Με το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» κλείνει η συμφωνία για τους εργαζόμενους στις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες

1 Δεκεμβρίου 2017
10:18

Το status που προέβλεπε ο καταργημένος νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» όσον αφορά το προσωπικό των προς πώληση μονάδων, η υποχρέωση δηλαδή του αγοραστή να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για τουλάχιστον πέντε χρόνια, φαίνεται ότι αποτελεί το σημείο συμφωνίας τρόικας και ΥΠΕΝ.

Με δεδομένο ότι, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, η πλήρης μεταβίβαση των μονάδων δεν μπορεί να γίνει πριν το τέλος του 2018, με την πενταετή εξασφάλιση των θέσεων εργασίας φτάνουμε στο 2023, δηλαδή ένα περίπου χρόνο πριν τη λήξη λειτουργίας της Μεγαλόπολης. Συνεπώς, εκτιμούν στην κυβέρνηση, αμβλύνεται σε μεγάλο βαθμό η αβεβαιότητα των εργαζομένων, ιδίως στη Μεγαλόπολη όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς οι απασχολούμενοι εκεί φτάνουν τα 1100 άτομα!

Η εικόνα που δίνεται από την κυβέρνηση είναι ότι τα ενεργειακά θέματα έχουν στην πραγματικότητα κλείσει και ότι η σημερινή συνάντηση Σταθάκη με τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας των θεσμών θα επισφραγίσει τη συμφωνία.

Ακόμα και για το θέμα της αγοράς φυσικού αερίου και της θέσης της ΔΕΠΑ στη λιανική, οι πληροφορίες από την κυβέρνηση λένε ότι η συμφωνία είναι δεδομένη και μάλιστα προς την κατεύθυνση που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, δηλαδή την απόκτηση του συνόλου της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ.

Το ότι θα υπάρξει συμφωνία και για το θέμα αυτό, έστω και επί της αρχής, θεωρείται πράγματι δεδομένο από τους πάντες. Εκείνο που μένει να φανεί είναι το ποια θα είναι τελικά η συμφωνία και ποια θα είναι η θέση της ΔΕΠΑ την επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν έχουμε σήμερα τελική φόρμουλα, θα περιγραφούν οι βασικές αρχές και θα συνεχιστεί η επεξεργασία της πρότασης το επόμενο διάστημα.

Κρίσιμο ζήτημα είναι το αν θα υπάρχει διατύπωση σχετικά με τα δομικά – διαρθρωτικά μέτρα ως διέξοδο στην περίπτωση που δεν είναι επιτυχές το market test των λιγνιτικών μονάδων και ειδικά αν θα υπάρχει αναφορά στα υδροηλεκτρικά.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για όσα δεν υπάρχει συμφωνία και δεν αποτελούσαν προαπαιτούμενα (για παράδειγμα η κατάργηση της «χρέωσης προμηθευτή» και οι αλλαγές στο πλαίσιο των δημοπρασιών NOME), η επίλυσή τους θα μεταφερθεί σε μελλοντικό χρόνο, μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με εμπλοκή της ΡΑΕ.

Όπως έχει αναφέρει το energypress, το αίτημα για εξαίρεση των καταναλώσεων της Υψηλής Τάσης από τον υπολογισμό των μεριδίων της ΔΕΗ στην προμήθεια και συνεπώς από τον προσδιορισμό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων NOME έχει απορριφθεί.

Χρονική ανοχή φαίνεται ότι θα υπάρξει και σε σχέση με το χρόνο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

energypress.gr

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.