Οι ενστάσεις – παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο

1 Νοεμβρίου 2017
15:10

ΔΤ από Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Στην περιοχή μας τελευταία  με αφορμή την έναρξη κατασκευής του 2ου Aιολικού «πάρκου» στο Βέρμιο  που αποτελείται από 18 νέες ανεμογεννήτριες, ξεκίνησε η συζήτηση για την σκοπιμότητα της κατασκευής αιολικών «πάρκων» στην οροσειρά του Βερμίου.

Η αδειοδότηση 155 ανεμογεννητριών  ισχύος 465 MW  της «ACCIONA  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» στο Βέρμιο, καθώς και αδειοδοτήσεις άλλων εταιριών για μικρότερης ισχύος αιολικά «πάρκα», καθιστούν την οροσειρά του Βερμίου ,  βουνό υποδοχής αιολικών «πάρκων» ισχύος 1100 MW μέχρι στιγμής, ή  περίπου 500 ανεμογεννητριών ύψους πύργου 84 μέτρων και ανοίγματος πτερυγίων 110 μέτρων.

Κοστολογούνται σε πάνω από 5 εκ. ευρώ η μία, με τιμές προ τετραετίας, που δεν έχουν επικαιροποιηθεί , όταν σήμερα ανά τον κόσμο η τιμή αυτή έχει πέσει κατά 40-50%. Επίσης γνωρίζουμε ότι το 40% της εγκατάστασης Αιολικών πάρκων είναι επιδότηση προς τους Επενδυτές.

Το κόστος αυτό στην πλειοψηφία του παράγεται στις Ευρωπαικές Βιομηχανίες ΑΠΕ. Δε γνωρίζουμε πόσα ακόμη έργα με ανεμογεννήτριες πρόκειται να αδειοδοτηθούν από τις αιτήσεις που συνεχώς υποβάλλονται στη ΡΑΕ για το Βέρμιο και μπορεί να φθάσουν και τις 1000.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μία από τις πιο όμορφες, ζωογόνες, με δυο χιονοδομικά κέντρα και βατές οροσειρές της Ελλάδας σχεδιάζεται να μετατραπεί σε Βιομηχανική Ζώνη Αιολικής Ενέργειας, με το σκεπτικό ότι το Βέρμιο βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ τόσο των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών της Πτολεμαίδας αλλά και των Υδροηλεκτρικών Σταθμών του Αλιάκμονα. Δεν είδαμε να συμβαίνει αυτό ουτε στην Πάρνηθα, ούτε στον Υμηττό, ούτε καν σε μεγάλου Αιολικού δυναμικού οροσειρές, όταν το Βέρμιο κατατάσσεται στη μικρότερη ζώνη σύμφωνα με το χάρτη της ΡΑΕ.

Η απόδοση των Αιολικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πολύ χαμηλή και ασυνεχής, απαιτεί εγκαταστάσεις υποστήριξης συμβατικών ηλεκτροπαραγωγών εργοστασίων όπως λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών φυσικού αερίου , διότι δεν παράγουν σταθερό ρεύμα αλλά τυχαίο και ασταθές, ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου. Οι δε ταρίφες αποζημίωσης των ΑΠΕ είναι ακόμη ιδιαίτερα υψηλές (2 έως 7 φορές αυτής που πουλάει η ΔΕΗ στη χονδρική αγορά ενέργειας). Ενώ λοιπόν όλες οι ΑΠΕ (Ανεμογεννήτριες και Φ/Β) παράγουν το 16,5% στο συνολικό μίγμα ηλεκτροδότησης της χώρας , κρατούν μερίδιο πάνω από 33% της συνολικής δαπάνης για Ενέργεια της χώρας, μέσω του γνωστού ΕΤΜΕΑΡ.

Επίσης χρειάζονται:  

  1. συνοδά έργα όπως διάνοιξη δρόμων πλάτους έως 12 μ. για τη μεταφορά των τεράστιων τεμαχίων,
  2. θεμελιώσεις 400 κυβικών μέτρων για κάθε Α/Γ, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης κ.λ.π.  
  3. Επιπλέον οι επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα , στο ανάγλυφο του τοπίου, στο οικοσύστημα της περιοχής δεν προσδιορίζονται επαρκώς στη μελέτη, στη δε κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, είναι αποδεδειγμένο από πρόσφατες έρευνες του 2017 σε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα της Ευρώπης  ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρές, παρότι οι μελέτες που έχουν εγκριθεί προ ετών καθησυχάζουν για το αντίθετο, χωρίς όμως καμία αναφορά σε προηγούμενο έργο τέτοιας κλίμακας και αναλυτική τεκμηρίωση.

Διεθνώς υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το αν τελικά εξυπηρετείται ο σκοπός για τον οποίο κατασκευάζονται  τα Αιολικά «πάρκα» πέρα από κάποιο ποσοστό συμμετοχής στο ενεργειακό μίγμα.

Η σύγχρονη πλέον τάση είναι να γίνονται μεγάλα Υπεράκτια πάρκα, μακριά από τη στεριά. Στην Ελλάδα η Αιολική εγκατεστημένη ισχύς είναι 2130 MW, σε διασπορά σε δεκάδες βουνοκορφές και περιοχές, συμμετέχει δε στο συνολικό Ενεργειακό μίγμα με 10%, δηλαδή είμαστε από τις πιο προηγμένες σε Αιολική Ενέργεια χώρες στον κόσμο .

Δεν υπάρχει όμως καμία αναφορά τέτοιου μεγέθους Φαραωνικού έργου, ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ σε τόσο μικρή έκταση όπως η οροσειρά  του Βερμίου. Δηλαδή να εγκατασταθεί η μισή εγκατεστημένη Αιολική ισχύς της χώρας σε ένα μόνο βουνό, μόνο και μόνο επειδή συνορεύει με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.     

Η ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία είναι αμελητέα , εφόσον από την τεράστια αυτή επένδυση το μέγιστο που μπορεί να δημιουργηθούν είναι 25-30 θέσεις μόνιμης εργασίας , ενώ ως ανταπόδοση στη δαπάνη των τοπικών κοινωνιών, προϋπολογίζονται με πολύ αισιόδοξους υπολογισμούς 800.000 ευρώ για τους 3 Δήμους που αφορούν οι επενδύσεις δηλ. Βέροιας , Νάουσας και Εορδαίας.

Ο Σύριζα Ημαθίας θέλοντας να συμβάλλει στο διάλογο της τοπικής κοινωνίας , τοποθετείται στο θέμα , έχοντας ως σημείο αναφοράς την στάθμιση ωφέλειας και συνεπειών τέτοιου τύπου επενδύσεων , με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Και σύμφωνα μ’ αυτόν τον μπούσουλα η εγκατάσταση όλων αυτών των Α/Γ στο Βέρμιο δίνει στη στάθμιση αρνητικό πρόσημο.

Διευκρινίζουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιοποίηση των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας αλλά:

  1. όταν αυτή γίνεται με κεντρικό και χωροταξικό σχεδιασμό ,
  2. δεν καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.
  3. Γίνεται δε με προοπτική τη βιώσιμη ανάπτυξη,
  4. τη μείωση της δαπανώμενης ενέργειας,
  5. τη μείωση των ρύπων,
  6. την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της τοπικής κοινωνίας.
  7. Και φυσικά όταν δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινότητες αυτόνομης λειτουργίας και απεξάρτησης από «µεγάλους παρόχους».

Υπάρχει ήδη το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις ¨Ενεργειακές κοινότητες¨, που θα δώσει στην κοινωνία μέσω των φορέων της και σε ειδικές περιοχές να αναπτύξει ΑΠΕ, προς όφελος των πολιτών , όχι με Φαραωνικά έργα που μόνο σκοπό έχουν το κέρδος λόγω της συγκυρίας των μεγάλων αποζημιώσεων , αλλά με μικρού μεγέθους έργα διαφόρων μορφών ΑΠΕ , προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες.

Διότι αν θέλουμε μια εθνική οικονομική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση , θα πρέπει η ανάπτυξη των τεχνολογιών ΑΠΕ να παίξει έναν από τους σηµαντικότερους ρόλους, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη τεχνολογιών που είναι κοντά στην κατανάλωση και έχουν µικρό µέγεθος έτσι ώστε αφ’ ενός  να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας στην περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον και αφ’ ετέρου να είναι δυνατή η ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας και όχι εισαγόμενης. Και βέβαια έχοντας πάντα κοινωνία ενημερωμένη και ενεργή.

Ν.Ε.  ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΠΗΓΗ http://www.inveria.gr/

12 σχόλια

  • Οι κερδοσκόποι των ΑΠΕ πάνε παντού, όχι μόνο στο Βέρμιο. Σύνθημα τους το κέρδος και μόνο αυτό. Τα περί Περιβάλλον όλα παραμύθια είναι και μόνο στάχτη στα μάτια των αφελών. Το που θα καταφέρουν-κατορθώσουν τελικά να στήσουν την παγίδα τους-τις φαραωνικές τους κατασκευές, εξαρτάται από το πόσο κοιμισμένους γύρω κατοίκους θα βρουν. Αν καταφέρουν να στήσουν τα «πλοκάμια» τους στο Βέρμιο, τότε σίγουρα πολύ κοιμισμένοι ζουν στον τόπο αυτό.

  • Υπαρχουν 2 αναγνωσεις αυτης της ανακοινωσης. Κατα τη πρωτη ειστε απλα πισω απο τον κοσμο και πηγες παραπληροφορησης. Κατα τη δευτερη το κανετε σκοπιμα για προφανη λογους

  • Αναρωτιέμαι πόσο “ψεκασμένος” μπορεί να είσαι όντας κάτοικος της πιο επιβαρυμένης περιβαλλοντικά περιοχής της χώρας απ’ τη μία και απ’ την άλλη να καταφέρεσαι εναντίον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με επιχειρήματα του τύπου είναι “φαραωνικές οι κατασκευές” (ενώ οι κατασκευές της ΔΕΗ είναι λιτές και απέριττες) κατηγορώντας μάλιστα όλους τους υπόλοιπους ότι είναι και κοιμισμένοι.

    • Δε διάβασες τιποτε μου φαίνεται από την ανακοίνωση.Τα μεγαλύτερα εργα ΑΠΕ είναι 30-50 -70 MW. Εδώ μιλάμε για 1100! Από την καφετέρια που πίνεις το φραπέ σου δεν τις βλέπεις τις ανεμογεννητριες. Απλά …κάθονται ακούνητες. Και σου τρώνε τα λεφτά με το ΕΤΜΕΑΡ. Δηλαδή μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή του Βερμίου. Ξέρεις εκεί πάνω υπάρχουν και κτηνοτρόφοι, κυνηγοί , οικολόγοι, εκδρομείς, σκιέρ κλπ. Μάλλον όλος ο ¨ψεκασμός¨ της GREENPEACE σε επηρεάζει πολύ.

      • Η κτηνοτροφία δεν επηρεάζεται και λόγω επαγγέλματος το ξέρω καλύτερα μάλλον από σένα, λιβάδια άλλωστε υπάρχουν πάρα πολλά.
        Οι κυνηγοί, οι εκδρομείς και οι σκιέρ δεν μ ενδιαφέρουν καθόλου μα καθόλου όταν μπαίνει θέμα περιβαλλοντικό και μείωσης των αερίων που εκλύονται, ας πάνε αλλού να κάνουν τα χόμπυ τους.
        Από κει και πέρα αναφέρεις και σε έπιασε ο πόνος για τους οικολόγους και στην αμέσως παρακάτω σειρά μιλάς για ψεκασμό της GREENPEACE. Kάποια σύγχυση??

        • Μελετες του 2017. Ζώα κοντα σε ανεμογεννηριες χανουν 10% του βάρους τους σε 2 μηνες.Εχουν υπογεννητικότητα. Να τις αποφεύγεις. Και γω κτηνοτρόφους γονεις είχα.
          Συμβουλή .Βαλε μια Α/Γ στη βιλλα σου στη Χαλκιδική.Δε θαχςις όμως ρευμα. παλι απ΄το λιγνίτη θα καλύπτεσαι.Γκε γκε??

        • Υπάρχουν οι ¨οικολόγοι¨της GREENPEACE που προωθούν συμφέροντα ενάντια στο λιγνίτη και υπερ του φυσικού αερίου τελικά. Υπάρχουν και οικολόγοι που δε θέλουν τις Α/Γ. Παντου στον κόσμο. Διάβαζε και λίγο τύπο

  • Το θεμα ειναι αμφιλεγομενο και οχι ιδιαιτερα απλο.

    Απο την μια εχουμε την ανακοινωση του Συριζα, η οποια σε σημεια της δεν απεχει απο την πραγματικοτητα(σπανιο για το συγκεκριμενο κομμα).

    Απο την αλλη, δεν μπορουμε πια να εθελοτυφλουμε στην κλιματικη αλλαγη, η οποια ειναι εδω και αυτο το βλεπουμε εντονα πια ακομα και στην περιοχη μας. Ποσες φορες εχει βρεξει το τελευταιο διμηνο? Ειναι φυσιολογικα τα 20αρια Οκτωβρη μηνα?

    Ειναι επιτακτικη αναγκη λοιπον η ληψη μιας ολοκληρωμενης δεσμης μετρων και επενδυσεων στις ΑΠΕ (τετοια αποτελει και το Αιολικο στο Βερμιο), ωστε να μπορεσουμε να σωσουμε οτι περισωζεται. Δυστυχως φοβαμαι οτι πολυ συντομα θα πουμε το νερο νερακι και τα χωραφια μας θα καταστουν ευαλωτα στην ερημοποιηση. Μονοδρομος λοιπον η αξιοποιηση του πλουσιου αιολικου δυναμικου της χωρας μας, οπως και των αλλων ΑΠΕ

    • Ποιος σου ειπε οτι είναι ΑΠΕ? Μπίζνα είναι. Δεν γυρίζουν οι ερμες! Δεν τις βλέπεις ? Αφου εχεις εξοχικό στη Χαλκιδικάρα τι θαλεγες για καμια 500 Ανεμογεννητριες εκεί? Θα σαρεσε? Ε και μένα δεν μ αρέσει να τις βλέπω στο Βερμιο σαν αποικία. Αυτά μεγάλε. Διότι η λογική μακριά απ τον κ… μας δεν πείθει. Και ποιος σου είπε οτι δε βρέχει γιατί δε βαζουμε ανεμογεννητριες! Πριν 5 χρόνια εβρεχε. Εχεις ακούσει κάτι για τον ηλιακό κύκλο?

      • Ναι, μπορεί να το πεις και μπίζνα, όμως μπίζνα και μάλιστα που ποτίζει καρκίνο και επηρεάζει το κλίμα είναι και η ΔΕΗ και ότι τζιράρεται γύρω απ’ αυτήν σε τέτοιο βαθμό που τρέμετε μην τυχόν και σταματήσει ο λιγνίτης και πάρουμε καμιά καθαρή ανάσα αλλά εσείς χάσετε το μεροκαματάκι.
        Εσείς και ο Τράμπ σε όλη την υφήλιο κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και τι συνέπειες θα έχει, που ήδη φαίνονται και θα τις πληρώσουν και τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Αλλά βλέπεις το μεροκαματάκι….

  • Οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν μόνες τους να σταθούν στην τροφοδότηση με την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια (δεν προχώρησε η τεχνολογία τόσο ή…), που σημαίνει πως οι παλιοί συμβατικοί τρόποι όπως τα ατμοηλεκτρικά θα συνεχίσουν να υπάρχουν για να παρέχουν και να υποστηρίζουν το σύστημα ηλεκτροδότησης, το πολύ απαιτητικό ομολογουμένως.
    Οι ανεμογεννήτριες (όπως σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν) προκαλούν ζημιά-βλάβη σε εδάφη, νερά, βλάστηση, βιοποικιλότητα, οικονομία, κ.α.
    Σχετικά με την κλιματική αλλαγή είναι πολλά αυτά που σίγουρα αγνοούμε και οπωσδήποτε ακούμε μόνο ότι συμφέρει σε άνομα συμφέροντα να ακούμε (το θέμα βρωμάει).

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι