Αν ανατρέξει κανείς στα χρόνια του σχολείου και τα μαθήματα χημείας ίσως θυμηθεί τον νόμο του Hess. Ίσως κάποιοι να μην τον θυμούνται, ίσως να μην τον έχουν ακούσει και ποτέ. Τι μας λέει λοιπόν; Με απλά λόγια, για την χημεία δεν έχει σημασία ποια πορεία θα ακολουθήσει μια αντίδραση, σημασία έχει μόνο η αρχή και το τέλος, αυτά τα δύο είναι που θα καθορίσουν την ενέργεια που θα καταναλωθεί ή θα παραχθεί.
Κι αν ήταν έτσι και στη ζωή; Ποια σημασία θα είχε η πορεία που θα ακολουθούσαμε; Ότι κι αν κάναμε, είτε απλό, είτε πολύπλοκο δεν θα είχε σημασία, η αρχή και το τέλος θα ήταν αυτό που θα μας χαρακτήριζε. Και δεν είναι απαραίτητο η έννοια της αρχής και του τέλους να περιοριστούν στις έννοιες της γέννησης και του θανάτου, πολλοί κύκλοι μέσα στη ζωή μας έχουν μια αρχή και ένα τέλος.
Κάποιοι λοιπόν ίσως και να το πιστεύουν, ότι η αρχή και το τέλος έχει σημασία και με αυτή την σκέψη να πορεύονται και να ενεργούν. Πιστεύουν ότι όποια επιλογή κι αν κάνουν, όποια διαδρομή κι αν επιλέξουν, η μεταβολή της ενέργειας θα είναι η ίδια, όπως λένε και οι νόμοι της χημείας. Υπάρχουν κάποιοι όμως από την άλλη, που αψηφούν τους νόμους αυτούς, δεν τους υπολογίζουν καν, πολλές φορές δεν τους νοιάζει καν ποιο θα είναι το τέλος της διαδρομής, αν και γνωρίζουν ότι υπάρχει και θα βρεθούν μπροστά σε αυτό.
Και ξέρουν ότι θα βρεθούν μπροστά σε αυτό γιατί γνωρίζουν ότι τα πάντα είναι ένα διάστημα μεταξύ αρχής και τέλους. Και πιστεύουν ότι δεν έχει τόσο σημασία η αρχή και το τέλος αλλά πως θα καλύψουν και με τι θα γεμίσουν αυτό το διάστημα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς λοιπόν μπροστά σε μια αρχή, σκέψου αν θα σε νοιάζει ποιο θα είναι το τέλος ή με ποιο τρόπο θα γεμίσεις αυτό το διάστημα…
Δήμητρα Ν. Παπανικολάου.
Χημικός – Μηχανικός