Την ψηφοφορία για τους κορυφαίους τυ 2017 στην κατηγορίας των εφήβων και των νεανίδων ξεκίνησε σήμερα ο ΣΕΓΑΣ με επτά υποψήφιους έφηβους και πέντες νεάνιδες.
Στους έφηβους τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς υπάρχει ο πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος Μίλτος Τεντόγλου αλλά και ο Οδυσσέας Μουζενίδης που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία. Στις νεάνιδες τα πράγματα είναι πιο ανοιχτά αφού όποια και να κερδίσει δε θα αποτελέσει έκπληξη.
Οι επιλογές του ΣΕΓΑΣ για το 2017 :
Έφηβοι
Θανάσης Καλάκος (ΓΣ Γλυφάδας) 800μ. – στο ρυρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20 στο Γκροσέτο έγραψε ιστορία, καθώς κατάφερε να γίνει ο πρώτος Ελληνας έφηβος που τρέχει στον τελικό των 800 μέτρων. Με 1:48.59 στον ημιτελικό σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ, το δεύτερο στη σεζόν, αφού είχε προηγηθεί το 1:48.70 στα Παπαφλέσσεια. Στον τελικό πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση, αφού κατέλαβε την έβδομη θέση.
Εμμανουήλ Καραλής (ΓΣ Κηφισιάς) επί κοντώ – μπορεί να μην διακρίθηκε στον αγώνα στόχο της χρονιάς, το ευρωπαϊκό Κ20, καθώς έσπασε το κοντάρι του, ωστόσο στη διάρκεια της χρονιάς πέτυχε σπουδαία πράγματα. Ξεπέρασε τα 5.7 μ. στον κλειστό και βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ Κ20, ενώ αγωνίστηκε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού, όπου ήταν 11ος με 5.50 μέτρα. Πήρε μέρος και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Α/Γ του Λονδίνου.
Γιώργος Κορακίδης (ΓΣ Μανδρών) σφυροβολία – στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ20 στην Κατερίνη έστειλε τη σφύρα στα 73.47μ., βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ και «έκλεισε» θέση για τη διοργάνωση του Γκροσέτο. Εκεί έκανε πολύ καλή παρουσία, αφού κατέλαβε την όγδοη θέση στον τελικό με 72.52 μέτρα.
Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης (Κερκυραϊκός ΓΣ) μήκος – πέρασε μεγάλο μέρος της σεζόν προσπαθώντας να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού. Παρά τα αρνητικά για εκείνον δεδομένα, όχι μόνο πρόλαβε να «πιάσει» το όριο για Γκροσέτο, αλλά εκεί να κάνει τον καλύτερο αγώνα της ζωής του. Στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σημείωσε δύο φορές ατομικό ρεκόρ και με 7.74μ. κατέλαβε την όγδοη θέση.
Οδυσσέας Μουζενίδης (ΑΣ Κένταυρος) σφαιροβολία – ήταν εντυπωσιακός στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Γκροσέτο, αφού με 20.67μ. σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Στη διάρκεια της σεζόν βελτίωσε τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας του με ανδρική σφαίρα και τέσσερις με την εφηβική. Το χειμώνα πέτυχε τέσσερις φορές πανελλήνιο ρεκόρ.
Μίλτος Τεντόγλου (ΓΕ Γρεβενών) μήκος – έκανε την καλύτερη, μέχρι τώρα, σεζόν της καριέρας του και άφησε πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια. Χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20 στο Γκροσέτο. Τρίτη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα σε επίπεδο .νδρών με 8.30μ. και φυσικά πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων. Παράλληλα ολοκλήρωσε τέσσερις αγώνες με άλμα πάνω από τα 8.00 μέτρα.Ο 19χρονος αγωνίστηκε και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου. Ο Τεντόγλου βρέθηκε στην τελική τριάδα της ΕΑΑ στην ψηφοφορία ανάδειξης του ανερχόμενου αθλητή στην Ευρώπη για το 2017.
Γιώργος Τζατζιμάκης (Ελευθέριος Βενιζέλος ΓΣ) 10.000μ. βάδην – στον αγώνα στόχο της χρονιάς κατάφερε να κάνει καλή παρουσία και να φτάσει στην όγδοη θέση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε κάνει εξαιρετική εμφάνιση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της Κατερίνης με 42:48.83. Λίγο πριν το φινάλε της σεζόν αγωνίστηκε στο εθνικό πρωτάθλημα της Ουκρανίας και βελτίωσε το ρεκόρ του και στα 10χλμ. βάδην με 4:21.
Νεάνιδες
Σοφία Αλικανιώτη (ΑΕ Ολυμπίας Πατρών) 10.000μ. βάδην – πραγματοποίησε πολύ καλή παρουσία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Γκροσέτο, όπου κατέλαβε την 10η θέση με 49:43.68. Νωρίτερα στη σεζόν είχε τερματίσει στην πέμπτη θέση στο ευρωπαϊκό κύπελλο βάδην στο Ποντεμπράντι με 48:16, επίδοση που είναι ρεκόρ της στο δρόμο. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ20 διένυσε την απόσταση σε 49:31.98 και βελτίωσε το ρεκόρ της.
Νάνσυ Βαίτση (ΓΑΣ Ιλισός) 10.000μ. βάδην – ήταν 16η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Γκροσέτο με 51:33.30. Νωρίτερα στη σεζόν βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της Κατερίνης με 49:11.15, ενώ αρχές Ιουνίου είχε πετύχει ατομικό ρεκόρ και στο δρόμο με 49:23.
Αννα Κιάφα (ΓΣ Κηφισιάς) 400μ. εμπόδια – μπορεί να μην έφτασε έως τον τελικό των 400μ. εμποδίων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Γκροσέτο, ωστόσο ήταν μία από τις επιτυχημένες παρουσίες στη διοργάνωση. Στον ημιτελικό τερμάτισε σε 59.16 βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ και έχασε για μία θέση την παρουσία της στις οχτώ καλύτερες της Ευρώπης.
Αφροδίτη Μανιού (ΟΦΗ) ακοντισμός – Στον αγώνα στόχο της χρονιάς, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20, κατάφερε να κάνει σχεδόν ένα μέτρο ατομικό ρεκόρ (52.65μ.) και να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος. Εκεί κατέλαβε την εξαιρετική έβδομη θέση με καλύτερη προσπάθεια στα 50.23 μέτρα. Στο πανελλήνιο ορωτάθλημα Α/Γ, που προηγήθηκε στη σεζόν έστειλε το ακόντιο στα 51.88μ., επίδοση που ήταν ρεκόρ της.
Κωνσταντίνα Σπανουδάκη (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) δισκοβολία – ξεκίνησε δυνατά τη χρονιά με ατομικό ρεκόρ (52.04μ.) στο χειμερινό κύπελλο ρίψεων στη Θεσσαλονίκη. Σε μια γενικά σταθερή για εκείνη σεζόν, πήρε μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20 στο Γκροσέτο, όπου έστειλε το δίσκο στα 46.97μ. και δεν προκρίθηκε στον τελικό.