Σε μια εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στο kozan.gr, ο Kartlos Edilashvili CEO της Intracom Telecom, παρουσιάζει για πρώτη φορά πολλά στοιχεία και σημαντικές πληροφορίες για τη στρατηγική επένδυση των 44,1 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η εταιρεία στην περιοχή «Κασλάς» στην Κοζάνη. Όπως αποκαλύπτει, οι εργασίες κατασκευής ξεκινούν εντός του 2025, με στόχο η υπερσύγχρονη βιομηχανική μονάδα να είναι έτοιμη και σε πλήρη λειτουργία το 2027. Εκεί θα παράγονται ραδιοσυστήματα προηγμένης τεχνολογίας για δίκτυα 5G και μελλοντικά 6G, που θα εξάγονται σε διεθνείς αγορές. Η μονάδα αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 150 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, με έμφαση στην αξιοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού, δίνοντας νέες προοπτικές απασχόλησης και ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, θα υπάρξει σημαντική έμμεση απασχόληση, που θα στηρίξει την τοπική οικονομία. Πρόκειται για μια επένδυση που φιλοδοξεί να μετατρέψει την Κοζάνη σε κόμβο τεχνολογίας, καινοτομίας και πράσινης βιομηχανίας για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
– Τι σηματοδοτεί για την Intracom Telecom αυτή η επένδυση των 44,1 εκατ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία;
Η επένδυση αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό στρατηγικό βήμα για την Intracom Telecom. Δεν πρόκειται απλώς για την επέκταση της παραγωγικής μας ικανότητας, αλλά για μια συνολική τοποθέτηση στον νέο χάρτη της βιομηχανικής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Με την ίδρυση υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στη Δυτική Μακεδονία, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης τόσο στην ελληνική περιφέρεια όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό της. Παράλληλα, ενισχύουμε τον ρόλο της εταιρείας μας στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τεχνολογική αυτονομία και πράσινη ανάπτυξη.
– Ποιο είναι το βασικό αντικείμενο της νέας μονάδας; Τι ακριβώς θα παράγεται στο εργοστάσιο της περιοχής «Κασλάς»;
Η μονάδα θα επικεντρωθεί στην παραγωγή προηγμένων προϊόντων για δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας, συγκεκριμένα ραδιοσυστημάτων που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη δικτύων 5G και, στο μέλλον, 6G. Τα συστήματα αυτά αναπτύσσονται στα ελληνικά κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης της Intracom Telecom και εξυπηρετούν όχι μόνο την εσωτερική αγορά, αλλά και σημαντικές διεθνείς αγορές. Η επένδυση αυτή αποτελεί φυσική συνέχεια της τεχνολογικής μας δραστηριότητας και έρχεται να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.
– Που βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την έναρξη των εργασιών, το χρονικό ορίζοντα που αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή καθώς και την έναρξη λειτουργίας της μονάδας;
Η κατασκευή της νέας βιομηχανικής μονάδας αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2025. Έχουμε προβλέψει ένα ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα δύο ετών, επομένως η έναρξη της λειτουργίας της μονάδας υπολογίζεται για το 2027. Το έργο έχει σχεδιαστεί με υψηλές προδιαγραφές, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και εξοπλισμού, για να καλύψει μελλοντικές ανάγκες και επεκτάσεις.
– Πόσες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν κατά την κατασκευή και μετέπειτα στη φάση της πλήρους λειτουργίας;
Η νέα μονάδα αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 150 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στη φάση της αρχικής λειτουργίας της και θα αυξηθεί στη μετέπειτα φάση. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, θα υπάρξει σημαντική έμμεση απασχόληση, που θα στηρίξει την τοπική οικονομία. Η ενίσχυση της απασχόλησης και η μεταφορά τεχνογνωσίας στην περιοχή είναι βασικοί στόχοι της επένδυσης και συνδέονται άρρηκτα με το κοινωνικό μας αποτύπωμα.
– Θα υπάρξει προτεραιότητα στην πρόσληψη προσωπικού από την τοπική κοινωνία και αν ναι, σε ποιες ειδικότητες;
Φυσικά. Η αξιοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού είναι κεντρική στην προσέγγισή μας. Θέλουμε να αναδείξουμε τις δυνατότητες της περιοχής και να προσφέρουμε ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες και τεχνικούς που μέχρι τώρα έφευγαν στο εξωτερικό ή στην Αθήνα. Οι ειδικότητες που θα αναζητηθούν θα περιλαμβάνουν ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανολόγους, τεχνικούς παραγωγής, προσωπικό ποιοτικού ελέγχου και μηχανικούς τηλεπικοινωνιών.
– Πόσο σημαντική είναι η στήριξη του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) στην υλοποίηση αυτής της επένδυσης;
Η ένταξη της επένδυσης στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι καθοριστική. Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι μόνο εργαλείο χρηματοδότησης, αλλά και πλαίσιο πολιτικής που επιτρέπει την προσέλκυση σοβαρών, μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην περιφέρεια. Μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε ένα έργο με περιβαλλοντική ευαισθησία, κοινωνική υπευθυνότητα και υψηλή τεχνολογική αξία.
– Πώς αξιολογείτε τη Δυτική Μακεδονία ως περιοχή για τέτοιου τύπου βιομηχανικές επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας;
Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει στρατηγική γεωγραφική θέση με εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Διαθέτει, επίσης, ανθρώπινο δυναμικό με τεχνική κατάρτιση και προοπτικές ανάπτυξης. Η περιοχή περνά σήμερα μια μεταβατική περίοδο λόγω της απεξάρτησης από τον λιγνίτη, και θεωρούμε ότι τέτοιες επενδύσεις μπορούν να προσφέρουν σταθερότητα και νέα κατεύθυνση στο αναπτυξιακό της πρότυπο.
– Πόσο σημαντική είναι η καινοτομία και η τεχνογνωσία που θα αναπτυχθεί στην Κοζάνη για το συνολικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Intracom Telecom;
Η καινοτομία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της στρατηγικής μας. Η νέα μονάδα στην Κοζάνη θα συνδεθεί στενά με τα υφιστάμενα κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας στην Ελλάδα, ενισχύοντας την ταχύτητα με την οποία μεταφέρουμε την τεχνολογία από τη σχεδίαση στην παραγωγή. Αναμένουμε ότι τα προϊόντα που θα κατασκευάζονται εκεί θα αποτελούν κρίσιμο μέρος του διεθνούς μας χαρτοφυλακίου.
– Ποιο είναι το όραμά σας για αυτή την επένδυση σε βάθος δεκαετίας;
Το όραμά μας είναι να αναδειχθεί η Κοζάνη σε έναν ισχυρό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας για τη Δυτική Μακεδονία και τη ΝΑ Ευρώπη. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια δυναμική αλυσίδα αξίας γύρω από τη νέα μονάδα, ξεκινώντας από την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου που αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Οι νέοι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε προηγμένα ερευνητικά και τεχνολογικά έργα της Intracom Telecom. Πιστεύουμε ότι η επένδυση αυτή θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της τεχνολογικής αυτάρκειας της χώρας.