Η αποκατάσταση και η επαναπόδοση των εδαφών που χρησιμοποίησε η ΔΕΗ για την εξόρυξη του λιγνίτη αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα αναπτυξιακή πρόταση για το μέλλον της περιοχής αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο σκηνοθέτης και βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης.
Θεωρεί πρόβλημα ότι στην Π.Ε. Κοζάνης δεν υφίσταται ακόμη ένα «έργο -σημαία» και επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ένα παράλληλο με τη ΔΕΗ σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής για να αρθούν τα σημερινά αδιέξοδα. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η άμεση αξιοποίηση των λιμναίων οικοσυστημάτων, προσθέτει. Μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο εκφράζει την πεποίθησή του ότι ο κύκλος των ΔΗΠΕΘΕ έχει κλείσει και οραματίζεται μια νέα Εθνική σκηνή στην Μακεδονία και την δημιουργία μικρών Εθνικών Σκηνών στην ελληνική περιφέρεια. Τέλος προαναγγέλλει ότι στην Κοζάνη από το επόμενο σχολικό έτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά καλλιτεχνικό σχολείο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμη Μουμουλίδη στον Σπύρο Κουταβά για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
-Ο υπουργός Παιδείας ενθαρρύνει τον διάλογο και τις συγχωνεύσεις Τμημάτων ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Με βάση τα παραπάνω που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο για την εκπαίδευση πώς βλέπετε τη μελλοντική συνύπαρξη και την εξέλιξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ;
Απ.: Το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, επιχειρεί αυτονόητες υπερβάσεις. Ο διάλογος μεταξύ Α.Ε.Ι .- Τ.Ε.Ι., καθώς και οι συγχωνεύσεις Τ.Ε.Ι. είναι πλέον μονόδρομος. Είναι γνωστό πως κατά την διαδικασία δημιουργίας νέων σχολών και νέων τμημάτων, δεν υπήρξαν μελέτες βιωσιμότητας με αποτέλεσμα σήμερα πολλές σχολές -όχι μόνο τεχνολογικών ιδρυμάτων-, να συναντώνται με μια σκληρή και αδιέξοδη πραγματικότητα. Το Περιφερειακό Ακαδημαϊκό Συμβούλιο, που θεσπίζεται με το νέο νομοσχέδιο, και συγκροτείται και στη Δυτική Μακεδονία, θα έχει μια μοναδική ευκαιρία, να σχεδιάσει το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, υποδεχόμενοι ως περιοχή, σχολές που θα πρωταγωνιστούν στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν βιώσιμες σχολές με δίκαιη γεωγραφική κατανομή. Ωστόσο, μεγάλο στοίχημα παραμένει η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία καθώς και με την αξιοποίηση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Η συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μεγάλη και περνάει απαραίτητα και από τα «κεφάλαια» υποδομές, φιλοξενία, ποιότητα ζωής και κυρίως επίπεδο σπουδών.
-Εάν σας δινόταν η δυνατότητα να διαχειριστείτε 100 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο δημοσίων επενδύσεων σε ποιο τομέα της Π.Ε. Κοζάνης και για ποιους λόγους θα επενδύατε ή θα κατευθύνατε αυτή την χρηματοδότηση;
Απ.: Πριν από την χρηματοδότηση και τα χρήματα, υπάρχει το ζήτημα του πολιτικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λειτουργείς και αυτό σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται τοξικό και εφιαλτικά ιδιοτελές. Ό,τι κι αν επιλέξει κανείς, θα πέσει στο κενό, αν δεν έχουν συμφωνηθεί οι βασικοί στόχοι. Ο χρόνος περνάει γρήγορα, και οι αιρετοί διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Στην πολιτική όπως και στη ζωή τίποτε δεν διαρκεί πολύ και αυτό οφείλουμε να το γνωρίζουμε. Πορευόμαστε με γνώμονα όχι το ίδιον αλλά το κοινό συμφέρον. Μην ξεχνάμε, ζούμε σε μια περιοχή που διαθέτει παραδοσιακά, ισχυρό σύστημα «παραγόντων», που ελπίζω πως αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να καταπολεμήσει. Το μεγάλο πρόβλημα της Π.Ε. Κοζάνης είναι η απουσία «έργου -σημαία». Πολλές φορές έχω εκφραστεί δημόσια για τις μεγάλες δυνατότητες που μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από την ανάπτυξη και αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου και ταυτόχρονα την δημιουργία ενός παράλληλου με τη ΔΕΗ σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως εκεί όπου η παρουσία της ΔΕΗ δημιούργησε φαινόμενα μονοκαλλιέργειας και σήμερα εμφανίζονται αντικειμενικά αδιέξοδα. Ωστόσο απαντώντας στην υποθετική ερώτησή σας, θα έλεγα πως θα επένδυα στο κεφάλαιο των αποκαταστάσεων και επαναποδόσεων εδαφών, που κατά τη γνώμη μου, αποτελεί την αναπτυξιακή πρόταση και πρόκληση της περιοχής.
-Η Π.Ε. Κοζάνης και η Δυτική Μακεδονία διαθέτει ένα αξιόλογο υδάτινο δυναμικό με φυσικές και τεχνητές λίμνες που θα μπορούσε να καταστεί ελκυστικό για τους επισκέπτες. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση;
Απ.: Η με κάθε τρόπο αναπτυξιακή αξιοποίηση των λιμνών μας, αποτελεί μονόδρομο και μας δείχνει το μέλλον. Η σύνδεση των λιμνών, η ανάδειξη του υδάτινου πλούτου, η δημιουργία ιστορικών διαδρομών που θα αναδεικνύουν την περιοχή και θα προσελκύουν επισκέπτες από όλη την Ευρώπη, είναι μια πολιτική επιλογή εξωστρέφειας, που θα καταστήσει την περιοχή επώνυμη στην σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σύντομα, το επόμενο καλοκαίρι, θα δημιουργήσουμε μια νέα εξωστρεφή δραστηριότητα στους χώρους της λίμνης Πολυφύτου, συνδέοντας τα προϊόντα γης, την ιχθυοπαραγωγή, τον ναυταθλητισμό, την ερασιτεχνική αλιεία, την ιστορία, μέσα από ένα Διεθνές Φεστιβάλ. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που μαζί με τον νέο φορέα διαχείρισης, θα αποτελέσουν σημεία εκκίνησης μιας νέας εποχής για τις τοπικές κοινότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της λίμνης.
-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ή Δυτικής Μακεδονίας; Μπορούν οι μικρές περιφερειακές ενότητες με ελάχιστους πόρους να παράξουν αξιόλογα πολιτιστικά δρώμενα;
Απ.: Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι από την δημιουργία τους Περιφερειακά θέατρα, που δυστυχώς λόγω διαχρονικής πολιτικής ατολμίας, οδηγήθηκαν στην ανυπαρξία, με εξαιρέσεις στις οποίες περιλαμβάνεται και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Ο θεσμός έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Χρειαζόμαστε έναν νέο ανανεωτικό δυναμικό θεσμό. Για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια προτείνω τη δημιουργία Εθνικών Σκηνών στην ελληνική περιφέρεια. Η Κοζάνη είναι μια ιστορική μητρόπολη όχι μόνο της Μακεδονίας, αλλά και της επικράτειας. Είναι μια πόλη που διαθέτει σημαντική ιστορική διαδρομή, σημαντικά πρόσωπα που διέπρεψαν και διαπρέπουν στο χώρο του πολιτισμού. Οφείλει να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται. Σήμερα διαθέτει σημαντικές υποδομές και θεσμούς. Μια σπάνια πανελλαδικά βιβλιοθήκη, την ιστορική Αιανή, Μουσική παράδοση και Ωδεία υψηλού επιπέδου, Φεστιβάλ, Πανεπιστήμιο , ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και πολλές καλλιτεχνικές ομάδες, το καρναβάλι της. Επομένως μπορούμε να επιχειρήσουμε ως κυβέρνηση, ένα νέο μοντέλο , που θα είναι όχι μόνο απολύτως βιώσιμο, αλλά θα αποτελεί και σημείο αναφοράς, στον Ευρωπαικό χάρτη. Η Μακεδονία δικαιούται μια νέα Εθνική Σκηνή με μητροπολιτικό δήμο αυτόν της Κοζάνης. Μπορούμε να συνδέσουμε το Πανεπιστήμιο, με την Βιβλιοθήκη, την Εθνική Σκηνή με τα Ωδεία και το Μουσείο Αιανής καθώς και τους δημιουργούς της περιοχής. Μπορούμε να δημιουργήσουμε σημαντικά διεθνή Φεστιβάλ, ως εξέλιξη θεσμών που ήδη λειτουργούν (Διεθνές σεμινάριο μουσικής, Φεστιβάλ Τζαζ κ.ά.). Ταυτόχρονα οφείλουμε να ενθαρρύνουμε ιδιωτικές καλλιτεχνικές ομάδες της περιοχής, ώστε να δραστηριοποιηθούν και να δημιουργήσουν με έδρα την Κοζάνη. Το μέλλον σχεδιάζεται από την δημοτική αρχή, και την περιφερειακή διοίκηση με την βοήθεια όλων μας. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, αλλά κυρίως πολιτική βούληση και όραμα. Χαίρομαι γιατί βλέπω πως η σημερινή Δημοτική αρχή, κρατάει τα θετικά του παρελθόντος χωρίς συμπλέγματα, και ταυτόχρονα δημιουργεί μεθοδικά ένα σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, πρωτοφανή σε εθνικό επίπεδο, διαθέτοντας εμφανώς πολιτική βούληση, όραμα, αλλά και σημαντικούς νέους ανθρώπους ικανούς να οδηγήσουν την περιοχή στην εξωστρέφεια και σε ουσιαστική ποιότητα ζωής. Η Κοζάνη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα μοναδικό σημείο αναφοράς στο χώρο του πολιτισμού. Τέλος, σημαντική προσφορά στον πολιτισμό της περιοχής, θα αποτελέσει το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης, που από την επόμενη χρονιά ελπίζω να λειτουργεί στην πόλη.
Συνέντευξη του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στον δημοσιογραφο Σπύρο Κουταβά. Σάββατο 21/10/2017.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Σκηνοθέτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης
Μέλους διαρκών επιτροπών Μορφωτικών
και Ευρωπαικων υποθέσεων
ΕΔΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ ΧΕΙΛΗ.
Τι μισθό λαμβάνετε σε περίοδο κρίσης
Πόσους μετακλητούς διορίσατε
Ακόμη συνάδελφοι σου τις γυναίκες και τους άντρες διόρισαν
Πόσος είναι ο μισθός των νέων ανθρώπων που εργάζονται στα σκλαβοπάζαρα του ιδιωτικού τομέα που ανακαλύψατε τώρα τελευταία
Γιαυτό λέτε σαν τους προηγούμενους ναι σε όλα
δυστυχώς είστε χειρότεροι …. από τους προηγούμενους γιατί έχετε ΟΛΑ τα κακά που είχαν αλλά εσείς επιπλέον είστε:
ΨΕΥΤΕΣ
ΑΣΧΕΤΟΙ
ΑΝΙΚΑΝΟΙ
Δε διαβάζω κάν τι λέει ο σκηνοθέτης.Η δεη θα έχει πουληθεί ως το τέλος του 18,
Εκτός απο το καλλιτεχνικό σχολείο που μακαρι να λειτουργήσει στην κοζανη , ολα τα αλλα ειναι επαναλήψεις με ευχές. Κατι συγκεκριμένο που ξεκίνησε να γινεται με δικη σας πρωτοβουλία κ Μουμουλίδη.!
Αν γίνει το καλλιτεχνικό σχολείο θα είναι ο μόνος βουλευτής που έκανε και για τον τόπο μας . Είναι απίστευτο …………
τυχαία ήρθες,τυχαία βγήκες.
Άλλο τύχη δεν έχει
Σιγά τα ωά…ποιος κατέθετε τροπολογίες για την φορολογική αμνήστευση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.
αυτός νομίζει ότι θα τρώει ο κόσμος για πάντα σανό…