Το Ημερολόγιο (τσέπης) 2018 της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης αφιερωμένο στο Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

17 Δεκέμβριος 2017
17:40

Το Ημερολόγιο (τσέπης) 2018 της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης είναι αφιερωμένο στο ‘’Τιάλειον Εκκλησιαστικόν Γηροκομείον Κοζάνης, ο Άγιος Παντελεήμων’’ (σελ. 15).

Στη σελ. 3, εικονίζεται ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και στην αμέσως επόμενη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, με την υποσημείωση-ευχή ‘’ευλογημένο και ειρηνικό το νέο έτος’’ (σελ. 4).

Στις σελ. 5-8 εκτείνεται ο Πρόλογος του Σεβ. κ. Παύλου με θέματα την κρίση, την Εκκλησία ως ελπίδα καταφυγής όλων και με την πράξη της τοπικής Εκκλησίας: ‘’Τη σημερινή εποχή βιώνουμε όλοι μας το μέγα πρόβλημα της οικονομικής κρίσεως δίχως να καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα είναι κυρίως η έλλειψη ηθικής, η παντελής απουσία πνευματικότητος, η παραθεώρηση και απαξίωση αρχών και αξιών, η αποστασία – εν τέλει – από τον Θεό’’. (σελ. 5).

Ελπίδα η Εκκλησία: ‘’Στα ‘’πολυόδυνα βάσανα’’ του ευγενούς λαού μας η Εκκλησία είναι αυτή που αποτελεί άγκυρα και ελπίδα, λιμένα γαλήνιο και αποκούμπι για όλους μας’’ (σελ. 6).

Η πράξη της τοπικής Εκκλησίας: ‘’Η Ιερά Μητρόπολις Σερβίων και Κοζάνης προσπαθεί αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες…: 1ον. Λειτουργεί (από το 1967) το Τιάλειον Εκκλησιαστικόν Γηροκομείον ‘’Ο Άγιος Παντελεήμων’’ με ίδιους πόρους, στο οποίο περιθάλπονται πλέον των εξήντα τροφίμων και απασχολούνται περί τα δεκαεπτά άτομα. 2ον. Λειτουργεί δύο ‘’Κοινωνικά Παντοπωλεία’’ (από το 2011) στην Κοζάνη και στα Σέρβια, τα οποία καλύπτουν τις βασικές ανάγκες σε τρόφιμα περισσοτέρων των πεντακοσίων (500) οικογενειών’’ (σελ. 7)

Γίνεται αναφορά στο αφιέρωμα του Ημερολογίου 2018: ‘’Η φετινή έκδοση του Ημερολογίου της Μητροπόλεώς μας είναι αφιερωμένη στο Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, στους συνανθρώπους μας που φιλοξενούνται σ’ αυτό αλλά και σ’ εκείνους που στηρίζουν την λειτουργία του’’ (σελ. 8).

Διατυπώνεται η ελπίδα ως πρόταση στους ‘’τοπικούς άρχοντες’’ για συντονισμό των δυνάμεων: ‘’Η ελπίδα μας για ευαισθητοποίηση απευθύνεται και στους τοπικούς άρχοντες, τους οποίους καλούμε να ανταποκριθούν στις προσπάθειές μας για την αντικατάσταση της παλαιάς ξύλινης πτέρυγας και την ανακαίνιση των υπολοίπων εγκαταστάσεων’’ (σελ. 8).

Ο πρόλογος κατακλείεται με ευχές: ‘’Εύχομαι το νέο έτος 2018 να είναι ευλογημένο, δημιουργικό και πνευματικά καρποφόρο για όλους μας. Μετά πατρικών ευχών. Ο Μητροπολίτης. Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος’’ (σελ. 8).

Σε μια εκτενή και κατατοπιστική αναφορά (σελ. 9 – 31), η σημερινή Διευθύντρια του Γηροκομείου κ. Γεθσημανή Κεντεποζίζου – Κολοβού ενημερώνει τον αναγνώστη με την παράθεση πολλών στοιχείων, για την ιστορία του Γηροκομείου από την αρχή της εμφάνισής του με όλες τις δράσεις του μέχρι και τη σημερινή κατάσταση – οργάνωση και προοπτική του.

Χρησιμοποιείται ως πηγή ‘’το βιβλίο του Ιωάννου Δ. Δημόπουλου ‘’Τα παρά τον Αλιάκμονα Εκκλησιαστικά’’, έκδοση Ι. Μητροπόλεως, Θεσσαλονίκη 1994, σελ. 173-189’’ (σελ. 9).

Ο αναγνώστης πληροφορείται ότι ‘’το 1967 ήταν έτοιμο το κτίριο και άρχισε η λειτουργία του’’ – του γηροκομείου. (σελ. 12).

Η λειτουργία του Γηροκομείου περιεβλήθη – και λειτουργεί – με την ισχύ των νόμων του Κράτους: ‘’ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. Μέχρι το 1970 το ίδρυμα λειτουργούσε μάλλον άτυπα. Το 1970 εκδόθηκε νέα ιδρυτική Πράξη του Μητροπολίτου καθώς και εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’ΕΚΚΛΗΣΙΑ’’ (Φ.Π.Ε. 29/1970) και ΦΕΚ 830/1970)’’. (σελ. 13).

Στις σελ. 14 και 15 φιλοξενείται η ιδρυτική Πράξη του μακαριστού Μητροπολίτου Διονυσίου Ψαριανού με μια θεολογική τοποθέτηση για την κοινωνική αποστολή της Εκκλησίας: ‘’Η Εκκλησία μετά του άλλου αυτής πνευματικού έργου αφορώντος εις την σωτηρίαν των ψυχών έχει και κοινωνικήν αποστολήν…’’ (σελ. 14).

Υπογραμμίζεται (στην ιδρυτική Πράξη) η μετοχή στον πόνο του άλλου ‘’κατά το ‘’κλαίειν μετά των κλαιόντων’’ και το ‘’αλλήλων τα βάρη βαστάζετε’’ (σελ. 14).

Η ιδρυτική Πράξη ορίζει ‘’ίνα ονομάζηται και γινώσκηται εις το διηνεκές το ίδρυμα τούτο ‘’Τιάλειον Εκκλησιαστικόν Γηροκομείον Κοζάνης, ο Άγιος Παντελεήμων’’, σκοπόν έχει την εν αυτώ περισυλλογήν και περίθαλψιν των εν τη πόλει και τη Επαρχία ενδεών γερόντων αμφοτέρων των φύλων…. Εν τη Κοζάνη και εν τω Ιερώ Επισκοπείω τη 20η Αυγούστου του Σωτηρίου έτους 1970. Ο Σερβίων και Κοζάνης ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ’’. (σελ. 15).

Στην εκτενή αναφορά της η Διευθύντρια του Γηροκομείου παρουσιάζει παλαιότερα και νεότερα στοιχεία από τη Διοίκηση (Διευθυντές και Μέλη των Συμβουλίων), στοιχεία για τους ‘’Ευεργέτες – Δωρητές’’, κάνει αναφορά και στη λειτουργία του Κηροπλαστείου με τη σημείωση: ‘’τα εκ του προϊόντος αυτού καθαρά έσοδα προορίζονται για τη λειτουργία του γηροκομείου, όλοι οι ναοί της επαρχίας προμηθεύονται το απαραίτητο για τις ανάγκες τους κερί από το Εκκλησιαστικό Κηροπλαστείο και ενισχύεται με τον τρόπο αυτό το ίδρυμα της προστασίας των γηρατειών’’ (σελ. 21).

Στο κεφάλαιο ‘’Το Γηροκομείο σήμερα και αύριο’’ πληροφορείται ο αναγνώστης ότι ‘’Το Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης, ο Άγιος Παντελεήμων είναι το μεγαλύτερο Γηροκομείο στη Δυτική Μακεδονία (και) λειτουργεί με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό σε 24ωρη βάση και φιλοξενεί ανθρώπους από το νομό Κοζάνης και την ευρύτερη περιοχή’’. (σελ. 23).

Γίνεται αναφορά και στη στήριξη του Γηροκομείου: ‘’Στο σημαντικό αυτό κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως συνεχές και αδιάλειπτο είναι το ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου καθώς και όλων των Κληρικών… Πολύτιμη η βοήθεια Αρχών, Φορέων, Συλλόγων και πολλών συμπολιτών μας.. Γεθσημανή Κεντεποζίδου-Κολοβού, Διευθύντρια’’. (σελ. 29 κ 31).

Οι σελ. 32 – 41 καταλαμβάνονται από φωτογραφίες επισκέψεων και εκδηλώσεων.

Ακολουθεί το ημερολόγιο με τους 12 μήνες και τις καθ’ ημέραν εορτές.

Το Ημερολόγιο ολοκληρώνεται με την παράθεση της διοικητικής (και ποιμαντικής) σύνθεσης της Ι. Μητροπόλεως: Μητροπολίτης, Διοίκηση, Συμβούλια, Αρχιερατικές Περιφέρειες, Ενορίες, Μοναστήρια. Και παραθέτει δράσεις: Διακονία Πνευματική, φιλανθρωπίας και πολιτισμού. Στο Κεφάλαιο Αγιολογία κάνει μνεία στην Οσία Θεοδώρα και στον Όσιο Βαραδάτο. Περιέχει σύνοψη των νηστειών της Εκκλησίας. Και δίνει ‘’χρήσιμες πληροφορίες για τα ιερά Μυστήρια και τις Ακολουθίες’’.

Η τελευταία σελίδα πληροφορεί:

‘’Το παρόν Ημερολόγιον 2018 της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης διά το Τιάλειον Εκκλησιαστικόν Γηροκομείον, ο Άγιος Παντελεήμων, εκδίδεται ευλογία και φροντίδι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παύλου’’.

Και: ‘’Επιμέλεια εκδόσεως: Μάξιμος Γεωργόπουλος Διάκονος’’.

Το Ημερολόγιο 2018 διατίθεται απ’ όλους τους Ι. Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

17-12-2017

13 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι