kozan.gr: Π. Δημόπουλος: “Το Μάιο, με τη βοήθεια των εργολάβων, τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης”

19 Νοέμβριος 2017
19:32

Σε ερωτήματα του τύπου, “πώς πάει η Βιβλιοθήκη”, “τί γίνεται η Βιβλιοθήκη”, “πότε ανοίγει η Βιβλιοθήκη” κλπ, που δέχεται, κατά διαστήματα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, απάντησε, μέσω facebook, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Κοζάνης, Παναγιώτης Δημόπουλος, επισημαίνοντας τη δρομολόγηση και την τελική ικανοποίηση τεσσάρων βασικών στόχων, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο, ταξινομώντας τους, με την ακόλουθη σειρά:

“α) κατάλογοι

Όταν παραλάβαμε την ΚΔΒΚ το 2014 οι συλλογές μας είχαν καταλογογραφηθεί από την δεκαετία του 1990 κατά το 55-60% (πολύ καλά σε σύγκριση με άλλες Ελληνικές Βιβλιοθήκες) στο σύστημα ΑΒΕΚΤ και βρισκόταν σε τέσσερα κτήρια (εδώ, στην Κοιλάδα, την Λευκοπηγή και τον Κλείτο). Τα βιβλία βρίσκονται σήμερα σε ένα σημείο με μια μικρή αποθήκη στον Κλείτο να παραμένει για λίγους μήνες. Σήμερα γίνεται η απογραφή τους (και των ψηφιακών συλλογών εννοείται) και ολοκληρώνεται η καταλογογράφηση περίπου στο 80%. Στο επόμενο διάστημα συντονίζονται οι εξής εργασίες: αλλαγή σε λογισμικό koha, με άλλα δύο λογισμικά για το αρχείο και τα έγγραφά μας, προμήθεια και εφαρμογή συστήματος RFID στο νέο κτήριο και μετά την απογραφή και τοποθέτηση, καταλογογράφηση του υπόλοιπου 20%. εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Τα χρήματα έχουν εξασφαλισθεί και οι εργασίες προκηρύχθηκαν/προκηρύσσονται. Ο κανονισμός λειτουργίας θα ενσωματώσει πολιτική καταλογογράφησης στο τμήμα προσκτήσεων ώστε να μην έχουμε μεγάλες αποθήκες (δεν χρειάζονται στην περίπτωσή μας, είμαστε σχετικά μικρή βιβλιοθήκη), ενώ προβλέπεται κοινός κατάλογος με την Εθνική Βιβλιοθήκη για να μειωθούν δραστικά τα κόστη καταλογογράφησης στο μέλλον – δηλαδή ό,τι έχει καταλογογραφήσει η Εθνική, καταλογογραφείται αυτόματα με τα πεδία της και από εμάς χωρίς κόστος. Σχεδόν ό,τι περιέλθει στην κατοχή μας με λίγα λόγια, πέραν κειμηλίων και τοπικών ή διεθνών εκδόσεων.

β) συντήρηση

Έχουν συντηρηθεί σωστά μέχρι στιγμής μόνο 4 κειμήλια. Εκπονείται μελέτη συντήρησης για να ικανοποιούνται οι όροι της Αρχαιολογικής Εφορίας, ενώ εκκρεμεί η εφαρμοστική μελέτη του Μουσείου. Παρ’ όλα αυτά, έχει προκριθεί κονδύλιο για την συντήρηση αρκετών κειμηλίων, ενώ μετατάσσεται συντηρήτρια χάρτου στους επόμενους μήνες από άλλη υπηρεσία και η Εθνική Βιβλιοθήκη (υπογράφουμε σύντομα) θα διαθέσει μερικούς εκ των 11 συντηρητών της, αλλά και το συντηρητήριό της για εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση κάποιων βιβλίων. Υπάρχει συντηρητήριο το οποίο εξοπλίζεται στο νέο κτήριο και θεωρητικά πριν την λήξη της θητείας μας θα έχουν συντηρηθεί τα εκθέματα του Μουσείου και άλλα παλαίτυπα, ενώ θα υπάρχει προγραμματισμός συνεχούς συντήρησης βιβλίων εσωτερικά, δηλαδή από εμάς του ίδιους. Λείπει, ομολογουμένως ένα μεγάλο ποσό για να γίνουν κάποιες συντονισμένες εργασίες απεντόμωσης και καθαρισμού των βιβλίων του 19ου αιώνα, τα οποία επειδή είναι τυπωμένα σε βιομηχανικό χαρτί κινδυνεύουν ιδιαιτέρως. Θα διορθώσουμε το οικονομικό έλλειμμα για όλα αυτά, ελπίζω, σύντομα. Εξοπλισμός βιβλιοδεσίας υφίσταται παλαιόθεν στην Λευκοπηγή – ίσως φανεί χρήσιμος. Το ζήτημα είναι πιο κρίσιμο από όσο φαίνεται και είναι μια πληγή που πρέπει να επουλώσουμε πριν παραδώσουμε. Εδώ είμαστε ουσιαστικά στο 5% και πρέπει να τρέξουμε να φτάσουμε στο 40% για να μπορέσουν οι επόμενες διοικήσεις να λειτουργήσουν σοβαρά και όχι ex nihio, σε αυτό το πεδίο.

γ) λειτουργία κτηρίου

Μεγάλο πρόβλημα: το κόστος λειτουργίας του κτηρίου προσδιορίστηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες στις 950.000 ευρώ ετησίως προ δύο ετών. Με αλχημείες και λύσεις οικονομίας κλίμακας φτάνουμε να το μειώνουμε στις 730.000. Αυτό καλύπτει τις μισθοδοσίες επαρκούς προσωπικού και τις λειτουργικές δαπάνες. Ξέρω, ακούγονται πολλά, αλλά σκεφτείτε όταν αγοράζετε ένα διαμέρισμα των 150.000, τόσα βάζετε για να ζήσετε μέσα σε αυτό ετησίως: το 5-10%. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Δυστυχώς η πράξη ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ καθιστά εμάς τους ίδιους υπεύθυνους για την λειτουργία του, ή αλλιώς: “να προσέχατε, κτήριο θέλατε, πληρώστε το – αν δεν το λειτουργήσετε θέλουμε τα 15 εκ. πίσω”.

Το προσωπικό που βρήκαμε ήταν 5 άνθρωποι, ενώ τον Ιανουάριο θα έχουμε 12 εργαζόμενους και αρχικά με την βοήθεια του ΟΑΕΔ αλλά και του προγράμματος κινητικότητας θα φτάσουμε στον αριθμό 25. Εκεί θα πρέπει να σταθεροποιηθούμε σταδιακά, με έκτακτες προσλήψεις και μετατάξεις, αλλά και αποσπάσεις εκπαιδευτικών κατ’ εξαίρεση. Το πράγμα προχωράει αργά αλλά σταθερά, καθώς οι άνθρωποι κάνουν τις βιβλιοθήκες και όχι τα ντουβάρια. Επίσης όχι οι άνθρωποι που είναι ντουβάρια, επομένως το προσωπικό πρέπει να είναι συγκεκριμένο.

Η ανάπτυξη εσόδων μπορεί να βοηθήσει ελάχιστα, αν και πιλοτικά εκπονούμε μελέτη βιομηχανικού σχεδιασμού για το πωλητήριο, και ο κανονισμός λειτουργίας θα λαμβάνει υπ’ όψιν την χρηματοοικονομική μελέτη που υποβάλαμε πρόσφατα στην Διαχειριστική Αρχή. Θα έχουμε δηλαδή κάποια έσοδα για πρώτη φορά. Όμως πουθενά στον πλανήτη μια μεγάλη βιβλιοθήκη δεν περιμένει πάνω από 10% ισολογισμό. Παρ’ όλα αυτά πλέον έχουμε επιχειρησιακό σχέδιο, νέα συστατική πράξη, η επιχορήγηση της ΚΔΒΚ από τον Δήμο αυξάνεται στις 500.000 κατ’ έτος και έχουμε ένα ικανό αποθεματικό για να εξασφαλίζουμε την λειτουργία μας μέχρι το 2019. Φυσικά έχουμε βγει και στα κόλιαντα, αλλά ο καιρός δεν βοηθάει. Το κτήριο θα λειτουργήσει. Δεν ήταν δεδομένο πως θα λειτουργήσει, μπορούσε να ρημάξει κιόλας όπως τόσα άλλα. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Το Μουσείο θα ανοίξει, από ό,τι μου λένε στο Γραφείο Προγραμματισμού το αργότερο στις αρχές του 2019. Τους πιστεύω επειδή είμαι καλόπιστος. Οργανισμός Εσωτερικής υπηρεσίας έχει ψηφιστεί και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας συντίθεται εκ του μηδενός, αν και ήδη είχαμε έναν από τους καλύτερους στην χώρα και θα τον αξιοποιήσουμε.

δ) συνεργασία με τον εθνικό φορέα

Αυτός ο στόχος είναι ο μεγαλύτερος. Τις επόμενες εβδομάδες θα υπογράψουμε μια διμερή, διετή προγραμματική σύμβαση με την Εθνικη Βιβλιοθήκη. Σκοποί ο κοινός κατάλογος, οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Εθνικής και το πρότυπο γραφείο τεκμηρίωσης, μια καλή πρακτική αφηγηματοποίησης των συλλογών της οποίας την μεθοδολογία θα αναπτύξουμε και η ΕΒΕ θα εγκρίνει, καθιστώντας την ΚΔΒΚ βραχίονα στον εθνικό σχεδιασμό για τα γράμματα. Μία αισιόδοξη, δύσκολη και ενδεχομένως ιστορική ευκαιρία βρίσκεται μπροστά μας. Πρέπει να το πετύχουμε.

Αυτά και κάποια άλλα πολλά, αλλά μικρότερα και διακοσμητικά όπως εκδόσεις, ντοκυμανταίρ, πολιτιστική στρατηγική, συντονισμός δομών πολιτισμού, διασύνδεση με την τοπική ανάπτυξη, διεθνοποίηση του φορέα κλπ κλπ.

Εμπόδια: δημοσιονομική επιτροπεία, οικονομική ανεπάρκεια, καθώς και μερικές αργές ταχύτητες που συχνά δεν εξαρτώνται από εμάς. Αλλά θα κερδίσουμε γιατί βοηθάνε αρκετοί άνθρωποι και είναι όλοι αξιόλογοι και ανιδιοτελείς. Δηλώνω εντυπωσιασμένος και σχεδόν συγκινημένος από τον επαγγελματισμό και την συνέπεια όλων των άμεσων συνεργατών μας.

Επωφελούμενοι από όλα αυτά: κυρίως οι νέοι της πόλης, δηλαδή η πόλη και όχι μόνο.

Σας ενημέρωσα. Μένει να μας εξημερώσει όλους η Βιβλιοθήκη! Μην ξαναρωτάτε άσκοπα, να χαρείτε – όπως βλέπετε είναι πολλά και κρίσιμα και πρέπει να γίνουν. Όποιος θέλει να βοηθήσει πραγματικά, να έρθει να βοηθήσει.

ΥΓ Εγκαίνια: Μάιος μάλλον με την βοήθεια των εργολάβων. Ας μην δίνουμε τόση σημασία στις γιορτές και τις κορδέλες. Ωραία θα είναι,, ιστορικές ημέρες, καλά θα περάσουμε, το σημαντικό όμως είναι την επόμενη μέρα να είμαστε έτοιμοι.”

7 σχόλια

  • Τον Μάιο του ’18 λέει τα εγκαίνια !!! Μήπως είναι λιγάκι νωρίς?? …μήπως να να σκεφτοσασταν να τα κάνετε το ’22 Το ’25…μην βιάζεστε!!!! Αργήσαμε μια μέρα.. .ή μήπως μια αιωνιότητα!!! Ποιος μας πιέζει άλλωστε.. ..!!!!

  • Η εποπτεία της διαχείρισης των οικονομικών του δημοσίου βίου σαφώς δεν είναι εμπόδιο, το ενδιαφέρον του κόσμου για το πώς προχωράει η βιβλιοθήκη επίσης δε μπορεί να είναι συνολικά κακόβουλο και θα έπρεπε να είναι και ευπρόσδεκτο, η προσωπική γνωμοδότηση επί των συνεργατών της βιβλιοθήκης άθλιο PR, όπως και τα ευφυολογήματα περί ντουβαριων προς ηλίθιους ότι μια βιβλιοθήκη χρειάζεται προφανώς εξειδικευμένο προσωπικό. Η βιβλιοθήκη ανήκει σε όλους μας, είμαστε περήφανοι για αυτήν και μακάρι να πάει καλά.

    • δεν πας να ρωτήσεις καλυτερα τι εγινε στη βιβλιοθηκη την προηγουμενη δεκαετια με κατι ψηφιοποιησεις και κατι χαμενα μυρια αφου σου αρεσει η εποπτεια; ή μηπως ησουν εκεί κι αγχωνεσαι…

  • μα καλα γεναρη 2018 δε λεγαν πριν 6 μηνες τωρα παει για τελη του 2018. δεν θα προλαβουν να την εγκαινιασουν θα ερθουν αλλοι

  • Δέν είμαστε κακοπροαίρετοι, ούτε προσωπικά έχουμε.Εγώ τουλάχιστον.Εχεις μια θέση ευθύνης και πρέπει να δίνεις λύσεις και απαντήσεις στους πολίτες.Λύσεις και απαντησεις σοβαρές κι οχι ημιχιουμοριστικές με ντουβάρια κόλιαντα κι αλλα που δεν τα βρίσκω καθόλου χαριτωμένα και πρέποντα.Το λειτουργικό κόστος είναι υψηλό. Και μην μας τρομάζεις με το ”δεν ηταν σίγουρο οτι θα λειτουργήσει”Αμα είναι το έργο φαραωνικό και βάρος για το Δήμο να το κατγγέιλεις και να παν φυλακή αυτοί που το φορτωσαν στους δημότες.Θέλουμε λύσεις και θέλουμε να εκφραστεί και όποιος άλλος θεσμός η απλός πολιτης θεωρεί οτι έχει κάτι να προτείνει.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι