Η HELLENiQ RENEWABLES ήταν η εταιρία που έδωσε τις χαμηλότερες προσφορές για τα δυο έργα εγκατάστασης μπαταριών στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο του τρίτου και τελευταίου διαγωνισμού που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ προκειμένου να παρασχεθεί επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την πλευρά της έδωσε την υψηλότερη προσφορά στο διαγωνισμό, για ένα έργο στην Πελοπόννησο και απορρίφθηκε.
Συνολικά εγκρίθηκαν από τη ΡΑΑΕΥ εννέα έργα αποθήκευσης με μπαταρίες, ισχύος 188,9 MW, ενώ δυο έργα χαρακτηρίστηκαν ως επιλαχόντα και έξι απορρίφθηκαν .
H μεσοσταθμική τιμή των προσφορών που υποβλήθηκαν στη ΡΑΑΕΥ ανέρχεται στα 52.589,16 ευρώ/MW/έτος και η επιλογή έγινε με βάση τις χαμηλότερες προσφορές.
Η πλειονότητα των σταθμών αποθήκευσης που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση αφορά σε μπαταρίες που θα εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία, ενώ δύο έργα προγραμματίζονται για την Πελοπόννησο.
Η HELLENiQ RENEWABLES με δυο έργα ισχύος 25 MW το καθένα και χωρητικότητάς 100 MWh το καθένα επιλέχθηκε με τις χαμηλότερες προσφορές, ύψους 43.927 ευρώ/MW/έτος και 47.913 ευρώ/MW/έτος, αντίστοιχα. Και τα δύο έργα βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία.
Ακολουθεί η ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ με μονάδα μπαταριών στην Πελοπόννησο, ισχύος 25 MW και χωρητικότητας 100 MWh με προσφορά 49.988 ευρώ/MW/έτος.
Τη λίστα των επιτυχόντων συμπληρώνουν η ΗΛΙΟΘΕΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για μπαταρίες στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος 10 MW και δυναμικότητας 40 MWh, με προσφορά στα 50.090 ευρώ/MW/έτος, η ΑΡΚΑΔΙΑ STORAGE για μπαταρίες ισχύος 10 MW και δυναμικότητας 40 MWh στην Πελοπόννησο με προσφορά 54.450 ευρώ/MW/έτος, η AMBER -ENERGY για μπαταρίες ισχύος 18 MW και δυναμικότητας 72 MWh στη Δυτική Μακεδονία με προσφορά 54.939 ευρώ/MW/έτος, η ΑΡΔΑΣΣΑ ENERGY για έργο ισχύος 18 MW και δυναμικότητας 72 MWh στη Δυτική Μακεδονία, με προσφορά 55.388 ευρώ/MW/έτος, η Μονοπρόσωπη ΑΕ Διαχείρισης ΑΠΕ για μπαταρίες ισχύος 50MW και δυναμικότητας 200 MWh που θα εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία, με προσφορά 57.856 ευρώ/MW/έτος και η Plain Solar με μπαταρίες ισχύος 7,9 MW, δυναμικότητας 31,6 MWh, που θα εγκατασταθούν επίσης στη Δυτική Μακεδονία. Η προσφορά της εταιρίας, που ήταν και η υψηλότερη από αυτές που επιλέχθηκαν ήταν 58.733 ευρώ/MW/έτος.
Στους επιλαχόντες κατατάχθηκαν δύο έργα της εταιρίας ΜΙΚΡΟ ΠΑΤΩΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, ισχύος 25 MW και δυναμικότητας 100 MWh το καθένα στη Δυτική Μακεδονία, με προσφορές 59.500 ευρώ/MW/έτος και 63.616 ευρώ/MW/έτος, αντίστοιχα για το πρώτο και το δεύτερο έργο.
Ποιοι αποκλείσθηκαν
Αποκλείστηκαν οι προσφορές έξι εταιριών και πιο συγκεκριμένα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που έδωσε την υψηλότερη προσφορά, 70.900 ευρώ/MW/έτος, για έργο ισχύος 50 MW και δυναμικότητας 200 MWh στη Πελοπόννησο, καθώς και 5 έργα στη Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα η προσφορά της Faria Renewables των 62.813 ευρώ/MW/έτος για μπαταρίες ισχύος 50MW και δυναμικότητας 200 MWh, η προσφορά των 66.480 ευρώ/MW/έτος της AtticaDCone για μπαταρίες ισχύος 23,7MW και δυναμικότητας 94,8 MWh, η προσφορά των 66.480 ευρώ/MW/έτος της ThessDCone για μπαταρίες ισχύος 15,8 MWκαι δυναμικότητας 63,3 MWh, η προσφορά της DISPATCH RENEWABLES στα 68.400 ευρώ/MW/έτος για μπαταρίες ισχύος 49 MW και δυναμικότητας 196 MWh και τέλος η προσφορά της MS FLORINA I στα 68.975 ευρώ/MW/έτος για μπαταρίες ισχύος 20 MW και δυναμικότητας 80 MWh
Τέλος, ένα έργο της ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ αποκλείστηκε κατά τη διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών, ενώ απορρίφθηκαν λόγω ενστάσεων δυο ακόμα έργα, της ECOSOLAR και της SMART ENERGY αντίστοιχα.