Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης – http://menshouse.gr/
Μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστός, αλλά ο Σωτήρης Μαυροδήμος θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στις συζητήσεις μεταξύ των φανατικών φίλων της ΑΕΚ. Κι όχι άδικα αφού είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που μπορεί να υποστηρίξει πως έδωσε (κυριολεκτικά, έστω και για μισό λεπτό) τη ζωή του για την ομάδα. Το περιστατικό που συγκλόνισε την Ελλάδα συνέβη την περίοδο 1986-87 κατά τη διάρκεια ενός αγώνα της Ένωσης με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη και όσοι το έζησαν από κοντά, δύσκολα κατάφεραν να το σβήσουν από τη μνήμη τους.
Εκείνο το ματς είχε τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής μάχης. Ήταν σκληρό, με πολλά χτυπήματα να ξεπερνούν τα όρια του fair play. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η μία και η άλλη πλευρά προβάλλουν τη δική τους εκδοχή για τους λόγους που οδήγησαν στο τεταμένο κλίμα. Ωστόσο για τη συγκεκριμένη φάση δεν χρειάζονται ερμηνείες. Ο τηλεοπτικός φακός της ΕΡΤ είναι ο απόλυτος μάρτυρας.
Περίπου στο 77ο λεπτό (κι ενώ έχει ήδη διαμορφωθεί το τελικό 1-1) Μαυροδήμος και Φαμπιάτος διεκδικούν την μπάλα. Ο αμυντικός της ΑΕΚ δέχεται ένα χτύπημα και σωριάζεται στο έδαφος. Ο Δίντσικος είναι από τους πρώτους που αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και σαν τρελός φωνάζει στο ιατρικό επιτελείο να μπει στο γήπεδο. Σύμφωνα με τις διηγήσεις εκείνη την εποχή, ο Κώστας Μανωλάς και ο Νίκος Πανταζής είναι οι άνθρωποι στους οποίους ο 24χρονος -τότε- παίκτης οφείλει τη ζωή του. Ο Η περιγραφή του γιατρού του αγώνα τα λέει όλα. «Για μερικά δευτερόλεπτα ήταν εκτός της ζωής. Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ επανήλθε στη ζωή, μπορώ να σας πω» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ξενοφών Γούσσης.
Μιλώντας μετά το ματς ο Νίκος Πανταζής αναφέρθηκε στις προσπάθειες να γυρίσει από τον άλλο κόσμο ο παίκτης των κίτρινων. «Του είχαν γυρίσει τα μάτια και η γλώσσα του έφραζε τον λάρυγγα. Είχε κλείσει το στόμα του. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να καταφέρει να αναπνεύσει» θα πει. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά.
«Κόκκινο πανί» ο Φαμπιάτος
Το «πράσινο» παρελθόν του Αλέξη Φαμπιάτου λόγω του περάσματός του από τον Παναθηναϊκό θα ήταν αρκετός λόγος για να μην είναι ιδιαίτερα συμπαθής στους φίλους της ΑΕΚ. Επιπλέον, ο Κεφαλλονίτης κουβάλαγε τη φήμη του σκληροτράχηλου ποδοσφαιριστή. Μερικά χρόνια νωρίτερα θεωρήθηκε υπαίτιος για την αποβολή του Θωμά Μαύρου, τον οποίο φέρεται να εκνεύρισε με τα μαρκαρίσματά του. Όλα αυτά θα ήταν αρκετά για να τον μετατρέψουν σε «κόκκινο πανί». Όταν το… σκηνικό ολοκληρώθηκε με το περιστατικό στη Ριζούπολη, πέρασε οριστικά στο κλαμπ των «εχθρών» του δικέφαλου.
Αμέσως μετά το χτύπημα -κι ενώ οι γιατροί και οι φροντιστές πάσχιζαν να επαναφέρουν τον Μαυροδήμο στη ζωή- ακολούθησαν σκηνές ροντέο. Οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο. Κάποιοι δοκίμασαν να επιτεθούν στον παίκτη του Απόλλωνα. Εκείνος ανταπέδωσε και μόνο τότε είδε την κόκκινη κάρτα του διαιτητή Ντάουλα. Μετά από διακοπή 13 λεπτών το ματς ξανάρχισε κι ευτυχώς (παρά το τεταμένο κλίμα) ολοκληρώθηκε χωρίς να συμβεί κάτι χειρότερο. Ίσως το περιστατικό του 77’ να έκανε τους ποδοσφαιριστές να συνειδητοποιήσουν πως καμία αθλητική αντιπαλότητα δεν μπορεί να είναι τόσο σημαντική ώστε να αξίζει γι’ αυτή κάποιος να μετατραπεί σε θύτη ή θύμα.
Ο Φαμπιάτος θα εκφράσει αργότερα τη λύπη του για το γεγονός και θα δώσει τη δική του εκδοχή. Ωστόσο η άλλη πλευρά θα επιμείνει στην άποψη ότι το χτύπημα δεν ήταν ακούσιο ούτε συνέβη πάνω σε μια απλή διεκδίκηση. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, μάλιστα, αν και επισκέφθηκε στο ΚΑΤ τον Μαυροδήμο για να ζητήσει συγγνώμη, εκείνος δεν δέχτηκε ούτε να τον συναντήσει.
Ποιος είναι ο Σωτήρης Μαυροδήμος
Επιπλέον ο Σωτήρης Μαυροδήμος φέρει ακόμη ένα παράσημο από το διάστημα της παρουσίας του στην Ένωση. Στις 10 Φεβρουαρίου του 1988 η ΑΕΚ φιλοξενεί τον ΟΣΦΠ για το Κύπελλο, με τους ερυθρόλευκους να επικρατούν 3-1. Αν και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε το τελικό σκορ έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη, η ετυμηγορία των οπαδών των κίτρινων είναι διαφορετική. Οι σκιές για την απόδοση παικτών της ομάδας (σε μια εποχή που διοικητικός ηγέτης στους Πειραιώτες ήταν ο Κοσκωτάς, στους ρυθμούς του οποίου κινούνταν το ελληνικό ποδόσφαιρο) δεν αγγίζουν τον Κοζανίτη μεσοαμυντικό. Είναι από εκείνους που με το πάθος και την αγωνιστικότητά του παραδίδεται καθαρός στη συνείδηση του κόσμου. Διόλου τυχαία, είναι και ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος της ομάδας.
Καριέρα «μικρή», αλλά όλη δική του
Συνολικά φόρεσε 40 φορές τη φανέλα της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα και άλλες 7 για το Κύπελλο. Πέτυχε όλα κι όλα τρία γκολ. Τα νούμερα, δηλαδή, που συνοδεύουν την παρουσία του στην Ένωση δεν είναι και τα εντυπωσιακότερα στον κόσμο. Στην περίπτωσή του, όμως, δεν έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Δεν επέτρεψε σε καμιά σκιά να αμφισβητήσει την προσήλωση και την αφοσίωσή του για την ομάδα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Ο άνθρωπος έδωσε τη ζωή του, έστω και για 30 δευτερόλεπτα, για την ΑΕΚ. Πώς θα ήταν δυνατό να την προδώσει;
Από τους καλύτερους αμυντικούς μακράν.Από τους διασημότερους ξένους παίχτες που μάρκαρε ήταν ο Ρουμενίγκε.Στο ρεπορτάζ θα πρέπει να προστεθεί ότι μετά την ΑΕΚ ο Μαυροδήμος έκανε παραγωγική καριέρα στον Ολυμπιακό αλλά και τη Νίκη Βόλου (όταν μεσουρανούσαν οι δυο αυτές θεσσαλικές ομάδες).Η προπονητική του ως σήμερα δουλειά στο τοπικό πρωτάθλημα της υπεύθυνη και απαιτητική.
Ευχαριστούμε Σωτήρη για την προσφορά σου στην ομάδα μας. Είμαι πολύ περήφανος που σε είχα συμπαίκτη και προπονητή. Είσαι πραγματικά ένας δάσκαλος του ποδοσφαίρου.
Ο Στέλιος Μανωλάς και όχι ο Κώστας ήταν ο συμπαίκτης του Σωτήρη.Ο Κώστας είναι ο ανηψιός και σήμερα είναι παίκτης της Ρόμα.Λεπτομέρεια θα πουν μερικοί,ωστόσο ουσιαστική.Στο Σωτήρη που πέρασε από τη Γαλατινή και πρόσφερε έργο Χρόνια πολλά και Καλή χρονιά.