Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλού άνθρακα, η Κομισιόν υιοθέτησε μια νέα ειδική πρωτοβουλία για τις οκτώ αυτές περιφέρειες της Ευρώπης αναγνωρίζοντας ότι εξαρτώνται περισσότερο από άλλες γεωγραφικές ζώνες από τη βιομηχανία έντασης άνθρακα και από την εξόρυξη άνθρακα.
Σε δύο «ομάδες» οι ωφελούμενες περιφέρειες
Ειδικότερα, οι πρωτοβουλίες αυτές της Κομισιόν αφορούν:
• Στις περιοχές έντασης άνθρακα στις οποίες εντάσσονται η Δυτική Μακεδονία στην Ελλάδα, το Śląsk στην Πολωνία και το Trenčín στη Σλοβακία. Οι τρεις αυτές περιοχές συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πιλοτική βάση για τον εντοπισμό βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων λύσεων που θα βοηθήσει να μεταβούν σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα είναι πιο ανθεκτικό την επόμενη ημέρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού, η Επιτροπή ξεκίνησε τη λειτουργία μιας μόνιμης πλατφόρμας για να συγκεντρώσει τις περιφέρειες, τις εθνικές αρχές, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τους ενδιαφερόμενους και τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της καινοτομίας και της χρηματοδότησης, ώστε να προσδιορίσουν τους καλύτερους τρόπους για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της μετάβασης.
• Στις περιφέρειες βιομηχανικής μετάβασης στις οποίες εντάσσονται η Wallonie στο Βέλγιο, η Hauts-de-France στη Γαλλία, το Piemonte της Ιταλίας, το Norra Mellansverige της Σουηδίας και το Sachsen της Γερμανίας. Οι πέντε περιφέρειες θα αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε πιλοτικά προγράμματα και σε συνεργασία με ομάδες εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας, την άρση των επενδυτικών φραγμών, τον εξοπλισμό των εργαζομένων με νέες δεξιότητες και την προετοιμασία για βιομηχανικές και κοινωνικές αλλαγές, με βάση τις στρατηγικές ευφυούς εξειδίκευσης.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, τα κράτη μέλη και οι περιφέρειές τους έχουν αναπτύξει πάνω από 120 έξυπνες στρατηγικές για την περίοδο 2014 – 2020, με περισσότερα από 40 δισ. ευρώ να διατίθενται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Μάλιστα το ποσό αυτό φθάνει τα 65 δις. ευρώ εάν συμπεριληφθεί και η εθνική συγχρηματοδότηση.
www.worldenergynews.gr
http://voria.gr/article/i-ditiki-makedonia-perni-thesi-sto-charti-tis-meta-lignitikis-epochis
ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΙΜΩΜΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ.