Καλά κρατεί η ανταλλαγή επιστολών αλλά και η απόσταση για τους λιγνίτες ανάμεσα σε κυβέρνηση και DG Comp, όπως έγινε σαφές κατά τη χθεσινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, και ενώ από Δευτέρα πιάνουν δουλειά και οι επικεφαλής τους, που θα παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μια εβδομάδα.
Το χρονοδιάγραμα είναι για μια ακόμη φορά σφιχτό, όπως επισήμαναν χθες στην ελληνική πλευρά τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, καλώντας την να καταλήξει σε μια λύση με την DG Comp, κάτι που προς ώρας τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται.
Στην νέα της επιστολή προς το ΥΠΕΝ, η DG Comp απορρίπτει σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, για μια ακόμη φορά ρητά και κατηγορηματικά το θέμα του Αμύνταιου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν δέχεται τα ελληνικά υπέρ του αντιθέτου επιχειρήματα. “Δεν θέλουν να βλέπουν το Αμύνταιο ούτε ζωγραφιστό, επιμένουν στη Μεγαλόπολη, και η κουβέντα συνεχίζεται”, όπως χαρακτηριστικά λέει άνθρωπος με γνώση των διεργασιών. Στην επιστολή της DG Comp, που κατέφτασε προχθές στο ΥΠΕΝ, οι κοινοτικοί φέρονται να απορρίπτουν τις ελληνικές αιτιάσεις ότι αν πουληθεί και η Μεγαλόπολη, τότε οι μονάδες που θα περάσουν στα χέρια του επενδυτή, θα είναι πιο σύγχρονες συγκριτικά με τη διάρκεια ζωής όσων θα απομείνουν στη ΔΕΗ. Εκφράζουν επίσης για πολλοστή φορά την αντίθεσή τους να συμπεριληφθεί στο προς πώληση πακέτο ο ΑΗΣ Αμυνταίου, ένας πεπαλαιωμένος σαθμός που χρήζει γενναίων επενδύσεων, και επισημαίνουν την ανάγκη να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή αυτή η διαπραγμάτευση για τους λιγνίτες.
Σε αυτό το σημείο βρίσκεται κολλημένο το κεφάλαιο λιγνίτες, όπως μετέφερε και χθες η ελληνική πλευρά στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, για να εισπράξει την απάντηση “βρείτε τα με την DG Comp, ο χρόνος τελειώνει, κάποια στιγμή το θέμα πρέπει να κλείσει”.
Παρόμοια απάντηση εκτιμάται ότι θα εισπράξει και ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης την επόμενη εβδομάδα από τους εκπροσώπους των δανειστών, κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί τους, εφόσον τους θέσει το θέμα του Αμυνταίου.
Κατά τα λοιπά οι επαφές για τους λιγνίτες είναι πυκνές και συνεχίζονται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ “δουλεύει” πάνω σε διάφορα σενάρια – δίχως να διευκρινίζεται περί τίνος πρόκειται- παρά μόνο ότι δεν εμπλέκουν επ’ουδενί άλλες μονάδες, π.χ. τον ΑΗΣ Αγ.Δημητρίου, ο οποίος έχει εξαρχής αποκλειστεί.
Το θέμα είναι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, η ατέρμονη διαπραγμάτευση με την DG Comp πρέπει να κλείσει, δίχως αυτό να σημαίνει ότι ακόμη και αν η ελληνική πλευρά δεχτεί να μπει πωλητήριο στη Μεγαλόπολη, το λιγνιτικό εγχείρημα θα γίνει ευκολότερο, όπως έχει αναλύσει πρόσφατα το energypress.
Αντιρρήσεις για τα ΝΟΜΕ
Εκτός της υπόθεσης λιγνίτες, στη χθεσινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια συζητήθηκαν επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πορεία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Στο θέμα των ΝΟΜΕ, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών επανάλαβαν τις αντιρρήσεις τους, σχετικά με την επιβολή από τη ΡΑΕ περιορισμών στη δυνατότητα εξαγωγών επί των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτούν οι συμμετέχοντες μέσω των δημοπρασιών. Η ελληνική ωστόσο πλευρά φέρεται να τους εξήγησε πως οι περιορισμοί αφορούν αποκλειστικά και μόνον στους traders που αγοράζουν από τις δημοπρασίες μεγάλες ποσότητες, δίχως να έχουν ούτε ένα πελάτη, και εξαιτίας τους οι τιμές ανεβαίνουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εξηγήσεις καθησύχασαν τους κοινοτικούς και η επόμενη δημοπρασία της Τετάρτης θα γίνει με τους όρους που έχει αποφασίσει η ΡΑΕ.
Ενημέρωση των θεσμών έγινε επίσης για το νέο κανονισμό τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ.
Οσο για το νέο θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνονται οι διαγωνισμοί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η DG Comp το έχει εγκρίνει, και η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι το μέτρο ξεκινά άμεσα.
Τέλος, ως προς το ζήτημα του οδικού χάρτη για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, που πρέπει να έχουμε παρουσιάσει ως τα τέλη του έτους, το θέμα δεν συζητήθηκε. Η ελληνική πρόταση έχει εδώ και καιρό απορριφτεί, αλλά λύση ως προς τη μείωση της παρουσίας της ΔΕΠΑ στο χώρο του αερίου δεν έχει ακόμη βρεθεί. Ο χρόνος και εδώ μετρά αντίστροφα.
energypress.gr
ωραίες επενδύσεις με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου,τα ίδια ακριβώςέκαναν και με την fraport,και τα λιμάνια,πάλι εμείς θα πληρώσουμε το μάρμαρο.
Πιστεύει κάποιος πως οι επενδυτές θα έρθουν για να πάρουν τα “σαπιοκαραβα”της ΔΕΗ;; Τον ΑΗΣ Αγ.Δημητρίου θέλουν και θα τον πάρουν,και όχι μόνο….