Οι τρόποι που επιλέγει κανείς να διαχειρίζεται τον χρόνο του μέσα στην καθημερινότητα είναι αμέτρητοι. Το ποιος είναι αποτελεσματικός και λειτουργικός για τον καθένα σχετίζεται με τον χαρακτήρα, τις καθημερινές συνήθειές του. Αν στο ζήτημα της διαχείρισης του χρόνου εμπλέξουμε και την έννοια της παραγωγικότητας, τότε συνειδητοποιούμε ότι άλλο είναι να διαχειρίζεται κανείς τον χρόνο του απλά για ολοκληρώσει μία δραστηριότητα και άλλο είναι να αξιοποιεί τον χρόνο του για να πετύχει τον στόχο του. Το ζήτημα της διαχείρισης του χρόνου αφορά όλους μας, στο παρόν άρθρο όμως θα εστιάσω στους μαθητές που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, παρέχοντάς τους προτάσεις για αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου.
- Κάνε ημερήσιες λίστες με το τι πρέπει να κάνεις. Ιεράρχησε τις υποχρεώσεις σου για την κάθε μέρα. Γίνε συγκεκριμένος: πότε θα αρχίσεις το διάβασμα, πού (σε ποιο χώρο), για πόση ώρα, ποιο μάθημα; π.χ. Θα ξεκινώ στις 8 το πρωί κάθε Σάββατο, θα διαβάζω Βιολογία για 1 ώρα, στο δωμάτιό μου.
-
Υπενθύμιζε στον εαυτό σου τους στόχους σου: Να σκέφτεσαι τακτικά, δημιουργώντας μια εικόνα, το αποτέλεσμα που θέλεις να καταφέρεις και να εστιάζεις επιπρόσθετα στο συναίσθημα το οποίο θα νιώσεις, όταν επιτύχεις το στόχο σου. Η ενεργοποίηση του εσωτερικού κινήτρου είναι βασικός παράγοντας διαχείρισης χρόνου, καθώς βοηθά πολύ στον καθορισμό των προτεραιοτήτων και στην άρση των πιθανών δυσκολιών.
-
Φτιάξε το δικό σου σύστημα ανταμοιβών: Γιατί να χάνεις το χρόνο σου; Πρόσφερε ανταμοιβή στον εαυτό σου, όταν δεν χρονοτριβείς. Για παράδειγμα πες: «εάν τελειώσω τις ασκήσεις για τα Μαθηματικά πριν από τις 19:00, θα βγω έξω για καφέ με τους φίλους μου» (ή ό, τι άλλο είναι επιθυμητό για σένα).
-
Αξιοποίησε όλα τα μικρά χρονικά διαστήματα: είναι εντυπωσιακό πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις, εάν αξιοποιήσεις τον χρόνο ανάμεσα στα μαθήματα, την ώρα που περιμένεις σε μία αίθουσα αναμονής, την ώρα που είσαι στο λεωφορείο. Για παράδειγμα μπορείς την ώρα που περιμένεις στην αίθουσα αναμονής ενός οδοντιατρείου να στείλεις κάποια e-mails ή την ώρα που επιστρέφεις σπίτι με το λεωφορείο να συνομιλήσεις με φίλους σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
-
Ξεκίνα με τα πιο δύσκολα ή τα λιγότερο ενδιαφέροντα αντικείμενα για σένα. Aργότερα, όταν θα αρχίσει η κούραση, θα έχεις ολοκληρώσει τα δύσκολα και θα μπορείς να ασχοληθείς εξίσου αποτελεσματικά με τα λιγότερα απαιτητικά μαθήματα.
-
Αξιοποίησε το χρονικό διάστημα της ημέρας στο οποίο είσαι περισσότερο αποδοτικός. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, ότι έχεις συνειδητοποιήσει το πότε μπορείς να δουλέψεις αποτελεσματικά. Πότε λειτουργεί καλά το μυαλό σου; Το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα, το βράδυ; Η επίγνωση των προτερημάτων και των ικανοτήτων που διαθέτουμε είναι ουσιώδης προκειμένου να διατηρούμε την προσωπική μας αποτελεσματικότητα.
-
Αφιέρωσε χρόνο σε προσωπικές δραστηριότητες: η μελέτη γίνεται ευκολότερη αλλά και αποδοτικότερη, όταν αφιερώνεις χρόνο σε δραστηριότητες όπως η άθληση, η ενασχόληση με τη μουσική ή μια έξοδος με φίλους. Οι δυνάμεις ανακτώνται και το διάβασμα μπορεί να συνεχιστεί με περισσότερη όρεξη και προσοχή.
- Μη λησμονείς να προγραμματίσεις τον ύπνο που σου χρειάζεται. Το σημείο κλειδί για μια αποτελεσματική μέρα, κυρίως σε πνευματικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, ξεκινά την προηγούμενη νύκτα. Ο βραδινός ύπνος επηρεάζει τον ρυθμό μιας παραγωγικής μέρας. Ο κύκλος ύπνου που ταιριάζει στον καθένα διαφέρει. Αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου είναι πως όταν αισθάνεσαι κουρασμένος το βράδυ, οφείλεις να υπακούσεις στο βιολογικό σου ρολόι και να μην πιέζεις τον εαυτό σου να μείνει ξύπνιος.
- Φρόντισε τη διατροφή σου: Τα γεύματα είναι βασικό να είναι τακτικά και ελαφριά, ώστε να μην επιβαρύνουν τη διαδικασία της πέψης. Φρούτα, χυμοί, γιαούρτια, σαλάτες είναι κάποιες επιλογές ενδιάμεσων γευμάτων που όπως λένε οι διαιτολόγοι προσφέρουν ενεργειακές θερμίδες.