Το πράσινο φως για την πρώτη μονάδα παραγωγής υδρογόνου στο Αμύνταιο εξασφάλισε η Hellenic Hydrogen (κοινοπρακτικό σχήμα των Motor Oil και ΔΕΗ. Πρόκειται για το project North Project 1 για το οποίο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι.
Σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η μονάδα που θα εγκατασταθεί στην έκταση του πρώην λιγνιτικού σταθμού της περιοχής θα είναι ισχύος 100 MW αναμένεται να παράγει 15.500.000 κιλά πράσινου υδρογόνου τον χρόνο. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης παραμένει αμετάβλητο, με στόχο η μονάδα να τεθεί σε λειτουργία το 2027.
Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 100 – 120 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής προβλέπεται η απασχόληση 470 ατόμων, ενώ στη φάση λειτουργίας ο αριθμός θα ανέρχεται στους 28 εργαζόμενους.
Η παραγωγή του «πράσινου» υδρογόνου θα γίνεται μέσω ηλεκτρόλυσης του νερού, αξιοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το παραγόμενο υδρογόνο θα εισάγεται στο δίκτυο φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, ώστε να χρησιμοποιείται από βιομηχανικούς καταναλωτές, περιλαμβανομένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.
Το έργο θα προχωρήσει με ίδια κεφάλαια, ενώ αναζητούνται και χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα. Παράλληλα, ζωηρό φαίνεται ότι παραμένει το ενδιαφέρον γαλλικού fund, για τη συμμετοχή με μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα αναπτύξει και θα διαχειρίζεται τη μονάδα.
Το προφίλ του έργου
Το έργο θα αποτελείται συνοπτικά από τα εξής επιμέρους στοιχεία:
1. Μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου με τη μέθοδο της αλκαλικής ηλεκτρόλυσης του νερού εντός της έκτασης του πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα.
2. Μονάδα συμπίεσης υδρογόνου (από πίεση περίπου 30 bar σε πίεση έως 90 bar).
3. Αγωγό διοχέτευσης υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, εκτιμώμενου μήκους 9,05 χιλιομέτρων και πίεσης έως 90 bar.
4. Μετασχηματιστή 150/11 kV για την ηλεκτρική τροφοδοσία της μονάδας από το εθνικό δίκτυο των 150 kV.
5. Δεξαμενή με δυνατότητα αποθήκευσης ακατέργαστου νερού, μέγιστης χωρητικότητας 2Χ5.000 κυβικά μέτρα (m3), εντός της έκτασης του πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα. Το νερό θα προέρχεται από την Τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου (Ταμιευτήρας) ή εφεδρικά, από νέα γεώτρηση κοντά στη μονάδα υδρογόνου. Οι ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας σε νερό εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 10 κιλών νερού ανά κιλό παραγόμενου υδρογόνου.
6. Δίκτυο ακατέργαστου νερού, για τη μεταφορά του από τις δεξαμενές ακατέργαστου νερού στην Μονάδα Παραγωγής Υδρογόνου εντός του πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα.
7. Σύστημα αντίστροφης ώσμωσης – απιονισμού νερού εντός της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρολυτικού υδρογόνου.
8. Αποθήκη προσωρινής αποθήκευσης υδρογόνου εντός της μονάδας, με δυνατότητα αποθήκευσης της τάξης των 9 x 540 kg, σε πίεση 30 bar.
Στο έργο, για τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο (H2) και οξυγόνο (O2) θα εφαρμοστεί η μέθοδος της Αλκαλικής Ηλεκτρόλυσης (Alkaline Electrolysis ή AE). Το κύριο χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι η χρήση ενός υγρού ηλεκτρολύτη, και συγκεκριμένα ενός υδατικού διαλύματος υδροξειδίου του καλίου (KOH), δηλαδή απιονισμένου νερού στο οποίο έχει προστεθεί KOH για τη βελτίωση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας.
www.worldenergynews.gr
πω πω 28 εργαζόμενοι έρχεται εκτόξευση!!!!