Ο κυκλικός κόμβος στην έξοδο του Βατερού Κοζάνης παραμένει ημιτελής, με σαφείς κινδύνους για δυστυχήματα. Δεν είναι τυχαίο πως το πρωί της 23/2/2025 ένα ΙΧ, ερχόμενο από Δυτικά προς Βατερό, βγήκε απ’ το δρόμο στον κόμβο, πέρασε πάνω από σωρό με αμμοχάλικα και κυριολεκτικά πετώντας κατέληξε πάνω στην περίφραξη του γηπέδου. Άγιο είχε ο οδηγός, καθώς θα μπορούσε να είχε πέσει πάνω σε κάποια απ’ τις κολόνες φωτισμού, που εντελώς επικίνδυνα έχουν φυτευτεί σε επαφή σχεδόν με την άσφαλτο, χωρίς προστατευτικές μπαριέρες.
Δεν είναι το μοναδικό συμβάν στο συγκεκριμένο κόμβο, καθώς από το 2024 οχήματα έχουν πέσει κατ’ επανάληψη πάνω στις νησίδες, με ζημιές τόσο στα οχήματα όσο και σε κολονάκια με πινακίδες Οι Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων λένε πως τα κυκλοφοριακά συστήματα χρησιμεύουν στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των ανθρώπων, θα πρέπει επομένως να διαμορφώνονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές ανάγκες να είναι ασφαλή. Η προώθηση των διαφόρων ειδών κυκλοφορίας πρέπει να γίνεται με κριτήρια χωροταξικά, πολεοδομικά, οικονομικά, οικολογικά και κοινωνικά. Τι απ’ αυτά έχει τηρηθεί στο συγκεκριμένο κόμβο; Ας μετρήσουμε προβλήματα:
- Η χωροθέτηση του κυκλικού τμήματος. Με τη δικαιολογία πως δεν υπήρχε χρηματοδότηση για απαλλοτριώσεις, ο κόμβος τοποθετήθηκε σε τρόπο που έκλεισε την πρόσβαση στην Εθνική οδό για τη δημοτική οδό, που υπάρχει ανάμεσα στο γήπεδο και στο πρατήριο υγρών καυσίμων. Έναν δρόμο ασφαλτοστρωμένο, με πλάτος 9 μέτρων, που χρησιμεύει στην πράξη ως το Δυτικό τμήμα του οδικού δακτυλίου της Κοζάνης, αλλά που για τη γραφειοκρατία είναι χαρακτηρισμένος ως «χερσολίβαδο». Πλέον όποιος κινείται στη δημοτική οδό με κατεύθυνση προς τον κόμβο βρίσκει μπροστά του προειδοποιητικές πινακίδες κατασκευής οδικών έργων κι ας κοντεύει χρόνος από τότε που ξεκίνησαν τα έργα. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού: οι πινακίδες μάλλον θα μείνουν εκεί για πάντα, να θυμίζουν την κακοτεχνία.
- Το στένεμα του δρόμου. Το πλάτος της Εθνικής Οδού 20 (Κοζάνη προς Γρεβενά-Ιωάννινα-Καστοριά) μειώνεται τοπικά στον κόμβο. Στην έξοδο του Βατερού έχουν «στραβώσει» το πεζοδρόμιο, αλλάζοντάς του κατεύθυνση ώστε να στενεύει ο δρόμος όσο πλησιάζει κανείς στον κόμβο. Το πεζοδρόμιο έχει και μια «γωνιά», με αποτέλεσμα συχνά να βρίσκουν τα λάστιχα οχημάτων. Το πλάτος της Εθνικής Οδού αποκαθίσταται μόνο όταν κανείς απομακρυνθεί από τον κόμβο.
- Οι κολόνες φωτισμού. Κατασκευάστηκαν πολύ κοντά στην άσφαλτο, χωρίς να έχουν μπει μπροστά προστατευτικές μπαριέρες. Θέμα χρόνου να πέσει πάνω τους κάποιο όχημα. Δεν θα φταίει «η κακιά η ώρα», για ακόμα μια φορά θα φταίει «η κακιά η χώρα».
- Η σήμανση. Παρά την πάροδο πολλών μηνών από την έναρξη κατασκευής, η σήμανση προειδοποίησης για προσέγγιση σε κυκλικό κόμβο παραμένει εντελώς πλημμελής. Επιπλέον, δεν υπάρχει πληροφόρηση για το πώς πηγαίνει κανείς στη 2η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, αφού έχει αφαιρεθεί η σχετική πινακίδα, που υπήρχε εκεί για χρόνια. Επίσης, δεν υπάρχει πληροφόρηση για το πώς πηγαίνει κάποιος προς Καστοριά-Γρεβενά, ούτε φυσικά προς Άργιλο-Λευκόβρυση-Αιανή ή Μεταμόρφωση. Το αστείο του πράγματος είναι πως στο τμήμα του δρόμου Κοζάνη-Βατερό τοποθετήθηκαν πρόσφατα πολλές περιττές πινακίδες, δείχνοντας πως λεφτά για πινακίδες υπάρχουν, αλλά όχι για να μπουν πινακίδες εκεί που πραγματικά χρειάζονται.
- Η διευθέτηση της κυκλοφορίας της δημοτικής οδού. Η Υπηρεσία, σχεδιάζοντας «επί χάρτου», μας είπε πως «ο τρισκελής ισόπεδος κόμβος μετεξελίχτηκε σε τρισκελή κυκλικό κόμβο». Στην πράξη ωστόσο η δημοτική οδός έχει στο πλάι της τον ύψους 2,5 μέτρων τοίχο περίφραξης του γηπέδου, με αποτέλεσμα μειωμένη ορατότητα.
- Η αποστράγγιση των νερών. Μέσα στον κυκλικό κόμβο μαζεύονται νερά της βροχής, τόσο ανάμεσα στις νησίδες όσο και στο πλάι, επειδή η σχάρα αποστράγγισης έχει τοποθετηθεί πιο ψηλά απ’ το επίπεδο της ασφάλτου.
- Η έλλειψη τελικού ασφαλτοτάπητα. Παρά την πάροδο πολλών μηνών από την έναρξη κατασκευής, η τελική ασφαλτόστρωση παραμένει σε εκκρεμότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει «σκαλοπάτι» περίπου 5-8 εκατοστών ανάμεσα στο κυκλικό κράσπεδο και στην άσφαλτο, αλλά και ανάμεσα στην άσφαλτο και στις βάσεις των στύλων φωτισμού.
Δικαιολογίες του τύπου «δεν υπάρχουν πιστώσεις, για να τελειώσει το έργο» εκ των προτέρων ΔΕΝ γίνονται δεκτές: σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ο προϋπολογισμός του 2024 έκλεισε με θηριώδες πλεόνασμα 11,4 δισεκ. ευρώ, ενώ τα δημόσια έσοδα έφθασαν στο αστρονομικό ύψος των 68,78 δισεκ. ευρώ. Το 2020 τα δημόσια έσοδα ήταν «μόλις» 43,20 δισεκ. ευρώ, δηλαδή μέσα σε μόλις 4 χρόνια, (μεσολάβησε και η πανδημία), αυξήθηκαν 59%. Λεφτά που πληρώσαμε όλοι μας με τους εξοντωτικούς φόρους, λεφτά που κυριολεκτικά άρπαξε η κυβέρνηση από τις τσέπες μας, ιδίως με τα «τεκμήρια» των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών.
Η εξοντωτική φορολογία έχει επιστρέψει την αγοραστική δύναμή μας στην εποχή της δραχμής. Αυτονόητα επανέρχεται το ερώτημα, που είχα θέσει δημοσίως στα μέσα Μαρτίου: Πού πάνε τα λεφτά μας;
Χρήστος Ι. Κολοβός
ck-energy.blogspot.com
Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος
Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
όχι κ δυστυχήματα μικρό ατυχήματα μπορεί!!
Για να το λεει ο Κος Κολοβος το εχει μελετησει το θεμα!
Οι υπηρεσιες βιωνουν την παρανοια του σχεδιασμου επι χαρτου και τον παραλογισμο των πολιτικων προϊσταμενων τους!
στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα κύριε Κολοβε όλοι βλέπουμε τα χάλια, όπως και στα λιντλ όλοι κατακρίνουμε αλλά οι υπεύθυνοι δεν βλέπουν δεν ακούν μέχρι να γίνει κάποιο κακό να μας πουν πόσο λυπούνται και πάλι από την αρχή.
Αν τηρείς τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας,φτάνει και περισσεύει ο δρόμος.
Κι αν πας περπατώντας δεν χρειάζεσαι ούτε δρόμο. Η υπηρεσία έκανε ένα μπάχαλο και θέλει να προσαρμοστούμε όλοι στο μπάχαλο, αντί να προσαρμοστεί η υπηρεσία στους κανόνες ασφαλούς χωροθέτησης και σχεδίασης δρόμων.
Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της σύνταξης της μελέτης αλλά και αυτοί που την ενέκριναν για την εφαρμογή της
Ποιοί παρέλαβαν το έργο…ή έχουν την επίβλεψη;
Ό,τι χειρότερο μπορούσε να γίνει.Κάκιστος και επικίνδυνος.Απορώ ποιος ελέγχει και επιτρέπει να κατασκευάζονται τέτοιου είδους κακοτεχνίες.Όσοι περνούν από εκεί τις έχουν διαπιστώσει .
Όπως έρχεσαι από Δυτικά προς Βατερό…η πρώτη κολόνα φωτισμού στον κόμβο μπήκε για να τη σημαδέψουμε με την πρώτη παγωνιά; Απαράδεκτος σχεδιασμός…
Κι από Κοίλα άμα έρχεσαι, πάλι κολόνα βρίσκεις …
Στη Δυτική Μακεδονία έχουμε πολλούς κυκλικούς κόμβους. Στη Λάρισα, στα Γιάννινα επίσης πολλούς. Ε, βρείτε μου έναν που να στενεύει ο δρόμος και να κάνει τα απότομα ζιγκ-ζαγκ που έφτιαξαν στο Βατερό. Έναν!
Τι να πεις, οι άνθρωποι που το έκαναν είναι οι ίδιοι που δεν είναι ικανοί να φτιάξουν ούτε καν μια σωστή διαγράμμιση στο ύψος του ξενοδοχείου Νεφέλη, στο δρόμο Κοζάνη-Κοίλα. Άμα κάθεσαι στο γραφείο, χωρίς να πας επιτόπου, ε, τέτοια γίνονται. Αμανατίδη, οι υπάλληλοι της περιφέρειας έχουν τα μέσα για να πάνε επιτόπου; Αν δεν τα έχουν, καλός μάνατζερ είναι αυτός που δίνει τα μέσα στους άλλους να κάνουν τη δουλειά τους. Αν τα έχουν και δεν πάνε, πάρε και κανένα κεφάλι!