Στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τη ΔΕΥΑΚ που έδωσε στη δημοσιότητα στις 25 Ιανουαρίου 2018 ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κοντοβουνίου κ. Καραχρήστος Παναγιώτης, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές ανακρίβειες που θα πρέπει να απαντηθούν για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.
Στην Τ.Κ. Κοντοβουνίου πριν αυτή συνενωθεί με το Δήμο Κοζάνης (2012) και περάσει στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΚ, οι κάτοικοι του πλήρωναν για την αποχέτευση πάγιο 50 ευρώ το χρόνο, για την ύδρευση πάγιο 40 ευρώ το χρόνο και κάθε κυβικό μέτρο νερού κοστολογούνταν 0,4 ευρώ. Όλα τα παραπάνω οδηγούσαν σε τελική τιμή νερού ίση με 1,046 ευρώ/ κυβικό μέτρο.
Μόλις ανέλαβε η ΔΕΥΑΚ με τον “Καλλικράτη” την ύδρευση και του Κοντοβουνίου, επιβλήθηκε το ειδικό τέλος 80% επί της αξίας του νερού, όπως προβλέπει ο Νόμος, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκε το πάγιο της ύδρευσης από τα 40 στα 22 ευρώ και κάθε κυβικό μέτρο κοστολογούνταν πλέον όχι με 0,4 ευρώ, αλλά με 0,34 ευρώ. Έτσι, η τελική τιμή του νερού διαμορφώθηκε στα 1,006 για το 2013, στα 0,977 για το 2014 και στα 1,041 ευρώ για το 2015, παραμένοντας, δηλαδή, σε χαμηλότερα επίπεδα χρέωσης από τη χρέωση που υπήρχε όταν η Τ.Κ. ανήκε στο Δήμο Ελίμειας.
Από το 2013 μέχρι και το 2016, δηλαδή για μια περίοδο τεσσάρων χρόνων, το ποσό που τιμολογήθηκε με βάση το 80%, ανέρχεται στα 6.664 ευρώ συνολικά. Αυτό το ποσό με βάση τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία θα έπρεπε να διατεθεί για την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων στην Τ.Κ. Κοντοβουνίου.
Το 2014, όμως, προκειμένου να αντιμετωπισθούν διάφορα προβλήματα στην ύδρευση του Κοντοβουνίου που οφείλονταν στη δυσλειτουργία του υπάρχοντος αγωγού και στα δυσμενή ποιοτικά χαρακτηριστικά των πηγών απ’ όπου υδροδοτούνταν, η ΔΕΥΑΚ προχώρησε στην κατασκευή αγωγού ύδρευσης που κόστισε 10.000 ευρώ, περίπου, συνολικού μήκους 450 μέτρων, περίπου, συνδέοντας το με το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Κοντοβουνίου μ’ αυτό της Δ.Ε. Κρόκου. Έκτοτε, το Κοντοβούνι υδροδοτείται απ’ το δίκτυο του Κρόκου και δεν τροφοδοτείται με νερό φυσικής ροής, όπως εσφαλμένα αναφέρει ο κ. Πρόεδρος της Τ.Κ., κάτι που σημαίνει πως απαιτείται η λειτουργία αντλιοστασίων, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.
Σχετικά με το πρόβλημα της υδροδότησης για ένα δεκαήμερο που επικαλείται ο κ. Καραχρήστος (παραμονές Χριστουγέννων) η ΔΕΥΑΚ το αντιμετώπισε για όσο διάστημα διαρκούσαν οι εργασίες αποκατάστασης της βλάβης που είχε εντοπιστεί, μεταφέροντας νερό με βυτίο και προσφέροντας στους κατοίκους για πόση εμφιαλωμένο νερό.
Για την οριστική λύση της υδροδότησης του οικισμού Κοντοβουνίου, όπως και των γύρω οικισμών του πρώην Δήμου Ελίμειας, η ΔΕΥΑΚ μερίμνησε και συμπεριέλαβε στο Τεχνικό της Πρόγραμμα του 2018 την ανάθεση της εκπόνησης της απαραίτητης μελέτης, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος της Τ.Κ. είχε ενημερωθεί από την Τεχνική μας υπηρεσία, με επίσημο έγγραφο στις 14-12-2017 (αρ. πρωτ: 30905), η οποία απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που έθετε ο ίδιος με σχετική επιστολή του.
Ό,τι έγινε μέχρι σήμερα και ό,τι πρόκειται να γίνει μελλοντικά στο Κοντοβούνι για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της υδροδότησης του, ισχύει για κάθε μεγάλο ή μικρό οικισμό του Δήμου Κοζάνης, καθώς σταθερή πολιτική της ΔΕΥΑΚ είναι να επιλύει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν εδώ και χρόνια, πριν τη συνένωση του “Καλλικράτη”, πολλοί οικισμοί.
Για να γίνει αυτό δεν επαρκούν τα χρήματα που εισπράττονται μέσω του ειδικού τέλους 80% , ειδικά όταν πρόκειται για μικρό οικισμό, οπότε η ΔΕΥΑΚ φροντίζει για την ολοκλήρωση των έργων καλύπτοντας τη διαφορά από άλλους δικούς της πόρους.
Μ’ αυτό τον τρόπο προσπαθεί καθημερινά να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους δημότες, όπου και αν κατοικούν.
Ακουγοντας και το Δημαρχο Γρεβενων στη σχετική συνεντευξη τύπου οπου εξηγγειλε την κατάργηση απο 1/1/2018, του ειδικου τέλους του 80% επι της αξιας του νερου, η εντύπωση που αποκομισα είναι ότι το χαρατσι αυτο χρησιμοποιειται απο τους Δημους κυριοτερα για να καλυφθουν οι απωλειες που εχουν απο τους ανεισπρακτους λογαριασμους…
Πρωτευων βεβαια, ειναι και ο οικονομικος εξορθολογισμος των Δημοτικων επιχειρησεων, που θα οδηγησει τάχυστα και στις μειώσεις των χρεώσεων του νέρου.
Δυστυχως στο Δήμο Κοζάνης, διαχρονικα λείπει η Πολιτική Βούληση για γενικοτερο συμμάζεμα των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Δεν ξέρω για τη ΔΕΥΑΚ αλλλά ότι τα οικονομικά του δήμου κοζάνης αλλά και των οργανισμών είναι σαφώς βελτιωμένα θα πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι.
Θα πρέπει η ΔΕΥΑΚ να εξηγήσεί γιατί υπάρχει το 80%, τι έργα ακριβώς έχουν γίνει πχ τα τελευταία 3 χρόνια από το συγκεκριμένο κουμπαρά για να ξέρουμε αν είναι χαράτσι ή αν γίνονται έργα.
Δεν ξέρω για τα οικονομικά του Δήμου και μπράβο αν το κατάφεραν. Εγώ κατάλαβα ότι για να έχουν κάποιοι τα αυτονόητα πρέπει να πληρώσουν πρώτα και αν είναι λίγοι και δεν φτάνουν τότε μένουν στη μιζέρια τους. Είναι καλοί στο να πληρώνουν στο μεγάλο κουμπαρά αλλά να μην έχουν απαίτηση αν χρειαστεί για τα αυτονόητα. Κύριοι του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ τόσα χρόνια ο οικισμός πληρώνει και δεν χρειάστηκε να ζητήσει τίποτα, τώρα που σας χρειάζεται είστε απών… γιατί σύμφωνα μαυτα που μας λέτε είμαστε λίγοι…
Κύριοι της ΔΕΥΑΚ αν πάτε στο κοντοβούνι και ρωτήσετε για το νερό θα σας πουν τα εξείς: σχεδόν το σύνολο των κατοίκων του χωριού χρησιμοποιούν σαν πόσιμο νερό εμφιαλωμένο και αυτό γιατι δεν είναι λίγες οι φορές που το νερό μια έρχεται καθαρό και μια θολό,την αιτία δεν την γνωρίζω. Οπότε για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιείται το εμφιαλομένο. Όσο για τις μέρες πριν τα χριστούγεννα τα πράγματα έχουν όπως ακριβώς τα περιγράψατε εξάλλου κανείς δεν τα αμφισβήτησε. Αναφέρετε ότι η μελέτη θα γίνει μέσα στο 2018, η λύση του προβλήματος πότε; μέχρι τότε τι γίνεται; και κάτι ακόμη,αν κατάλαβα καλά λέτε έμμεσα ότι για αποκατασταθεί το πρόβλημα πρέπει να συγκεντρωθούν τα χρήματα απο τα τέλη των κατοίκων του οικισμού. Μα αν γίνει αυτό τότε γιατί να κάνετε εσείς το έργο και να μην το κάνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και ποιος ο λόγος να πληρώνουν σε εσάς όταν δεν χρειάζεται να κάνετε κάποιο έργο στον οικισμό. Σίγουρα το νερό το πληρώνουμε πιο ακριβά απο πριν.
Στην απάντησή της ΔΕΥΑΚ
για την επιστολή διαμαρτυρίας που είδε το φως της δημοσιότητας έχω να απαντήσω ότι καμία ανακρίβεια δεν αναφέρθηκε και αφού η ΔΕΥΑΚ θέλει να μπούμε σε λεπτομέρειες να μπούμε για να μάθει και ο κόσμος τι συμβαίνει.
Το τοπικό διαμέρισμα του Κοντοβουνιου είχε πρόβλημα θολερότητας του πόσιμου νερού με λίγα λόγια το νερό ηταν λάσπη, με όλη τη σημασία της λέξεως λάσπη υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες είναι στη διάθεσή σας!
και οι κάτοικοι πίναν εμφιαλωμένο νερό το οποίο μερικοί το κάνουν ακόμα και σήμερα
μετά από σειρά παρεμβάσεων δικών μου η ΔΕΥΑΚ προχώρησε σ’ αυτό το έργο που αναφέρει και κανείς δεν το αμφισβήτησε κτασκευάζοντας έναν αγωγό και δίνοντας μας νερό από τον Κρόκο,το αν αυτό κόστισε 10.000 Ευρώ δεν το γνωρίζω κανείς δεν ενημέρωσε, αυτή η λύση θα μπορούσε να θεωρηθεί μια καλή λύση αν η ΔΕΥΑΚ κάθε φορά που έχει ζήτησει ο Κρόκος σε περισσότερες ποσότητες νερού ή κάθε φορά που ο καιρός είναι βροχερός και το Κοντοβούνι δεν ζητάει νερό δεν πήγαιναν να κλείσουν την Κεντρική βάνα που στέλνει στο Κοντοβούνι νερό μειώνοντας έτσι τη ροή του νερού που πάει για τη δεξαμενή του με αποτέλεσμα να μένει ο οικισμός μετά από δυο τρεις μέρες χωρίς νερό και επειδή υπάρχει μια κακοτεχνία εκεί όσον αφορά την δεξαμενή αν πάρει αέρα το δίκτυο θέλουμε 10 μέρες για να έρθει νερό στο χωριό, αυτό γίνεται κατ’ επανάληψη,
στο τελευταίο ραντεβού που είχαμε Εγώ, ο Δήμαρχος,ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ
έλαβα την υπόσχεση ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό να όμως που ξανασυνέβη.
Και ρωτάω εγώ πώς μετράτε εκεί στη ΔΕΥΑΚ την παροχή αγαθών και στη συγκεκριμένη περίπτωση του αγαθού που λέγεται νερό με βάση τον πληθυσμό ?
Ε όχι και ένας κάτοικος να είναι θα πρέπει να του παρέχουμε το αγαθό που λέγεται νερό.
Έχουμε μπει αν δεν κάνω λάθος μόλις στο 2018 επιτρέπεται να κουβαλάνε οι κάτοικοι νερό στα σπίτια τους με τα μπιτόνια!
Όσον αφορά στο ότι μας εξυπηρετήσε η ΔΕΥΑΚ κουβαλώντας βυτία νερού και στέλνοντας εμφιαλωμένο νερό δεν το αμφισβητισε κανείς και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό αν και είναι υποχρέωσή τους νομίζω να το κάνουν παρόλαυτα τους ευχαριστούμε.
Τέλος για την οριστική λύση που προτείνει η ΔΕΥΑΚ να εντάξει τον οικισμό του Κοντοβουνιου που έχει σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης εδώ και χρόνια μαζί με άλλους οικισμούς της Δ.Ε Ελιμείας που δεν έχουν πρόβλημα στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018 οπως και σαφώς μου δόθηκε η απάντηση σε σχετικό έγγραφο που τους έστειλα θέλω να τους πω ότι εγώ ως Πρόεδρος του ΚοντοΒούνιου-Πύργου καθώς και οι κάτοικοι του δεν κάνουμε αποδεκτή αυτή τη λύση ζητούμε λύση μόνιμη εδώ και τώρα,η υπομονή μας έχει εξαντληθεί πλέον, Θα πρέπει λοιπόν το Κοντοβούνι να εξαιρεθεί και να γίνει κατεπείγον η μελέτη για να προχωρήσει το έργο δίνοντας λύση ουσιαστική στο πρόβλημα,
γιατί αν μείνει να γίνει η μελέτη για το 2018 το έργο δεν θα γίνει ποτέ από την εμπειρία που έχω με την ενασχόλησή μου με τα κοινά εδώ και τρεις τετραετίες τώρα.
Δηλαδή προσπαθείτε να δικαιολογησετε το 80%; Χωρίς αυτό το τέλος δεν έπρεπε να έχουμε νερό; Στις άλλες πόλεις που δεν το έχουν δε γίνονται έργα; Ας σοβαρευτουμε λίγο… Αλλά εσείς ακόμα και μαυτο το φόρο πάλι δεν δίνεται λύσεις. Ποιος ο λόγος να το πληρώνουμε;
Το νερό το πληρώνουμε σίγουρα πιο ακριβά τώρα στον εισαγγελέα και μην καθυστερείς καθόλου!