Ένα γράμμα που γράφτηκε ένα κρύο βράδυ 50 χιλιόμετρα από την Κοζάνη, από μια δασκάλα που είπε “θα το γράψω και ότι γίνει” ήταν ο σπόρος για να “γεννηθεί” το πρόγραμμα Μικροί Ήρωες που παρουσίασε χθες το βράδυ, σε μια βαθιά συγκινητική βραδιά, η εταιρεία Stoiximan και το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας.
Το γράμμα αυτό το έστειλε η Ιωάννα Τζουκοπούλου*, δασκάλα στο εξαθέσιο δημοτικό σχολείο, στο Τρανόβαλτο Κοζάνης στο οποίο φοιτούν 44 παιδιά. Τα παιδιά λοιπόν από το Τρανόβαλτο Κοζάνης μαζί με αυτά από τους Αρκιούς (ένας μαθητής, ο Παναγιώτης, αν και συνολικά στους Αρκιούς φοιτούν δύο μαθητές), την Ηράκλεια (δύο μαθητές, ο Μάριος και ο Θοδωρής), αλλά και τους 50 μαθητές από το εξαθέσιο δημοτικό της Κάσου, βρέθηκαν στην πρωτεύουσα ζώντας “μαγικές” στιγμές που για τα παιδιά της Αθήνας ή και άλλων αστικών κέντρων θεωρούν απλή καθημερινότητα!
Στις ημέρες που βρέθηκαν στην Αθήνα οι μικροί μαθητές είδαν για πρώτη φορά φανάρια, μπήκαν πρώτη φορά σε ασανσέρ, στο μετρό και φυσικά σε αεροπλάνο. Ήρθαν πρώτη σε επαφή με άγρια ζώα (Αττικό Πάρκο), είδαν και μίλησαν για πρώτη φορά με Ολυμπιονίκες (Πετρούνιας), ενώ πήγαν για πρώτη φορά στο Μουσείο της Ακρόπολης προσφέροντας, στο σχετικό video, απολαυστικές και ταυτόχρονα καυστικές ατάκες που επαναφέρουν τους κατοίκους της Αθήνας και των μεγαλουπόλεων στην πραγματικότητα η οποία ίσως να μην ακριβώς έτσι όπως την φαντάζονται. Για σκεφθείτε το λίγο. Να είσαι ο μοναδικός μαθητής στην τάξη σου, να μην σου βγαίνουν τα “ζευγάρια” για να παίξεις μπάλα, να μην έχεις τι να κάνεις το χειμώνα και πολλά ακόμη.
Κάποια παιδάκια επίσης, όπως επί παραδείγματι ο μικρός Παναγιώτης από τους Αρκιούς, έκαναν κάποια πράγματα για τα οποία θα αισθάνονται υπερήφανα για όλη τους τη ζωή, καθώς κάνεις άλλος από τον τόπο τους, ακόμη και οι γονείς τους, δεν τα έχουν κάνει ποτέ, όπως π.χ. να επισκεφθούν την Αθήνα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε η κα Τζουκοπούλου, από το σχολείο στο Τρανόβαλτο Κοζάνης, η οποία ευχαρίστησε θερμά τους εκπροσώπους της Stoiximan που βρέθηκαν στο πλευρό των παιδιών, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή ως ένα μικρό θαύμα που έκανε τα όνειρα των δασκάλων, αλλά κυρίως των παιδιών, πραγματικότητα.
Η επόμενη ημέρα των “Μικρών Ηρώων” και της Stoiximan
Από την πλευρά της Stoiximan ο Γιάννης Σπανουδάκης, μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας αναφέρθηκε στα παιδιά και τους δασκάλους τους, τους οποίους χαρακτήρισε “Μεγάλους Ήρωες” και ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα “Μικροί Ήρωες” θα συνεχισθεί καλύπτοντας και άλλες περιοχές της χώρας, ενώ επίσης θα ενισχυθεί με υποτροφίες που θα “αγκαλιάσουν” το πρόγραμμα των Μικρών Ηρώων και θα ακολουθεί τα παιδιά και στα επόμενα βήματα των σπουδών, ακόμη και σε σπουδές που μπορεί να φθάσουν – κάτι που ευχήθηκε – ακόμη και σε μεταπτυχιακές ή και διδακτορικές σπουδές.
Ο κ. Σπανουδάκης αναφέρθηκε ακόμη και στα επόμενα σχέδια της εταιρείας για το 2018 τα οποία προβλέπουν την είσοδο της σε δύο νέες αγορές. Σήμερα η Stoiximan δραστηριοποιείται, εκτός από την Ελλάδα, στη Κύπρο και στη Ρουμανία, ενώ απασχολεί 227 ανθρώπους, αριθμός που θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς όλες οι αγορές θα “ελέγχονται” από την Ελλάδα. Σημειώνεται, τέλος, πως η Stoiximan έχει δαπανήσει σε όλες τις ενέργειες του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης περίπου 15 εκατ. ευρώ.
του Γιάννη Διονάτου (emea.gr)
Σκοπός του Προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» είναι να γεφυρώσει τα γεωγραφικά χάσματα γνωρίζοντας στα παιδιά τις δυνατότητες που προσφέρονται στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και να αναδείξει την εκπαιδευτική πραγματικότητα όπως αυτή εξελίσσεται στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.
«Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν» αποτελούν ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό ταξίδι από την οικογένεια της Stoiximan, που αφιερώνεται με πολλή αγάπη στα παιδιά όλης της Ελλάδας. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τις προσωπικές ιστορίες των εκπαιδευτικών και των μαθητών από τις περιοχές της Κάσου, του Τρανόβαλτου, των Αρκιών, της Ηρακλειάς και της Ανάφης, σε μια προσπάθεια να καταγράψει έναν ειλικρινή διάλογο που επικεντρώνεται στις ανάγκες και επιθυμίες των παιδιών, στη συναναστροφή τους με την τοπική κοινωνία αλλά και να αναδείξει την εκπαιδευτική καθημερινότητα, τα πιθανά εμπόδια και τους περιορισμούς του παιδαγωγικού έργου των δασκάλων. [από το newsit]
Σημ. mikrovalto.gr: Η δασκάλα Ιωάννα Κων. Τζουκοπούλου, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Τρανοβάλτου, κατάγεται από το διπλανό Μικρόβαλτο, του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού Κοζάνης.
ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΛΗΞΙΑΡΧΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ (ΛΕΕΙ) ΚΟΝΤΑ ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ
ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΧΕΣ…ΝΗ
μπράβο της!!
Όποιος νοιάζεται και ενδιαφέρεται, βρίσκει τον τρόπο να προσφέρει και να σκορπίσει, χαμόγελα χαρά και ελπίδα. Άξια η Κυρία.
Κυρία Τζουκοπούλου χαιρόμαστε μαζί σας και σας καμαρώνουμε! Πάντα θα υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα γύρω μας! Εύγε!
Ο ορισμός του εκπαιδευτικού! Αξιααα!!!
Μπράβο! Συγχαρητήρια στην κα Τζουκοπούλου. Δεν αρκέστηκε στα τυπικά της καθήκοντα. Προσπαθεί να ανοίξει με την κίνησή της αυτή τον ορίζοντα των παιδιών. Τυχερά τα παιδιά αλλά και οι γονείς που έχουν τέτοια δασκάλα. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρει μιμητές στους συναδέλφους της. Και πάλι συγχαρητήρια.