prwtoselida


       

Πέντε «μονομάχοι» για τις φοιτητικές εστίες στη Δυτική Μακεδονία: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, AVAX, METLEN και ΑΤΕΣΕ στη μάχη του ΣΔΙΤ

24 Ιουλίου 2025
00:15

Σημαντική πρόοδος σημειώνεται στην πορεία του μεγάλου έργου δημιουργίας φοιτητικών εστιών στη Δυτική Μακεδονία, καθώς πέντε υποψήφιοι επενδυτές προκρίθηκαν στην επόμενη και πιο κρίσιμη φάση του διαγωνισμού μέσω ΣΔΙΤ. Πρόκειται για έργο-ορόσημο για την ακαδημαϊκή κοινότητα της περιοχής, με στόχο την αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής χιλιάδων φοιτητών.

Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται πλέον στη Β’ Φάση, με τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-AKTOR, AVAX, METLEN και ΑΤΕΣΕ να παραμένουν στο παιχνίδι για το έργο. Εκτός συνέχειας έμεινε το σχήμα ΕΚΤΕΡ-ΤΕΝΑ-ΕΡΕΤΒΟ. Ο τελικός ανάδοχος θα αναδειχθεί εντός του 2025, εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Η επένδυση, που εκτιμάται σε 105 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, περιλαμβάνει την ανέγερση σύγχρονων φοιτητικών υποδομών σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις της περιφέρειας: Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα. Η συνολική δυναμικότητα αγγίζει τα 750 άτομα και στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο στέγασης που θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, μειώνοντας παράλληλα τα λειτουργικά βάρη του Πανεπιστημίου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών υποδομών με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Μετά τα αντίστοιχα έργα σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη, η Δυτική Μακεδονία παίρνει σειρά για να αποκτήσει συγκροτήματα στέγασης που θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές και πρότυπα λειτουργίας.

Κεντρικός άξονας του έργου είναι η κάλυψη της οικιστικής ανάγκης των φοιτητών, καθώς σήμερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των 41.000 φοιτητών της Δυτικής Μακεδονίας αναγκάζεται να στραφεί σε ιδιωτικές λύσεις, με υψηλό κόστος και συχνά ακατάλληλες συνθήκες. Η απουσία ενιαίων ιδιόκτητων εστιών διασπά τη φοιτητική κοινότητα και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των οικογενειών.

Εκτός από τη στέγαση, το έργο περιλαμβάνει και σημαντικές υποστηρικτικές λειτουργίες: λέσχες σίτισης, υπηρεσίες φύλαξης, τεχνική υποστήριξη, καθαριότητα και, στην περίπτωση της Κοζάνης, την κατασκευή ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου που θα δώσει επιπλέον πνοή στην τοπική πανεπιστημιούπολη.

Η ανάπτυξη των υποδομών θα βασιστεί σε παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ για διάστημα που συνήθως ξεπερνά τα 25 χρόνια, με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει τόσο την κατασκευή όσο και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Το Δημόσιο, από την πλευρά του, διασφαλίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας, καθώς και την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Το ενδιαφέρον των πέντε ομίλων για το έργο καταδεικνύει τη δυναμική που έχει αναπτύξει το σχήμα των ΣΔΙΤ στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια μορφή συνεργασίας που επιτρέπει την ταχύτερη υλοποίηση κρίσιμων υποδομών χωρίς να επιβαρύνει άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καθώς η τελική φάση του διαγωνισμού πλησιάζει, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Το επόμενο βήμα θα καθορίσει ποια κοινοπραξία θα αναλάβει την υλοποίηση ενός έργου που μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά τον φοιτητικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας – και να αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχες δράσεις στο μέλλον.

Πέντε «μονομάχοι» για τις φοιτητικές εστίες στη Δυτική Μακεδονία: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, AVAX, METLEN και ΑΤΕΣΕ στη μάχη του ΣΔΙΤ – Mikrometoxos.gr

Ένα σχόλιο

  • Ας δούμε ποιοι και πόσοι θα εισαχθούν φέτος στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και βλέπουμε αν χρειάζεται το έργο. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καραδοκούν…
    Φτιάξτε πρώτα πανεπιστήμιο… Με σοβαρούς καθηγητές και όχι με “δικά μας” παιδιά…

    Συγγνώμη ξέχασα. … Το έργο θα γίνει επειδή το όφελος το εισπράττει ο ιδιωτικός τομέας…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι