Κυλιόμενες ή σταθερές; (του Δήμητρη Ψευτογκά)

8 Ιανουαρίου 2017
21:49

Τη Δευτέρα θα γίνει στη Γενευη της Ελβετιας,  υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ διάσκεψη για το Κυπριακό! Τέσσερις δεκαετίες και πλέον μια ευρωπαϊκή χώρα υφίσταται παράνομη εισβολή και κατοχή στρατευμάτων μιας χώρας που  βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ε.Ε.!
Η Τουρκία  με τεράστια προβλήματα  στο εξωτερικό (Συριακό) και την εσωτερική αστάθεια απο το πραξικόπημα  της 15ης Ιουλίου  και τον μόνιμο  βραχνά του Κουρδικού ζητήματος , την αποτυχία στην ακύρωση της συμφωνίας της Λωζανης επιθυμεί μια νίκη στο Κυπριακό που θα τονώσει το προεδρικό- σουλτανικό ιδεολόγημα του Ταγιπ Ερντογαν.
Η εγγύτητα της απόστασης  και η ύπαρξη μεγάλης  δύναμης κατοχικού στρατού αποτελούν το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της Τουρκίας και δεν πρόκειται να το απωλέσει  κατα το δεύτερο σκέλος με ευκολία και χωρίς ισχυρά ανταλλάγματα.
Ακούγεται για δεκαπέντετή μεταβατική περίοδο εγγυήσεων ενώ η Κυπριακή πλευρά μιλάει για πενταετή!
Ορθώς η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται κανένα χρονικό περιθώριο. Οι ασυμφωνίες στην διαπραγματευτική τακτική στο εθνικό μέτωπο  καθώς και κάποιοι αιφνιδιασμοί της ελληνοκυπριακές πλευράς δεν αποτελούν ευοίωνο προανάκρουσμα.
Για πρώτη φορά η επίσημη εθνική κόκκινη γραμμή ότι η Ελλαδα δε συζητά με Κοινότητες (Τουρκοκύπριοι) υφίσταται αλλαγή όμοια μιας ήττας αναγκαζόμενη να αποδεχθεί να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το εκπρόσωπο του ψευδοκράτους!
Απο την αλλη είναι τόσα πολλά τα ζητήματα που μπορεί να θέσει βέτο όχι μονο σε ζητήματα ασφαλείας η Τουρκοκυπριακή πλευρά που καθιστά προβληματική και δυσλειτουργική την επιδιωκόμενη  Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατια.
Ποτε η αλλη πλευρά δεν αποδέχτηκε τον όρο της μειονότητας στην Κύπρο ισχυριζόμενη προκλητικά οτι έχει πισω της 70 εκατομμύρια Τούρκους!
Η θέση της Τουρκίας οτι η Κύπρος δεν θα έχει δικαίωμα ορισμού ΑΟΖ κανει κατανοητό  σε ποια λύση  βιάζεται να οδηγηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά….
Αν μετα την άρνηση του Γεωργίου Μαύρου να υπογράψει αυτή τη λύση 44 χρόνια πριν που πρότεινε ο Γκιουνες, υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας τον Αύγουστο του 1974 λέγοντας “οτι δεν υπογράφει με το πιστόλι στην κρόταφο ” και τον επακολουθησαντα Ατιλλα 2, φθάσουμε σημερα να το κάνουμε με μια παραπαίουσα Τουρκία και απέναντι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα είμαστε κατάπτυστοι και υπόλογοι έναντι της Ιστορίας και του Έθνους!
Πολλοί βιάζονται να εκμεταλλευτούν τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής αποκτώντας πλήρη γεωπολιτικό και στρατηγικό έλεγχο χωρίς να υπολογίζουν κρίσιμες, παραμέτρους, λαούς και Διεθνές δίκαιο.
Ορθώς η ελληνική πλευρά ανέλυσε τις εθνικές κόκκινες γραμμές δια του υπουργού των εξωτερικών.
Το θέμα είναι πόσο συμπαγές και αρραγές θα παραμείνει το εθνικό μέτωπο.
Μήπως οδηγούμαστε σε κυλιόμενες κόκκινες γραμμές και σε νέες εθνικές ήττες ;
Η επιστολή Ακιντζι εκτός απο προκλητική μπορεί να αποδειχθεί σωτηρια για μας…
Μπορεί να επείγεται να παρακαθησει ως ισότιμος εταίρος αλλά μπορεί να τινάξει την διαδικασία στον αέρα…
Προς όφελος δικό μας….
Η ύπαρξη δυο ελληνικών Δημοκρατιών είναι στρατηγικό μας πλεονέκτημα έστω και αν η μια δεν ασκεί πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα στην επικράτεια της κατα παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και καθε έννοιας δικαίου.
Η αποδόμηση της μιας δια της εκ των υστέρων νομιμοποίησης της εισβολής της Τουρκίας το 1974  και αποδοχή δικαίου εξίσωσης δια των όπλων του 18% με το 82% αποτελεί προάγγελο επερχόμενων νέων δεινών και σε αλλά πεδία εφαρμογής επί του μητρικού κορμού.
Σε μια δύσκολη συγκυρία οδηγούμαστε  σε τραπέζι διαπραγματεύσεων ή σε προκρούστεια κλίνη;
Αν δεν παραστεί η Τουρκική πλευρά (Ερντογαν)αυτο διευκολύνει την Ελληνική πλευρά αλλά και περιπλέκει τα πράγματα κάνοντας τη χώρα μας μέρος της κρίσης και της αποτυχίας …
Ελπίζουμε οτι η διετής προϊστορία της κυβέρνησης σε διαπραγματεύσεις, η ελαφρότητα πο υ επιδείχθηκε και τα σκληρά και μονομερή αποτελέσματα που σημερα υφιστάμενα να διαψευστουν και να διασκεδάστουν με μια υπεύθυνη, σοβαρή, αμετακίνητη και σαφώς καθορισμένη στρατηγική και τακτική που δεν θα αποκλίνει απο την διαμορφωθείσα εθνική γραμμή δεκαετιών με όσο κόστος κι αν συνεπάγεται…
Δεν θελουμε να δούμε κυλιόμενες  πάλι οπισθοχωρούσες ξεφτισμένες κόκκινες γραμμές ως αν ρίγες στους γιακάδες υποκαμίσων πρώην υπουργών με ένδυμα λεόντων !

Ένα σχόλιο

  • την προηγούμενη φορά,πάλι στην ελβετία(ζυρίχη)βάλαμε τις βάσεις για το τι θα επακολουθούσε τον ιούλιο του 1974,να μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος,να μην υπογράψουμε τίποτα,αν δεν φύγουν,τα στρατεύματα κατοχής αλλά και οι έποικοι.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι