Μέσα ή εξω απο το προς πώληση λιγνιτικό πακέτο, η ΔΕΗ αναζητά παρτνέρ για τον ΑΗΣ Αμυνταίου

1 Νοεμβρίου 2017
08:29
Κανένα σχόλιο

Συνεταίρο για το γενναίο λίφτινγκ που χρειάζεται ο σταθμός του Αμυνταίου, ανεξάρτητα αν θα συμπεριληφθεί ή όχι στο πακέτο με τις προς πώληση μονάδες, αναζητά η ΔΕΗ.

Δυόμισι χρόνια απομένουν ως την Ανοιξη του 2020 οπότε και το Αμύνταιο πρέπει να αποσυρθεί, γι’ αυτό και πυκνώνουν από πλευράς ΔΕΗ οι διεργασίες, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την αναβάθμιση της. Ανασταλτικά προς αυτή την κατεύθυνση, λειτουργεί το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και DG Comp για την ακριβή λίστα των μονάδων που θα πωληθούν.

To μήνυμα αυτό εκπέμπουν άνθρωποι με γνώση των διεργασιών επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ πρόκειται σύντομα να πάρει τις αποφάσεις της για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, όπως άλλωστε και για το σύνολο των μονάδων που βρίσκονται κοντά στη “συνταξιοδότηση”. Εργο που απαιτεί επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, τις οποίες η ΔΕΗ δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της λόγω των προβλημάτων ρευστότητας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διαγωνισμού, ύψους 145 εκατ. ευρώ, που ενέκρινε προ μερικών εβδομάδων το Δ.Σ. της επιχείρησης για την αναβάθμιση των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ Αγ.Δημητρίου.

Στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου, το Δ.Σ. άναψε το πράσινο φως για την προμήθεια και εγκατάσταση τόσο συστήματος (FGD PLANT) ξηράς αποθείωσης καυσαερίων, όσο και των απαραίτητων ροφητικών υλικών για τις μονάδες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Εξ αυτών, τα 25 εκατ. ευρώ αφορούσαν το σύστημα ξηράς αποθείωσης, και τα 120 εκατ. ευρώ τα ροφητικά υλικά, διάρκειας 11 ετών.

“Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η ΔΕΗ για το σύνολο του στόλου της, και φυσικά για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, για τον οποίο όλες οι ενδείξεις με βάση τις μέχρι τώρα επαφές μεταξύ ΥΠΕΝ και DG Comp, δείχνουν ότι θα εξαιρεθεί της πώλησης, και τη θέση του θα πάρει ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης”, λέει στο “Energypess” άνθρωπος που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει η ΔΕΗ ένα πάρτνεργια να φέρει σε πέρας την γενναία αναβάθμιση του σταθμού. Εφόσον επιλεγεί μια επένδυση που θα προσθέτει ακόμη 10-15 χρόνια ζωής στο Αμύνταιο, αυτό μεταφράζεται σε δαπάνη της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον για την αναβάθμιση του σταθμού υπάρχει, και σαν πιθανότερος πάρτνερ εμφανίζεται ο κινεζικός όμιλος Shenhua Group. Τον περασμένο χειμώνα κλιμάκιο της Shenhua Group είχε επισκεφτεί τον σταθμό του Αμυνταίου στη Φλώρινα, ακολούθησαν επισκέψεις του Μ.Παναγιωτάκη στα γραφεία της κινεζικής εταιρείας στο Πεκίνο και επίσκεψη του αντιπροέδρου της εταιρείας Li Dong στην Αθήνα. Επαφές που επισφραγίστηκαν με μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν οι δύο πλευρές στις 10 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του μνημονίου, στελέχη της ΔEΗ επρόκειτο να επισκεφτούν εγκαταστάσεις της Shenhua Group στην Κίνα, αλλά και εκτός Κίνας όπως στην Ινδονησία, για να μελετήσουν επιτόπου τις μεθόδους εργασίας αλλά και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιρρυπαντική τεχνολογία άνθρακα.

Πάντως ο Μ.Παναγιωτάκης έχει κάνει λόγο για συνεργασία “μακράς πνοής”. Η συνεργασία αφορά πρόσκληση στη Shenhua Group να λάβει μέρος στη διαδικασία αποεπένδυσης της λιγνιτικής παραγωγής, όσο και συμμετοχή στη ΔEΗ Solar Solutions που έχει συστήσει η ΔEΗ με τον όμιλο Κοπελούζου από το 2012. Θυμίζουμε ότι το Μάιο του 2017, ο όμιλος Κοπελούζου είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Shenhua Group για συνεργασία και ανάπτυξη αφενός στον τομέα της πράσινης ενέργειας, αφετέρου στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας σε Ελλάδα και άλλες χώρες.

Επενδύσεις πάντως αναβάθμισεις χρειάζονται στο σύνολό τους οι μονάδες της ΔΕΗ. Εκτός του Αγ. Δημητρίου 5, και την Μελίτη 1, όλες οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες βρίσκονται κοντά στη “συνταξιοδότηση”, δηλαδή σε διαδικασία απόσυρσης. Στο Αμύνταιο, οι δύο πεπαλαιωμένες μονάδες συνολικής ισχύος 600 MW έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά καθώς το καύσιμο διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πυριτικά που φθείρει τους λέβητες. Στον σταθμό της Καρδιάς (1,2,3,4) συνολικής ισχύος 1.212 MW, τα εργοστάσια πρόκειται ως το 2020 να κλείσουν, προκειμένου να αξιοποιηθεί το κοίτασμα πάνω στο οποίο “κάθονται”, και το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα πλούσιο. Από το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου, τέσσερις από τις πέντε μονάδες του σταθμού, δηλαδή τα 1.220 MW επί ενός συνόλου 1.595 MW δίχως αναβάθμιση θα έκλειναν το 2025. Μόνο μια μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί, ο Αγιος Δημήτριος 5, ισχύος 395 MW με διάρκεια ζωής έως το 2040. Οσο για τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, συνολικής ισχύος 500 MW, η διάρκεια ζωής τους φτάνει ως το 2025.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι