Μετά το χθεσινό δημοσίευμα στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, που εντόπισε και σας παρουσίασε σήμερα το kozan.gr (κι ακολούθησαν κι άλλα ΜΜΕ), για τα 108 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που απεντάσσονται ή τροποποιούνται, προκλήθηκε εύλογη ανησυχία και ερωτήματα σχετικά με το μέλλον παρεμβάσεων στη Δυτική Μακεδονία. Ειδικότερα, έγινε λόγος για απένταξη της αποκατάστασης των εδαφών στα πρώην λιγνιτωρυχεία, έργο εμβληματικό για τη μεταλιγνιτική περίοδο της περιοχής. Ωστόσο, όπως προκύπτει μετά από σχετική έρευνα του kozan.gr, μιλώντας με αρμόδιος εμπλεκόμενους φορείς, δεν πρόκειται για οριστική διακοπή ή ακύρωση των παρεμβάσεων αλλά για μερική αναπροσαρμογή της έκτασης και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
Συγκεκριμένα, από τα 97.000 στρέμματα που είχε αρχικά προβλεφθεί να αποκατασταθούν έως τις 30 Ιουνίου 2026, τελικά θα υλοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης σε 81.000 στρέμματα, με αναλογικά μειωμένο προϋπολογισμό από τα αρχικά 163 εκατ. ευρώ. Η αναπροσαρμογή αυτή οφείλεται κυρίως σε τεχνικές και χρονικές προκλήσεις, καθώς το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση τόσο εκτεταμένων έργων μέχρι το 2026. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπόλοιπο της αποκατάστασης αναμένεται να ενταχθεί σε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, πιθανότατα στο επόμενο κύμα του Ταμείου Ανάκαμψης ή σε πρόγραμμα της νέας προγραμματικής περιόδου.
Δηλαδή για να καταλάβουμε. Έγινε η απολιγνιτοποιηση, χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, τηλεθέρμανση αυξήθηκε 50% προς το παρόν και φορτωθηκαμε και το κόστος αποκατάστασης της ΔΕΗ?
Και διαμαρτυρόμαστε που θα ξοδέψουμε λιγότερα λεφτά για αποκαταστάσεις?