Γιάννης Αντωνιάδης: Καταγγελία στη Βουλή του νόμου Γαβρόγλου για την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας (Βίντεο)

16 Οκτωβρίου 2017
12:38
Κανένα σχόλιο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν ξεκινήσω θέλω από αυτό εδώ το Βήμα να καλέσω τον κρυπτόμενο Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου να αποσύρει την επαίσχυντη διάταξη, με την οποία επιτρέπει σε καθηγητές που έχουν κλείσει δεκαπέντε χρόνια στην περιφέρεια να μπορούν να μεταναστεύσουν στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αττικής. Αυτό για τα πανεπιστήμια της περιφέρειας σημαίνει ταφόπλακα. Γι’ αυτό καλώ και τους Βουλευτές, ανεξαρτήτως κομμάτων, όλους τους Βουλευτές της περιφέρειας, όπως επίσης έχω στείλει και σχετική επιστολή στα διοικητικά συμβούλια ΕΝΠΕ, της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, όλοι μαζί να αναγκάσουμε τον κύριο Υπουργό να πάρει πίσω αυτήν τη διάταξη, η οποία καταργεί τη διάταξη του νόμου του 2011 της κ. Διαμαντοπούλου, με την οποία απαγορευόταν η μετανάστευση και η μετακίνηση των καθηγητών στα πανεπιστήμια του κέντρου. Θέλει ο κ. Γαβρόγλου να μείνει ως Υπουργός-νεκροθάφτης των πανεπιστημίων της περιφέρειας; Και βέβαια, όλα αυτά τα κάνει για να εξυπηρετήσει τη γυναίκα του Γενικού Γραμματέα του, κ. Αγγελόπουλου, η οποία ήδη έχει κάνει την αίτηση για να πάει στη Θεσσαλονίκη και μαζί με αυτήν ήδη υπάρχουν πάνω από διακόσιες αιτήσεις καθηγητών, οι οποίοι θέλουν να φύγουν.

Κύριε Αποστόλου, σας άκουσα το πρωί στην επίκαιρη ερώτηση, για το θέμα των νέων αγροτών στη Δυτική Μακεδονία. Ελπίζω ότι θα κρατήσετε τον λόγο, γιατί είναι υψηλή η ανεργία, να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στο πρόγραμμα. Και εννοείται ότι θα μεριμνήσουμε να υπάρξει αξιοποίηση όλων αυτών των ενισχύσεων στη συνέχεια και να μην μείνουν μόνο εκεί.

Επίσης, η άποψή μου -και νομίζω των περισσοτέρων- θα ήταν ότι τα θέματα αλιείας θα μπορούσαν να έλθουν με ένα αυτούσιο νομοσχέδιο και όχι να μπαίνουν εδώ με ημίμετρα. Θα μπορούσε να έλθει ένα αυτούσιο, να υπάρξει και ένας ανάλογος χρόνος για τη διαβούλευση, για να μπορέσετε να δώσετε κάποιες λύσεις στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι γίνεται με τα τρία αρδευτικά που εκκρεμούν για τον Νομό Φλώρινας, της Τριανταφυλλιάς, του Παρορίου και των Πρεσπών. Επίσης, αυτό το οποίο όλοι αναγνώρισαν είναι ότι σαφέστατα έχει πολλά θετικά το νομοσχέδιο αυτό. Αυτό όμως το οποίο είναι σημαντικό, αν θέλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά τον αγροτικό κόσμο, κύριε Υπουργέ, είναι το θέμα της φορολογίας, το θέμα του αγροτικού πετρελαίου και βεβαίως, το θέμα των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών και της μείωσης του κόστους, ως προς τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και όλα τα συναφή.

Κλείνω αυτήν τη μικρή παρέμβαση λέγοντας το εξής: Ακούω κατά καιρούς –έχει φύγει ο συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ- ότι δεν θα υπάρχουν απαντήσεις. Όλοι λένε ότι «δεν πρόκειται να λογοδοτήσουμε, να απαντήσουμε σ’ αυτούς οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία». Η κρίση έφερε τη χρεοκοπία. Η χώρα πέρασε τα σαράντα καλύτερα χρόνια όλου του πολιτικού της βίου. Εσείς οι ίδιοι λέγατε ότι είστε εναντίον των μνημονίων. Τα μνημόνια υπάρχουν και η κρίση είναι αυτή που έφερε τα μνημόνια. Επιτέλους, ασχοληθείτε με τις πραγματικές αιτίες και δώστε λύσεις, χωρίς υπεκφυγές.

Ξεκινάω λέγοντας ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση το ότι μέσα σε εξήντα μέρες, σύμφωνα με το άρθρο 2, είναι υποχρεωμένος ο έμπορος που προμηθεύεται νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα να εξοφλεί τον παραγωγό στις ημέρες αυτές και βεβαίως κάθε άλλη αντίθετη προς αυτές τις διατάξεις συμφωνία να θεωρείται άκυρη. Όπως είπαμε, πρέπει οπωσδήποτε σ’ αυτήν την αλυσίδα να μπει και ο τυροκόμος-μεταποιητής -έχουμε πεντακόσια τυροκομεία- και, όπως δεσμευτήκατε, να αναφέρεται ρητά το θέμα των σούπερ μάρκετ.

Θα αναφερθώ στις κυρώσεις και στη διαδικασία των προστίμων τόσο σε εμπόρους όσο και σε παραγωγούς. Πρέπει τα πρόστιμα να αφορούν όλους και, βεβαίως, η επιβολή των κυρώσεων θα πρέπει να ακολουθεί μια ταυτοποιημένη διαδικασία, να επιβάλλονται από την εποπτεύουσα αρμόδια αρχή και να μην χρειάζεται απόφαση του Υπουργού που από μόνη της είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία. Στα ίδια πλαίσια, σχετικά με την υποχρέωση του παραγωγού να διαβιβάζει αμελλητί τα ηλεκτρονικά στοιχεία και τα παραστατικά, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί έναν διοικητικό φόρτο, αλλά και οικονομικό κόστος για τον παραγωγό.

Προς την θετική κατεύθυνση είναι και το θέμα της υποχρεωτικής επισήμανσης στο γάλα. Δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς και στη γαλακτοβιομηχανία. Υπάρχουν κάποιες μικροστρεβλώσεις οι οποίες δημιουργούνται και ελπίζουμε να διορθωθούν.

Ομοίως περνάω και στο θέμα του κρέατος που είναι σε θετική κατεύθυνση. Απηχεί βεβαίως τη λογική του συστήματος «Άρτεμις» που έφτανε μέχρι τις ζυγιστικές μηχανές. Τώρα, όμως, φτάνουμε μέχρι τις ταμειακές. Εδώ όλο το μυστικό, όπως προαναφέρθηκε από πολλούς συναδέλφους, είναι το θέμα των ελέγχων, το οποίο θα δώσει τελικά και τη λύση. Βεβαίως, δεν χρειάζεται να τα λέμε και αυτά, ποιοι έλεγχοι, με ποιους υπαλλήλους και ποιους ελεγκτές, αφού ξέρουμε όλοι ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα υποχρεωτικότητας σήμερα στην αγορά γάλακτος και κρέατος απασχολούν και άλλα κράτη. Αναφέρθηκε η ιστορία. Πρώτα ήταν η Γαλλία και ακολούθησαν η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Λιθουανία κ.λπ..

Θα αναφερθώ στο θέμα του ΕΛΓΑ. Εδώ είμαστε σαφώς αντίθετοι. Αν αυτή η μείωση δεν αφορούσε τους αγρότες που είναι και αυτοί οι οποίοι πληρώνουν τον ΕΛΓΑ, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Δεν είναι, όμως, δυνατόν μέσα στον ΕΛΓΑ να μην εκπροσωπούνται οι αγρότες. Η πρότασή μας είναι η γνωστή, ένας από τη ΣΑΣΟΕΕ και ένας από την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Το θέμα της νιτρορύπανσης αναφέρθηκε από συναδέλφους απ’ όλες τις παρατάξεις και υπάρχει αυτός ο κίνδυνος με την μοριοδότηση και μ’ όλα αυτά να μείνουν πολλοί εκτός του προγράμματος.

Θέλω να ολοκληρώσω με το σημαντικό θέμα των ληγμένων φυτοφαρμάκων. Είμαι προς τη θετική κατεύθυνση για τα αυξημένα πρόστιμα. Τα ληγμένα φυτοφάρμακα θα πρέπει να δεσμεύονται και να καταστρέφονται με δαπάνη που επιβαρύνει αποκλειστικά τον υπεύθυνο για την παράβαση. Εκτιμάμε πως τίποτα και κανείς δεν είναι υπεράνω της δημόσιας υγείας. Η υγεία των πολιτών πρέπει να προστατεύεται με κάθε τρόπο και να τιμωρούνται όσοι στρέφονται κατά αυτής. Τα ληγμένα φυτοφάρμακα είναι άκρως επικίνδυνα τόσο για τους χρήστες, δηλαδή τους αγρότες μας, όσο και για τις καλλιέργειες και το περιβάλλον. Οι επικίνδυνες ουσίες μέσω της τροφικής αλυσίδας μπορούν να καταλήξουν στο πιάτο του καταναλωτή, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Κανείς δεν επιτρέπεται να κερδοσκοπεί σε βάρος της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι