Επιλέγοντας διαδρομή… (Γράφει η Δήμητρα Ν. Παπανικολάου)

11 Δεκεμβρίου 2017
12:29
Κανένα σχόλιο

Αν ανατρέξει κανείς στα χρόνια του σχολείου και τα μαθήματα χημείας ίσως θυμηθεί τον νόμο του Hess. Ίσως κάποιοι να μην τον θυμούνται, ίσως να μην τον έχουν ακούσει και ποτέ. Τι μας λέει λοιπόν; Με απλά λόγια, για την χημεία δεν έχει σημασία ποια πορεία θα ακολουθήσει μια αντίδραση, σημασία έχει μόνο η αρχή και το τέλος, αυτά τα δύο είναι που θα καθορίσουν την ενέργεια που θα καταναλωθεί ή θα παραχθεί.

Κι αν ήταν έτσι και στη ζωή; Ποια σημασία θα είχε η πορεία που θα ακολουθούσαμε; Ότι κι αν κάναμε, είτε απλό, είτε πολύπλοκο δεν θα είχε σημασία, η αρχή και το τέλος θα ήταν αυτό που θα μας χαρακτήριζε. Και δεν είναι απαραίτητο η έννοια της αρχής και του τέλους να περιοριστούν στις έννοιες της γέννησης και του θανάτου, πολλοί κύκλοι μέσα στη ζωή μας έχουν μια αρχή και ένα τέλος.

Κάποιοι λοιπόν ίσως και να το πιστεύουν, ότι η αρχή και το τέλος έχει σημασία και με αυτή την σκέψη να πορεύονται και να ενεργούν. Πιστεύουν ότι όποια επιλογή κι αν κάνουν, όποια διαδρομή κι αν επιλέξουν, η μεταβολή της ενέργειας θα είναι η ίδια, όπως λένε και οι νόμοι της χημείας. Υπάρχουν κάποιοι όμως από την άλλη, που αψηφούν τους νόμους αυτούς, δεν τους υπολογίζουν καν, πολλές φορές δεν τους νοιάζει καν ποιο θα είναι το τέλος της διαδρομής, αν και γνωρίζουν ότι υπάρχει και θα βρεθούν μπροστά σε αυτό.

Και ξέρουν ότι θα βρεθούν μπροστά σε αυτό γιατί γνωρίζουν ότι τα πάντα είναι ένα διάστημα μεταξύ αρχής και τέλους. Και πιστεύουν ότι δεν έχει τόσο σημασία η αρχή και το τέλος αλλά πως θα καλύψουν και με τι θα γεμίσουν αυτό το διάστημα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς λοιπόν μπροστά σε μια αρχή, σκέψου αν θα σε νοιάζει ποιο θα είναι το τέλος ή με ποιο τρόπο θα γεμίσεις αυτό το διάστημα…

Δήμητρα Ν. Παπανικολάου.
Χημικός – Μηχανικός

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι