Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης επισήμανε τη σημασία που έχει για την εταιρεία το τίμημα που θα εισπραχθεί από την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών. Αλλά και η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για την ανάκαμψη και τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στα ταμεία της εταιρείας από τις επικείμενες πωλήσεις των λιγνιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress αυτό ακριβώς το σημείο, δηλαδή η εξασφάλιση των μεγαλύτερων δυνατών εσόδων για τη ΔΕΗ, αποτελεί ένα από τα τρία “αντισταθμιστικά” οφέλη που περιλαμβάνονται στη συμφωνία πακέτο για τους λιγνίτες, για την οποία πρώτα διαβάσατε στο energypress.
Πιο συγκεκριμένα το πακέτο που έχει ήδη συμφωνηθεί από την περασμένη εβδομάδα και το οποίο αναμένεται να μπει σε συγκεκριμένο κείμενο σήμερα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, προβλέπεται ρητά ότι για τις πωλούμενες μονάδες, ορυχεία και την άδεια, θα γίνει due dilligence από μεγάλο διεθνή οίκο και στη συνέχεια στο market test οι μονάδες θα διατεθούν με συγκεκριμένο ελάχιστο τίμημα. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ έσοδο για τη ΔΕΗ, η οποία θυμίζουμε αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας ενώ από το 2019 και μετά μπαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει σημαντικά δάνεια.
Το δεύτερο αντισταθμιστικό, έχει εν πολλοίς γίνει γνωστό και αφορά στην αύξηση των ωρών λειτουργίας για το Αμύνταιο και την Καρδιά. Επιπλέον η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα στη ΔΕΗ να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά τη μονάδα του Αμύνταιου, ούτως ώστε αυτή να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά στο χαρτοφυλάκιο που θα διατηρήσει η εταιρεία και μετά την αποεπένδυση. Καθώς όμως η αύξηση των ωρών είναι αρμοδιότητα της ΓΔ Περιβάλλοντος της ΕΕ και όχι της ΓΔ Ανταγωνισμού, εκτιμάται ότι η ελληνική πλευρά έχει εξασφαλίσει στην παρούσα φάση τη δέσμευση για θετική αντιμετώπιση του ελληνικού αιτήματος, που ούτως ή άλλως προβλέπεται βάσει των περιβαλλοντικών κανονισμών.
Το τρίτο αντισταθμιστικό της συμφωνίας για τους λιγνίτες, αφορά στην μείωση των ποσοτήτων ενέργειας που θα δημοπρατηθούν μέσω ΝΟΜΕ το επόμενο διάστημα. Η μείωση των ΝΟΜΕ θα συναρτάται ευθέως από την πορεία της αποεπένδυσης, ούτως ώστε όσο προχωρούν οι πωλήσεις μονάδων, τόσο θα μειώνονται οι δημοπρατούμενες ποσότητες. Άλλωστε τα ΝΟΜΕ αποτελούσαν το εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς. Καθώς λοιπόν η παραχώρηση των λιγνιτικών θεωρείται ως δομικό μέτρο που θα συντελέσει στη μόνιμη αλλαγή του στάτους της αγοράς, θα υπάρξει και η μείωση των ΝΟΜΕ.
Κατά τα λοιπά η συμφωνία που αναμένεται να επισημοποιηθεί εντός της εβδομάδας, πιθανόν μετά τα δύο προγραμματισμένα ραντεβού Σταθάκη με τους θεσμούς (την Τρίτη υπό την αίρεση του προγραμματισμένου συλλαλητηρίου του συντονιστικού της Μεγαλόπολης στο ΥΠΕΝ και την Παρασκευή) η ελληνική πλευρά προσδοκά να μην έχει έχει άλλες εκπλήξεις.
Σύμφωνα με το κείμενο το θεσμών που ήρθε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα, η αποεπένδυση περιλαμβάνει τις μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη 3,4 και την άδεια για 2η μονάδα στη Μελίτη, καθώς και τα ορυχεία για την τροφοδοσία των εργοστασίων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει αυστηρό χρονοδιάγραμμα και έναρξη του διαγωνισμού μέρχι το Μάιο
Άλλες εκκρεμότητες
Εκτός των λιγνιτών πρέπει να σημειωθεί ότι στις προγραμματισμένες συναντήσεις του υπουργού ενέργειας αλλά και των τεχνικών κλιμακίων για τα ενεργειακά (από σήμερα) θα εξεταστούν και οι άλλες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης.
Για το θέμα της ΔΕΠΑ ακόμη δεν υπάρχει σύγκλιση και οι θεσμοί εμμένουν στην άποψη ότι η ΔΕΠΑ θα πρέπει να είναι παθητικός μέτοχος στις ΕΠΑ. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Για το target model τέλος έχει ζητηθεί να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι κώδικες, οι πλατφόρμες και ο φορέας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με στόχο μέχρι το Μάϊο να λειτουργήσουν όλες οι αγορές του Χρηματιστηρίου.
energypress.gr