Τι αποφάσισε η Ομάδα Εργασίας για την καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας

4 Δεκέμβριος 2017
20:58

Μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας, την σχετική πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Ευάγγελου Αποστόλου και την εξ αυτών απόφαση της ΔΕΗ, για την δυνατότητα παραχώρησης περίπου 3.700 κατ αρχήν στρεμμάτων στο ΥπΑΑΤ, έναντι συμβολικού τιμήματος, προκειμένου να διατεθούν σε παραγωγούς της περιοχής για καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών, πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκέμβρη 2017, η πρώτη συνεδρίαση της ορισμένης από τον Υπουργό, Ομάδας Εργασίας, για στήριξη της προσπάθειας αυτής.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο στην Κοζάνη, μετά την αρχική εισήγηση του ορισμένου από τον Υπουργό, προεδρεύοντος της Ο.Ε  Θανάση Δημάκη, τοποθετηθήκαν αναλυτικά όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων, καθώς  και οι εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στην Ομάδα.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν στην συζήτηση οι εκπρόσωποι φορέων:
Πλακεντάς Παναγιώτης Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης
Ζαμανίδης Σάββας Δήμαρχος Εορδαίας
Αθανασιάδου Χρυσούλα Αντιδήμαρχος Κοζάνης
Χατζοπούλου Πασχαλίνα Ερευνήτρια ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Ζαραφίδης Δημήτρης ΔΚΔΜ ΔΕΗ
Ανδρεάδου Συμέλα ΔΚΔΜ ΔΕΗ
Κοντογούνη Ιωάννα Προϊσταμένη ΓΔΠΑΟΚ Περιφέρειας ΔΜ

Οι εμπειρογνώμονες
Μιμίκος Κων/νος
Τζιμίκας Στέργιος
Αποστολίδης Ιωάννας
Γαβριηλίδης Γερμανός
Κασαράκης Ανδρέας

Και ως παρατηρητές
Καρακασίδης Δημ. Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΜ
Ποτακίδης Αριστοτέλης Αντιδήμαρχος Κοζάνης
Κυριακίδου Άννα Δήμος Εορδαίας
Ζουντουριάδη Εύη γεωπόνος

Επίσης παρευρέθηκε και πήρε μέρος στη συζήτηση συμβάλλοντας στην συλλογική αυτή προσπάθεια ο βουλευτής Κοζάνης, Θέμης Μουμουλίδης.

Στη συζήτηση τέθηκαν ουσιαστικά επιστημονικά, διοικητικά, διαχειριστικά και προγραμματικά θέματα  για την προώθηση του εγχειρήματος και την επιτάχυνση των εργασιών και τέθηκαν οι προτεραιότητες και τα βήματα.

Μετά από ουσιαστική συζήτηση μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν:

1. Να δοθεί προτεραιότητα  στην συγκρότηση ομάδας /ων παραγωγών ΑΦΦ στην περιοχή. Αυξημένη μοριοδότηση στη διάθεση των εκτάσεων και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, θα δοθεί σε νέους παραγωγούς που θα ενταχθούν στην ομάδα, σε ανέργους  και σε κατοίκους  των όμορων Γεωγραφικών Διαμερισμάτων.
Για το σκοπό αυτό θα γίνουν οι κατάλληλες επισκέψεις των ενδιαφερόμενων στις προς χρήση περιοχές.
Το μέγεθος των διαθέσιμων ανά παραγωγό και ομάδα εκτάσεων  θα προσδιοριστεί ανάλογα με τον βαθμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά και την εκτίμηση βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης.

2. Η έναρξη καλλιέργειας  να γίνει κατά την ανοιξιάτικη καλλιεργητική περίοδο, σε εδάφη που είναι ήδη αποκατεστημένα και εμπλουτισμένα από την ΔΕΗ και είναι διαθέσιμες οι σχετικές εδαφολογικές αναλύσεις και αφορούν τα 700 στρέμματα της περιοχής Νότιου πεδίου Αμυνταίου, καθώς και τα πρώτα καλλιεργήσιμα στρέμματα στην Κοζάνη.
Θα ακολουθούσουν κατά τη φθινοπωρινή περίοδο οι λοιπές περιοχές στην Εορδαία (περίπου 1.000 στρεμ) και Κοζάνη (περίπου 2.000 στρεμ).

3. Τα κατ’ αρχήν τέσσερα προτεινόμενα φυτά προτεραιότητας (λεβάντα, τριαντάφυλλο, χαμομήλι, σπαθόχορτο)  που ευνοούνται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, υπάρχει σχετική εμπειρία αλλά και δυνατότητες μεταποίησης και διάθεσης. Σειρά άλλων φυτών θα αποτελέσουν αντικείμενο παραγωγικής και εμπορικής διερεύνησης.

4. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να εκπονήσει  χρηστικό εγχειρίδιο καλλιεργειών και να παρακολουθεί επιστημονικά τις εργασίες. Ταυτόχρονα να προβεί σε όλες τις πειραματικές – ερευνητικές εργασίες διεύρυνσης των καλλιεργούμενων ειδών.

5. Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα για την στήριξη των παραγωγών  και της  τοπικής παραγωγής.

Τέλος διευκρινίστηκαν τα όρια λειτουργίας  και ο υποστηρικτικός ρόλος της Ομάδας Εργασίας, ως οργάνου που θα συμβάλλει στην ορθολογική και δίκαιη κατανομή των εκτάσεων,  θα παρακολουθεί και θα στηρίξει επιστημονικά και λειτουργικά  τους παραγωγούς, όμως δεν μπορεί ούτε και πρόκειται να υποκαταστήσει  τις αυτοτελείς ενέργειες των θεσμικών φορέων και τις  προτιμήσεις της ομάδας  ή των μεμονωμένων παραγωγών.

agrotypos.gr

6 σχόλια

  • Είναι τυχαίο ότι από τους προαναφερόμενους ελάχιστοι είναι ιδιώτες ελεύθεροι επαγγελματίες και όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά δημόσιοι υπάλληλοι μια ζωή; Πώς να τους εμπιστευτούμε όταν μια ζωή στην ελλαδίτσα συμβαίνει το ίδιο αποτυχημένο κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης

  • Μην μπερδεύεστε, η επιτροπή είναι άμισθη και έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει όποιος νομίζει πως μπορεί να βοηθήσει.

    • Αυτό λέμε φιλαράκο. Ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι/ πολιτικάντηδες της επιτροπής απλά δεν μπορούν, δεν κατέχουν ουδεμία γνώση, ουδεμία ικανότητα να διοικήσουν ούτε περίπτερο, καμία επιχειρηματική εμπειρία στην ζωή τους. Σε κανένα κράτος του κόσμου το κράτος και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν συμμετέχουν σε επιχειρηματικές επιτροπές. Το κράτος απλά επιβλέπει τις φορολογικές διαδικασίες. Αλλά σε μία χώρα που πριν λίγα χρόνια οι αξιολογήσεις των επενδυτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ γινόντουσαν από τα άπειρα παιδάκια τραπεζοϋπαλλήλους τι διαφορετικό να περιμένουμε ? Τίποτα δεν θα γίνει όπως δεν έγινε τίποτα σε καμία προσπάθεια που μπερδευόταν το κράτος και οι εκπρόσωποί του.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι