μας παρουσιάσει επιτέλους τη μεγάλη επένδυση της Δυτικής Μακεδονίας… ΤΗ ΔΕΗ!