Αναζητώντας τρόπους ενδυνάμωσης της σχέσης μεταξύ των Κοζανιτών και των ομογενών της Μελβούρνης και προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη βοήθεια αυτών που κατάγονται από την περιοχή Βοΐου και ζουν εδώ, ώστε να ζωντανέψουν τα ερημωμένα χωριά της περιοχής, βρέθηκε στη Μελβούρνη την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Κασαπίδης, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, που εκλέγεται στο νομό Κοζάνης από το 2004.
Ο κ. Κασαπίδης συναντήθηκε με φορείς της ομογένειας, όπως την Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης, καθώς και επιχειρηματίες και μίλησε στον «Νέο Κόσμο» τόσο για τις συναντήσεις του όσο και για τις μελλοντικές συνεργασίες που μπορούν να ωφελήσουν όχι μόνο την ιδιαίτερη πατρίδα του αλλά και πολλούς ομογενείς.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟIONΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Ποιος είναι ο στόχος της επίσκεψής σας στη Μελβούρνη;
Πρόκειται για ανεπίσημη επίσκεψη με στόχο να διερευνήσω συνεργασίες μεταξύ της ομογένειας και της περιοχής μας, σε θέματα κυρίως οικονομικά, δηλαδή είτε εμπορία αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα προς την Αυστραλία, είτε κοινών επενδύσεων σε θέματα περιουσιών, σε θέματα παραγωγής και, γενικότερα, επιχειρήσεων, αλλά και να φέρω σε επαφή ανθρώπους από εδώ με ανθρώπους από τη Δυτική Μακεδονία.
Διερευνώ τη δυνατότητα εξαγωγής βασικών προϊόντων του νομού Κοζάνης, τυροκομικά, όσπρια, ζυμαρικά, κατεψυγμένα και αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, που είναι οι βασικές παραγωγές και πώς αυτά μπορούν να εξαχθούν εδώ στην Αυστραλία και σε ποσότητες που μπορούν να ρίξουν το κόστος. Μιλώ, βέβαια, για μικρότερους παραγωγούς, για προϊόντα ντελικατέσεν, γκουρμέ που έχουν και μία αυξημένη αξία.
Πιστεύω ότι πριν την επίσκεψή σας θα διερευνήσατε ποιες ελληνικές επιχειρήσεις της περιοχής ενδιαφέρονται να αναπτύξουν εξαγωγική σχέση με την Αυστραλία.
Βέβαια και θα αναφέρω ένα-δύο παραδείγματα, όπως μία μεγάλη εταιρία στον τομέα των αρτοσκευασμάτων στην Κοζάνη την «Άλφα», του κ. Κουκουτάρη, η οποία έχει ήδη παρουσία στην Αυστραλία, αλλά δεν έχει δημιουργήσει δίκτυο, κάτι στο οποίο θα προσπαθήσω να βοηθήσω. Αυτή η επιχείρηση απασχολεί 300 άτομα στο εργοστάσιο. Μία άλλη επιχείρηση που παράγει σαλατικά και απασχολεί 50 άτομα και δεν έχει παρουσία στην Αυστραλία, επίσης ενδιαφέρεται. Πριν δύο χρόνια ξεκίνησε με εξαγωγές στο Ντουμπάι και την ενδιαφέρει να φτάσει και εδώ.
Ο Συνεταιρισμός Κρόκου Κοζάνης, επίσης, που είχε αντιπρόσωπο εδώ, ο οποίος, όμως, πέθανε πριν τέσσερα χρόνια και δεν έχει πλέον άνθρωπο στην Αυστραλία. Και θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα σε μία άλλη κατηγορία προϊόντων που ξεκίνησε από δική μου πρωτοβουλία πριν από 12 χρόνια, η καλλιέργεια των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών πλην του κρόκου στην Κοζάνη, με το τριαντάφυλλο, τη λεβάντα, τη ρίγανη, το μελισσόχορτο. Παράγουμε αιθέρια έλαια και αποξηραμένα είδη και τα τροφοδοτούμε κυρίως σε χώρες της Ευρώπης.
Υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους της ομογένειας;
Είμαι κατενθουσιασμένος από την υποδοχή και από την κατάσταση εδώ της χώρας γενικά και από την ομογένεια και τους ανθρώπους της ειδικά. Συναντήθηκα με φορείς και με το HACCI, επιχειρήσεις προώθησης ελληνικών προϊόντων όπως το Delta Foods, το Conway, την οικογένεια Δαρδάλη, και αυτό που είδα είναι ότι όντως υπάρχει ενδιαφέρον. Μάλιστα, μου ζητήθηκε και κάποιο δειγματολόγιο των προϊόντων και ομογενειακοί φορείς εδώ δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν στο να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις συνεργασίας.
Αν δεν κάνω λάθος, θα συναντηθείτε και με κάποιους ομογενείς επιχειρηματίες του κατασκευαστικού τομέα. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτό;
Πιστεύω ότι η εξαγωγική μας συνεργασία με την Αυστραλία δεν χρειάζεται να περιοριστεί μόνο στα προϊόντα, αλλά μπορεί να επεκταθεί και στην παροχή υπηρεσιών. Όπως ίσως γνωρίζετε, ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα και, ειδικότερα, στο νομό Κοζάνης έχει καταρρεύσει. Στον κατασκευαστικό τομέα, για παράδειγμα, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σε συνεργεία από την Ελλάδα να έρθουν με συγκεκριμένη σύμβαση έργου εδώ για να εργαστούν για κάποιο μεγάλο έργο. Πηγαίνουν σε όλο τον κόσμο, σε εταιρίες που χτίζουν στην Αφρική και την Ασία. Γιατί να μην έρθουν και στην Αυστραλία; Μιλάω για συγκεκριμένες ειδικότητες, για ανθρώπους που είναι εντελώς άνεργοι και μπορούν να απασχοληθούν εδώ. Και επειδή έκανα και μία σχετική έρευνα αγοράς πριν έρθω, μπορώ να πω ότι υπάρχει διάθεση εκ μέρους των Ελλήνων να έρθουν στην Αυστραλία να εργαστούν.
«Ο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ…»
Ο τουρισμός αποτελεί σήμερα την κύρια πηγή εσόδων για την Ελλάδα. Ο νομός σας, εντούτοις, δεν προσφέρεται για το είδος του τουρισμού που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και που είναι άμεσα δεμένος με τη θάλασσα. Γίνονται προσπάθειες να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο νομό σας; Γιατί στο μέλλον ίσως αποδειχθούν και ιδιαίτερα ελκυστικές για ξένες επενδύσεις.
Ο τουρισμός είναι μία εξαγωγή υπηρεσιών στον τόπο μας. Στην Κοζάνη δεν έχουμε θάλασσα, έχουμε όμως τουρισμό των γλυκών νερών, έχουμε οικοτουρισμό, ειδικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Δεν μπορώ να πω ότι έχουν ευοίωνη προοπτική γιατί δεν λειτουργεί οργανωμένα και συντονισμένα το υπουργείο Τουρισμού πάνω σε αυτές τις μορφές. Μόνοι τους προσπαθούν να βγάλουν άκρη. Ωστόσο, αν κάποιος επιτυχημένος επιχειρηματίας διεκδικήσει το κομμάτι αυτό και ανοιχτεί, πιστεύω ότι μπορεί να σταθεί. Και το λέω αυτό, γιατί πρακτικά συμμετέχω σε ένα τέτοιο σχήμα. Λειτουργούμε έναν συνεταιρισμό για τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά και εδώ και τρία χρόνια δεχόμαστε επισκέπτες από την Ταϊβάν, όπου πήγαμε και τους βρήκαμε, αλλά και από την Ελβετία και τη Γερμανία. Από την Ταϊβάν έρχονται 50 άτομα κάθε χρόνο και συνολικά έχουμε 2.500 χιλιάδες επισκέπτες τη σεζόν της συγκομιδής και της απόσταξης και κάνουν οικοτουρισμό σε εμάς συμμετέχοντας και φεύγοντας μετά από μία εβδομάδα. Αγοράζουν και τα προϊόντα και μας διαφημίζουν και στο εξωτερικό και μας φέρνουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερα άτομα. Αυτό αν εμείς το οργανώσουμε ακόμα καλύτερα με υποδομές που δεν έχουμε, και υπηρεσίες που αυτή την στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε, με μάρκετινγκ που δεν κάνουμε, θα πάμε καλύτερα.
Δεν μπορώ να πω ότι έχουν ευοίωνη προοπτική γιατί δεν λειτουργεί οργανωμένα και συντονισμένα το υπουργείο Τουρισμού πάνω σε αυτές τις μορφές. Μόνοι τους προσπαθούν να βγάλουν άκρη. Ωστόσο, αν κάποιος επιτυχημένος επιχειρηματίας διεκδικήσει το κομμάτι αυτό και ανοιχτεί πιστεύω ότι μπορεί να σταθεί. Μέχρι στιγμής, η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού επαφίεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία γιατί το θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί δεν είναι επαρκές όπως αυτό που ισχύει στην Ιταλία για παράδειγμα που έχουν θεσπίσει ποιοτικές προδιαγραφές. Η Ελλάδα είναι μοναδική και αυτήν τη μοναδικότητα μπορεί να την αναδείξει μέσα από τον τουρισμό κάθε εποχή.
ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ ΤΑ ΕΡΗΜΩΝΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Από ό,τι γνωρίζω, η επίσκεψή σας αφορά και μία άλλη, ιδιαίτερα πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό στο Βόιο. Πείτε μας γι’ αυτή.
Είναι μια πρωτοβουλία της οποίας ηγείται ο μητροπολίτης Σισανίου κ. Παύλος. Η περιοχή από όπου κατάγομαι και εποπτεύει ο μητροπολίτης είναι η επαρχία Βοΐου, που απαρτίζεται από 78 χωριά και είναι ανάμεσα στις τρεις περιοχές της Ελλάδας με το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα. Θλίβομαι να βλέπω τα χωριά μας να αδειάζουν και να ερημώνουν. Αυτό είναι το εθνικό ζήτημα της πατρίδας μας. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προσκαλέσουμε οικογένειες που ζουν από την Εκκλησία με το συσσίτιο στην Αθήνα και τους φροντίζουν οι κάτοικοι από όλη την Ελλάδα με ρούχα και φάρμακα σε χωριά του Βοΐου. Εμείς φροντίζουμε να τους βρούμε στέγη και χώρο εργασίας, κυρίως στα χωράφια. Ήδη έχουμε εντοπίσει σε ένα μήνα από τότε που άρχισε αυτή η πρωτοβουλία πέντε σπίτια. Το ένα το αγοράσαμε, τα άλλα μας τα έχουν παραχωρήσει για μεγάλο χρονικά διάστημα και τα άλλα μας τα προσφέρουν δωρεάν πολίτες που ενημερώθηκαν γι’ αυτήν την προσπάθεια αλλά και ομογενείς από την Αμερική. Με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω ότι σύντομα θα μετεγκασταθεί η πρώτη οικογένεια, μία οικογένεια με πέντε παιδιά στο χωριό μου την Πλατανιά και θα ζήσουν σε ένα σπίτι που τους το αγοράσαμε με την συνδρομή των Ελλήνων από όλη την Ελλάδα και να δουλέψουν στα 30 στρέμματα που αγοράσαμε από κληρονόμους.
Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι Έλληνες της Αυστραλίας;
Γνωρίζουμε ότι στη Μελβούρνη ζουν πολλοί Κοζανίτες που κατάγονται από την περιοχή. Υπάρχουν σπίτια ομογενών που καταρρέουν κυριολεκτικά. Τα χωράφια τους είναι αναξιοποίητα άσπαρτα ή καταπατημένα και θέλουμε να τους ενημερώσουμε γι’ αυτήν την προσπάθεια που γίνεται. Αν έχουν τη διάθεση να το παραχωρήσουν είτε κατά χρήση είτε κατά κυριότητα, σε ένα λογικό τίμημα, εμείς είμαστε έτοιμοι να τα αγοράσουμε. Ήδη Έλληνες από την Αμερική έδωσαν δύο σπίτια στη Μόρφη. Θέλουμε να ζωντανέψει ο τόπος μας και ζητάμε τη συνδρομή σας.
Αν κάποιος συμπάροικος πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια του μητροπολίτη Σιατίστης μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στον κ. Κασαπίδη στέλνοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Πηγή http://neoskosmos.com/news/el/node/62862
`Τα χωράφια τους είναι αναξιοποίητα άσπαρτα ή καταπατημένα και θέλουμε να τους ενημερώσουμε γι’ αυτήν την προσπάθεια που γίνεται. Αν έχουν τη διάθεση να το παραχωρήσουν είτε κατά χρήση είτε κατά κυριότητα, σε ένα λογικό τίμημα, εμείς είμαστε έτοιμοι να τα αγοράσουμε`
Με λίγα λόγια θες τζάμπα χωράφια , όχι για σένα βέβαια
Καλό παιδί ο Γιώργος ..Καλό παιδί..Απλά πολύ καλό παιδί για πολιτική !! Όταν με το καλό έρθουν οι εκλογές ο λαός θα κρίνει αν θέλει ένα καλό παιδί Ή έναν πολιτικό .