Στη Διεθνή Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος «Ολύμπια εν Δίω» συμμετείχαν οι μαθητές/τριες του μαζί με τους εκπαιδευτικούς και το Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων του Δημ. Σχ. Άρδασσας την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017. Στις πλαγιές του μυθικού Ολύμπου, την κατοικία των αρχαίων θεών, και στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, διοργανώνεται κάθε χρόνο η Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος Μουσικής και Αθλητισμού «Ολύμπια εν Δίω» υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εσωτερικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η διοργάνωση αυτή αποτελεί αναβίωση των αρχαίων αγώνων θεάτρου, μουσικής και αθλητισμού που διεξάγονταν στον ίδιο χώρο, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, με τον ίδιο τίτλο: « Ολύμπια εν Δίω». Στο ίδιο Αρχαίο Θέατρο του Δίου ο μεγάλος τραγικός ποιητής Ευριπίδης έγραψε και παρουσίασε πέντε έργα του, κορυφαίο των οποίων είναι οι «Βάκχες».
Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Άρδασσας παρουσίασαν την Πομπή της λαμπρής γιορτής των Μεγάλων Παναθηναίων. Στη συνέχεια ευαισθητοποίησαν τους συμμετέχοντες και τη Διεθνή Κοινότητα για τον επαναπατρισμό της κλεμμένης Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο χορεύοντας τη χορογραφία με τίτλο: «Χορεύοντας για την Ξενιτεμένη Αδερφή μας», απήγγειλαν το Ποίημα του Ευάγγελου Φυλακτού με τίτλο «Η Καρυάτιδα μίλησε» και έκλεισαν την παρουσίαση χορεύοντας το «Θρησκευτικό Χορό των Καρυάτιδων».
Στη Διεθνή Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος «Ολύμπια εν Δίω» τα παιδιά του Δημ. Σχ. Άρδασσας παρακολούθησαν την εξαιρετική παράσταση αρχαίου δράματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» του Σοφοκλή από τους μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Αγρινίου. Επίσης, κατά τη φιλοξενία τους στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο Λιτόχωρο Πιερίας, ένα μοναδικό μουσείο για τον φυσικό πλούτο του πιο εμβληματικού βουνού της χώρας. Στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον κύριο Φαργκάνη Μιχαήλ στο πολυσήμαντο περιβάλλον του Ολύμπου ανά υψομετρική ζώνη, να βιώσουν μια συναρπαστική εικονική ανάβαση μέσα από μία εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή, να απολαύσουν εντυπωσιακές εικόνες, στατικά εκθέματα και ήχους πουλιών. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο του Δίον και θαύμασαν από κοντά τα εκθέματα: προτομές, αγάλματα όπως του Διονύσου, του Ποσειδώνα, της Αφροδίτης, της Δήμητρας, το άγαλμα της Υγείας, επιγραφές, ομάδες ευρημάτων από τις μεγάλες θέρμες, το ιερό της Ίσιδας και το ιερό της Δήμητρας. Μεγάλη εντύπωση στα παιδιά προκάλεσε η ύδραυλις του Δίου, που το εφεύρε ο μηχανικός Κτησίβιος τον 3ο αι. π.Χ. Επίσης επισκεφτήκαν τον παραδοσιακό οικισμό Παλαιού Παντελεήμονα με την παλιά εκκλησία, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του, τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια και δοκίμασαν παραδοσιακά προϊόντα στα γραφικά καταστήματα.
Στη διήμερη επίσκεψη για τη συμμετοχή στα «Ολύμπια εν Δίω» οι μαθητές/τριες με γονείς και εκπαιδευτικούς φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Σκοτίνας (ΚΕΔΑ) όπου απόλαυσαν την άψογη εξυπηρέτηση του έμψυχου Δυναμικού της Μονάδας και των Εθελοντών της διοργάνωσης.
Λόγω καιρικών συνθηκών η προγραμματισμένη παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο μεταφέρθηκε και φιλοξενήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου. Ευχαριστούμε την Διευθύντρια του σχολείου, Ζακούλη Αικατερίνη, το Σύλλογο των Εκπαιδευτικών και τους μαθητές/τριες για την φιλοξενία, τον κύριο Φαρκάνη Μιχαήλ για την εξαιρετική ξενάγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, το Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Σκοτίνας (ΚΕΔΑ) για τη διανυκτεύρευση, την κυρία Μιράντα Παπά που μαζί με τον κύριο Φουρνιάδη Γεώργιο συνέβαλλαν τα μέγιστα για την επιτυχία της Διεθνής Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος «Ολύμπια εν Δίω» καθώς και τον πρώην Διευθυντή του Δημ. Σχολείου Άρδασσας κύριο Μωυσιάδη Νικόλαο για τη συνεισφορά του κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά στη διαδικασία συμμετοχής του σχολείου.
Μεγάλη τιμή και για το Δημ. Σχ. Άρδασσας να συμμετέχει σ’ αυτή τη μεγάλη διοργάνωση, με συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο και μάλιστα με πρεσβευτές παιδιά της πόλης της Πτολεμαΐδας!
Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Μάγκου Νατάσα: δρώμενο-χορογραφία, Κούρτης Νικόλαος: εμψυχωτής, συνοδοί εκπαιδευτικοί: Κούρτη Βούλα, Σακελλαρίου Κωνσταντίνος, Παπαδημητρίου Τραϊανός, Κωλέτση Σούλα, Σταθά Παρασκευή, ο Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων του Δημ. Σχ. Άρδασσας και ο Διευθυντής του σχολείου Δούκας Σταύρος.
Μάγκου Νατάσα
Γυμνάστρια
στο Δημ. Σχ. Άρδασσας
Δημ. Σχ. Ασβεστόπετρας