Θολό νερό διαπίστωσαν ότι τρέχει από τις βρύσες πόσιμου νερού οι κάτοικοι της Ελάτης από το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου 2017, δημιουργώντας τους ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που το δίκτυο του πόσιμου νερού παρουσιάζει προβλήματα.
Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί έντονα και τη χειμερινή περίοδο 2014-2015, είχε προκληθεί αναστάτωση και είχαν προταθεί λύσεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί σχεδόν τίποτε.
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος της κοινότητας Ελάτης Λευτέρης Παλούκας σε e-μήνυμά του (17.11.2017) κατά του δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού και του προϊσταμένου των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, προβάλλοντας ένα πλαστικό μπουκάλι με θολό νερό (φωτο), λέγοντας μεταξύ άλλων ότι, «σας εύχομαι αυτής της ποιότητας νερού ν’ απολαμβάνετε κι εσείς για να μην αισθάνεστε αδικημένοι» και επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης τοποθέτησης δεξαμενών INOX, «…αν θέλετε να υπηρετείται το αυτονόητο. Το παραμύθι ΤΕΛΟΣ».
Η πλευρά της αντιπολίτευσης της τοπικής κοινότητας (Αχ. Μπούντας) υποστηρίζει ότι πρέπει να προχωρήσει η ανόρυξη νέας υδρογεώτρησης, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΓΜΕ Δυτ. Μακεδονίας «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ», που είχε συνταχτεί το 2009, όπου προτείνεται συγκεκριμένη θέση υδρογεώτρησης και για την Ελάτη.
mikrovalto.gr
Καντε υπομονη. Το διπλανο χωριο (Λαζαραδες) δεν εχει ποσιμο νερο εδω και δεκα χρονια!!!!!! Οι πρωην Ντοβολης,Κωνσταντοπουλος αλλα και ο νυν δημαρχος κοροιδευουν και εμπαιζουν τους μονιμους κατοικους.Οποτε καταλαβαινεται οτι εχετε μελλον!!!! Καλη δυναμη………
Β. Κωνσταντόπουλος
Αγαπητέ Lion
Εκτιμώ ότι η αναφορά σου σε μένα εμπεριέχει ελλειπή ενημέρωση και με αδικεί.
Για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών αλλά και την δική σου αναφέρω τα παρακάτω:
Όταν αναλάβαμε την διοίκηση του δήμου πράγματι κληρονομήσαμε το πρόβλημα του νερού στους Λαζαράδες. Ακόμα δεν ήταν σαφές όμως πιο ήταν το πραγματικό πρόβλημα. Εμείς κάναμε αναλύσεις νερού οι οποίες έδειξαν ότι υπάρχει πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια συγκέντρωση μαγγανίου.
Αμέσως πήραμε απόφαση Δ.Σ για την τροφοδοσία του οικισμού με εμφιαλωμένο νερό με δαπάνες του δήμου. Αργότερα τοποθετήθηκαν και μηχανήματα σε κάθε σπίτι ώστε να τροφοδοτούνται με επαρκείς ποσότητες για πόση μόνο.
Στην συνέχεια ελέγξαμε όλες τις πηγές και γεωτρήσεις του χωριού για να δούμε αν υπάρχει πηγή με κατάλληλο νερό. Απευθυνθήκαμε και στην ΔΕΗ για δύο γεωτρήσεις που είχε κατασκευάσει για δικούς της σκοπούς. Το ίδιο πρόβλημα παντού.
Για τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε να υδροδοτήσουμε τον οικισμό από την γεώτρηση που τροφοδοτεί την Τοπική Κοινότητα Τρανοβάλτου, με αποσμάστευση νερού από τον αγωγό.
Το 2012 αναθέσαμε την μελέτη για το έργο της μεταφοράς νερού στον οικισμό Λαζαράδων. Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2013.
Πήγα προσωπικά σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και έθεσα το θέμα, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε την ένταξη του έργου προϋπολογισμού 550 ευρώ περίπου στο ΕΣΠΑ.
Στις εκλογές που ακολούθησαν οι πολίτες αποφάσισαν να προχωρήσουν με άλλη δημοτική αρχή, στερώντας μας την δυνατότητα να ολοκληρώσουμε το έργο μας.
Αφήσαμε λοιπόν στην νέα δημοτική αρχή έτοιμη, ολοκληρωμένη μελέτη, περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη για να προχωρήσει το έργο, ενώ σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που βρεθήκαμε στην διοίκηση του δήμου, ανελλιπώς τροφοδοτούσαμε τον οικισμό με επαρκή ποσότητα εμφιαλωμένου νερού.
Από λοιπόν προκύπτει ότι εγώ ως δημοτική αρχή κορόϊδεψα και ενέπαιξα τους πολίτες, όπως έγραψες;