Στοιχεία σχετικά με την πορεία της αποκατάστασης και απόδοσης των λιγνιτικών εκτάσεων της Δ. Μακεδονίας από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο παρείχε στη Βουλή το ΥΠΟΙΚ με αφορμή ερώτηση της Νέας Αριστεράς.
Όπως αναφέρεται σχετικά, το βασικό φυσικό αντικείμενο του Έργου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 16871 «Αποκατάσταση εδαφών παλαιών λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη» είναι η αποκατάσταση των εδαφών, τα οποία θα μεταβιβαστούν από τη ΔΕΗ Α.Ε. στο Δημόσιο.
Με την κύρωση της Προγραμματικής Σύμβασης ρυθμίστηκε το περιεχόμενο των εργασιών αποκατάστασης που η ΔΕΗ υλοποιεί ή πρόκειται να υλοποιήσει επί των Γαιών Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης και προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών σε σχέση με το αντικείμενό της.
Με την εφαρμογή της Προγραμματικής Σύμβασης, επιδιώκεται η ταχεία αποκατάσταση των περιοχών που εξαρτώνται από την εξόρυξη και χρήση λιγνίτη, η άμεση οικονομική διαφοροποίησή τους, καθώς και η υλοποίηση των χρήσεων γης και η εκτέλεση των ανάλογων έργων.
Η αποκατάσταση των εδαφών υλοποιείται μέσω τριμερών συμβάσεων μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε., της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Μ.Α.Ε. και των εργολάβων της ΔΕΗ Α.Ε. οι οποίοι θα ανακηρυχθούν Ανάδοχοι σε συνέχεια των διαγωνιστικών διαδικασιών, τις οποίες διεξάγει η ΔΕΗ Α.Ε. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Για τον καθορισμό των προς μεταβίβαση εκτάσεων και την κατάρτιση του προγράμματος διάθεσης της Προγραμματικής Σύμβασης, ελήφθησαν αναγκαστικά υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν στην ενεργειακή αγορά, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εθνικό επίπεδο, οι απρόβλεπτες ενεργειακές εξελίξεις και μεταβολές, καθώς και η συνεπακόλουθη αναγκαιότητα λειτουργίας των λιγνιτικών Μονάδων και των τροφοδοτούντων αυτές Ορυχείων για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
Με βάση τα ανωτέρω, προέκυψε ότι οι εκτάσεις που μπορούν να διατεθούν, ανέρχονται σε 97.008 στρέμματα ή 9.700,8 εκτάρια και αφορούν στις αδιατάρακτες και στις ήδη αποκατεστημένες εκτάσεις, καθώς και σε αυτές στις οποίες θα μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης στα Ορυχεία Αμυνταίου και Καρδιάς, στα οποία έχει περατωθεί η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ Α.Ε., και στις περιοχές που θα αποδεσμεύονται σταδιακά από τα υπόλοιπα Ορυχεία της ΔΕΗ Α.Ε..
Το ΤΑΑ θα καλύψει το κόστος αποκατάστασης των μεταβιβαζόμενων εδαφών προκειμένου να διευκολυνθούν μελλοντικές επενδύσεις και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες όπως βιομηχανικά και τεχνολογικά πάρκα, το οποίο ανέρχεται σε 162.000.000 €.
energypress.gr