Μετά την δέσμευση Σταθάκη το εργασιακό γίνεται το πρώτο ζήτημα για την πώληση των λιγνιτικών

22 Ιανουαρίου 2018
10:02
Κανένα σχόλιο

Tι προβλέπει το Κείμενο της Συμφωνίας

Το ζήτημα των εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα αλλάξουν χέρια έως το τέλος του 2018 είναι το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μετά την ολοκλήρωση του market test.
Μιας διαδικασίας που διενήργησε η DGComp και προσέλκυσε το ουσιαστικό ενδιαφέρον 15 επενδυτών από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης, όπως γνωστοποίησε με δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης.
Τα βήματα που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων είναι πολλά και κυρίως εξαιρετικά περίπλοκα και υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Κομισιόν.
Όμως σε πολιτικό επίπεδο το κυριότερο και το πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες παραμένει στην θέση του σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, είναι το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους.
Όπως αναφέρεται στην χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου για την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης του market test, «διασφαλίζονται πλήρως οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας στις μονάδες προς αποεπένδυση.
Τις σχετικές προβλέψεις θα περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση που θα έλθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή».
Μάλιστα πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε σε σχέση με τους εργαζόμενους και ότι από την πλευρά της Κομισιόν το μόνο που ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά είναι να μη γίνουν προσλήψεις προσωπικού στις υπό πώληση μονάδες.

Οι λεπτές ισορροπίες

Ωστόσο στο κείμενο που συμφωνήθηκε μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας και της DGComp και στο οποίο προβλέπεται ότι τον πρώτο λόγο για την όλη υπόθεση θα έχει η Κομισιόν, υπάρχουν δυο αντιφατικές αναφορές σχετικά με τους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα στην παράγραφο όπου προσδιορίζεται το τι ακριβώς πουλάει η ΔΕΗ, αναφέρεται ότι αυτό θα γίνει «με προστασία των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων».
Σε επόμενη παράγραφο, όμως, αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται μεταξύ άλλων πως «η Κομισιόν μπορεί να εγκρίνει την πώληση των μονάδων χωρίς ένα ή περισσότερα στοιχεία ενεργητικού, ή μέρος του προσωπικού αν αυτό δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των μονάδων μετά την πώληση λαμβάνοντας υπόψη τον προτεινόμενο αγοραστή».
Η συγκεκριμένη αναφορά είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, όσο και της διοίκησης της ΔΕΗ με την ΓΕΝΟΠ, η οποία επιδιώκει με κάθε τρόπο εντός του Φεβρουαρίου να κλείσει ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με τον κ. Παναγιωτάκη για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Η ΓΕΝΟΠ επιδιώκει η νέα συλλογική σύμβαση να αποτελέσει ένα είδος «πολιτικής δέσμευσης» του υπουργείου και της ΔΕΗ και να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα «πατήσει» το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις δεν ζητεί μείζονες αλλαγές στην υφιστάμενη συλλογική σύμβαση.
Πέραν αυτών όμως το πρόβλημα του πλήθους των εργαζομένων που απασχολούνται ειδικά στις μονάδες της Μεγαλόπολης (1.200 άτομα) προβληματίζει όλες τις πλευρές.
Μάλιστα έχουν γίνει συζητήσεις για την εφαρμογή και το 2018 προγράμματος εθελουσίας αντίστοιχου με αυτό που εφαρμόστηκε το 2017.
Όμως από το σύνολο των 110 ατόμων που πληρούν τα κριτήρια μόλις οι 30 απασχολούνται στην Μεγαλόπολη και – όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά συνδικαλιστικές πηγές – αν η διοίκηση της ΔΕΗ ή το υπουργείο αποφασίσουν να αλλάξουν τα κριτήρια για να αυξήσουν τον αριθμό τότε θα μιλάμε για απολύσεις και τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά…

www.worldenergynews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι