Το ολοένα και οξύτερο πρόβλημα της παρουσίας αρκούδων κοντά ή και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, με έμφαση την Π.Ε Καστοριάς, αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας την ερχόμενη Τρίτη 22/7. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του kozan.gr, μόνο μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2025 έχουν καταγραφεί 132 περιστατικά εμφάνισης ή αλληλεπίδρασης αρκούδας με ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή. Η κατάσταση, όπως αναμένεται να υποστηρίξει ο εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς, έχει ξεπεράσει τη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος, με αποτέλεσμα οι αρκούδες να ωθούνται σε οικισμούς αναζητώντας τροφή, προκαλώντας κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και ζημιές σε καλλιέργειες και περιουσίες.
Στο τραπέζι του Περιφερειακού Συμβουλίου θα τεθούν προτάσεις όπως:
-
Άμεση απογραφή του πληθυσμού των αρκούδων,
-
Αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την παρέμβαση σε σχετικά περιστατικά,
-
Δημιουργία πλήρως εξοπλισμένης Ομάδας Άμεσης Επέμβασης,
-
Σύσταση ειδικού ταμείου αποζημίωσης για ζημιές που δεν καλύπτονται από άλλους φορείς (π.χ. ΕΛΓΑ).
Η Π.Ε Καστοριάς, όπως και άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, ζητά να επανεξεταστούν βασικές παράμετροι του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καφέ αρκούδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ προστασίας του είδους και ασφάλειας των πολιτών.
Η συζήτηση αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί ευρεία κοινωνική ανησυχία —και σε ορισμένες περιπτώσεις και διχασμό στις τοπικές κοινωνίες.
Συσκέψεις και κόντρα συζητήσεις. Στο μεταξύ, οι αρκούδες κόβουν βόλτες μέσα στα χωριά και κάποιοι έχουν ήδη πάρει τον νόμο στα χέρια τους.
Όπως λέμε κι εμείς οι Πόντιοι… Ασο πολύ το τέρεμαν, εψόφεσεν ο σκύλος.
Απο συζητήσεις και συσκέψεις άλλο τίποτε…
Το πρόβλημα θα ανακυκλώνεται όσο το Κράτος υπολογίζει τις ΜΚΟ και δεν έχει τα κότσια να συγκρουσθεί μαζί τους. Έχει καταντήσει το Κράτος θεραπαινίδα των ΜΚΟ.
Θα κληθεί και εκπρόσωπος των αρκούδων;