Ένα ακόμα γεγονός ήρθε να επιβεβαιώσει την όξυνση της επίθεσης της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτή τη φορά στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου όπου προχώρησε στην απόλυση 3 συναδέλφων οκταμηνιτών λόγω «ακαταλληλότητας για εργασία». Πιο συγκεκριμένα μετά απο 4 μήνες στη δουλειά η εργοδοσία αποφάσισε ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δεν μπορούν να εκτελέσουν στο σύνολο τους τα καθήκοντα τους για όλες τις θέσεις για τις οποίες έγινε η πρόσληψη τους. Ενημερώνουμε ότι οι 2 απο αυτούς έχουν εργαστεί ξανά σε οκτάμηνο της ΔΕΗ Α.Ε. χωρίς να κριθούν ακατάλληλοι. Τι έγινε και πλέον αυτοί οι συνάδελφοι είναι ανίκανοι για εργασία;
Το γεγονός αυτό δεν είναι ένα τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της εργοδοσίας να αυξήσει την κερδοφορία της. Η αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας δεν «χωράει» συναδέλφους που δεν μπορούν να την ακολουθήσουν και πετιούνται στον Καιάδα. Μας κάνει εντύπωση οτι για πρώτη φορά η ΔΕΗ Α.Ε απολύει εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Μέχρι σήμερα υπήρχε μέριμνα ώστε να μην απολύονται οι συνάδελφοι και να προστατεύεται η υγεία τους συνεχίζοντας να εργάζονται σε πόστα που το επέτρεπε η υγεία τους. Η γνωμάτευση του γιατρου εργασίας δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη μονόπλευρα και δεν μπορεί αποτελέσει δικαιολογία γι’αυτην την εξέλιξη. Τα κέρδη του μονοπωλίου ΔΕΗ Α.Ε δεν επρόκειτο να κινδυνέψουν απο την μισθοδοσία 3 οκταμηνιτών για του υπόλοιπους 4 μήνες, απλά στέλνουν μήνυμα ότι δεν υπολογίζουν τίποτα που πάει κόντρα στα κέρδη τους. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει και την μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει σε ΑΗΣ και Ορυχεία με αποτέλεσμα όταν προκύπτουν προβλήματα υγείας με τους εργαζόμενους οι υπάρχουσες ελλείψεις να γίνονται πιο έντονες.
Επίσης οι απολύσεις αυτές είναι συνέχεια των διώξεων που προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα ενάντια σε συναδέλφους που αγωνίστηκαν για τα δίκαια αιτήματα του χωριού τους, (όπου και σε αυτή την περίπτωση απολύθηκε οκταμηνίτης συνάδελφος, αν και μετα την αντίδραση των εργαζομένων την πήραν πίσω).
Η εξάντληση της αυστηρότητας της εργοδοσίας απέναντι στους 3 οκταμηνίτες συναδέλφους προμηνύει ένταση της επίθεσης στο σύνολο των εργαζομένων και πρέπει να απαντηθεί δυναμικά. Αυτοί που δεν τηρούν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για να μειώσουν το κόστος και έχουν αφήσει σακάτηδες εργάτες χωρίς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους (πολλά ατυχήματα στο εκτακτό προσωπικό δεν αναφέρονται καν) τώρα δεν ανέχονται συναδέλφους με προβλήματα υγείας.
Μπροστά μας εχουμε το επόμενο βήμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε. που θα οξύνει τους ανταγωνισμούς μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο με αποτέλεσμα να ενταθεί και η επίθεση της ΔΕΗ Α.Ε στους εργαζόμενους και θέλουν απο τώρα να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και υποταγής. Δεν θα τους περάσει.
Απαιτούμε :
– Την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων που απολύθηκαν.
Πτολεμαΐδα 26 /10/2017
Αυτοί που δεν τηρούν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για να μειώσουν το κόστος και έχουν αφήσει σακάτηδες εργάτες χωρίς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους (πολλά ατυχήματα στο εκτακτό προσωπικό δεν αναφέρονται καν) τώρα δεν ανέχονται συναδέλφους με προβλήματα υγείας.
Ωραία παλικάρια προσλήφθηκαν για να κάνουν μια δουλειά που δεν το επιτρέπει να κάνουν η υγεία (Γιατί άραγε μήπως το έκρυψαν κατά την διαδικασία αξιολόγησής της προσλήψεις τους;) και ζητάμε να συνεχίσουν να κάνουν μια δουλειά που να το επιτρέπει η υγεία τους αλλά για αυτήν την δουλειά δεν έχουμε θέση;;;
Αυτό δεν είναι πόλεμος, εργάτης να βγάζει το μάτι του εργάτη, καλά ήταν ανίκανοι τόσο καιρό γιατί τους κρατούσαν, άλλους 4ρης μήνες δε μπορούσαν να τους κρατήσουν, η θα έμπαινε μέσα η ΔΕΗ σας
Εσείς του μονίμου είσαστε αχάριστοι με όλους τους άλλους
ποσο καμμενος μπορει να σαι.το ξερεις???
Άποψή μου:
– Αν στην προκύρηξη με την οποία προσλήφθηκαν τα παλικάρια, υπήρχε όρος που έλεγε για “φυσική και σωματική υγεία”, και τα παιδιά δεν κάλυπταν αυτόν τον όρο, τότε καλώς η επιχείρηση τους απέλυσε.
Αν δεν υπήρχε, τότε κακώς απολύθηκαν (μπορεί να διεκδικηθεί και νομικά).
– Αν η εταιρία ζητούσε μόνο άτομα ως πχ. εργάτες ορυχείων και οι προσληφθέντες δεν δύνονταν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, τότε καλώς απολύθηκαν.
Αν όμως οι εργαζόμενοι εκτελούσαν τα καθήκοντά τους, αλλά όχι με την μέγιστη απόδοση (δλδ. η απόδοσή τους “τεκμηριωμένα” ήταν κάτω του επιτρεπόμενου ορίου που θέτει η επιχείρηση), τότε η επιχείρηση δεν έπρεπε να τους απολύσει, αλλά να τους επιβάλει άλλες νόμιμα αιτιολογημένες ποινές (πχ. περικοπή μισθού ή μεταφορά τους σε άλλο πόστο, ώσπου να λήξει η σύμβαση). Τέτοιου είδους ποινές, όμως, βάζουν τον εργαζόμενο σε ένα είδος “μαύρης λίστας” στην επιχείρηση, μαρκάροντάς τον ώς “μη αποδοτικό”, και μειώνοντας τις πιθανότητές του σε μελλοντική επαναπρόσληψη.
Αυτά, από την εμπειρία μου, ισχύουν σε επιχειρήσεις της Σουηδίας, δημόσιες και μη! Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα! Κάποιοι γενικοί κανόνες είναι ίδιοι, για όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων, αλλά και για όλες τις επιχειρήσεις! Και απ’ ότι γνωρίζω, το ίδιο ισχύει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Καλό θα ήταν να ξεκινήσουν κάποτε να ισχύουν και στην Ελλάδα, οι κανόνες εργασίας των εργαζομένων και οι κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων. Για να γνωρίζει ο κάθε εργαζόμενος τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του στην εργασία, αλλά και οι επιχειρήσεις να ενεργούν βάσει κανονισμών λειτουργίας, ώστε να μην μπορούν να αδικήσουν τους υπαλλήλους τους. Προϋπόθεση, όμως είναι ως εργαζόμενοι, να φροντίσουμε να ενημερωθούμε προηγομένως για τους κανόνες λειτουργίας της επιχείρησης όπου σκοπεύουμε να ζητήσουμε εργασία, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων!
Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΣΥΛΟ “ΑΝΙΑΤΩΝ”…ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΝΑ ΛΟΓΟΣ ΕΠΙΛΠΕΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
μήπως άρχισαν να διώχνουν γυναίκες που πέρασαν σαν μηχανοτεχνίτες στον στρόβιλο;.
Καθόλου παράξενο να πουν πως σε αυτό το 4μηνο “αρρώστησαν”και να ζητήσουν και μονιμότητα….
Τις γυναίκες που περάσανε εργάτριες στον διαγωνισμό της δεν γιατί τις κάνουν διοικητικους υπαλλήλους;
Εκεί η δεν χρειαζότανε διοικητικούς η Επειδή είναι η γυναίκα του οργανωτικού της γενικό τις αλλάζουν παράνομα ειδικότητα Ενώ διώχνουν παιδιά που πήγανε να βγάλουν μεροκάματο για 8 μήνες αλλά αυτά δεν έχουν συνδικαλιστή μπάρπα