Επενδυτικά funds και ενεργειακές εταιρείες θέλουν τους λιγνίτες της ΔΕΗ – Οι φόβοι της κυβέρνησης για τις αντιδράσεις των εργαζομένων

29 Ιανουαρίου 2018
11:52
Κανένα σχόλιο
Του χρόνου, τέτοια εποχή, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη της Φλώρινας και στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας και εφόσον εκδηλωθεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τις εκτιμήσεις αυτές κάνουν στο «Βήμα» αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες καθώς και έμπειρα στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις του market test, το οποίο διενήργησε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλουν να απάντησαν στο ερωτηματολόγιό της θετικά ως προς τη συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό 15 επενδυτές. Πηγές του «Βήματος» θέλουν να είναι 6-7 χρηματοδοτικά funds και 7-8 επιχειρήσεις ξένες και εγχώριες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της βιομηχανίας.
Ωστόσο, αν αυτό το πρωταρχικό και μη δεσμευτικό ενδιαφέρον μετατραπεί στο τέλος της διαδρομής και σε υποβολή τιμήματος δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Εξαρτάται από τα τεχνικοοικονομικά στοιχεία των τεσσάρων μονάδων, την πολιτική της ΕΕ που προωθεί την απανθρακοποίηση της παραγωγής ενέργειας με τη διείσδυση όλο και περισσότερων ΑΠΕ, αλλά και τις κινήσεις που θα κάνει η ΔΕΗ με τις υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες που θα μείνουν στο χαρτοφυλάκιό της.
Πάντως, η πολύμηνη – λόγω της πολυσύνθετης διαδικασίας – διάρκεια της προετοιμασίας, προκήρυξης και εκτέλεσης του διεθνούς διαγωνισμού δίνει και τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση, ώστε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τοπικοί παράγοντες των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου να… χωνέψουν την πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ και δη των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη δεύτερη φθηνότερη πρώτη ύλη – μετά το νερό -, τον λιγνίτη. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2015 η πώληση περιουσιακών στοιχείων της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού αποτελούσε την προμετωπίδα της αντιπολίτευσης που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση αποτελεί το γεγονός πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης φέρεται ότι τόνισε στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, στη διάρκεια συνάντησής τους την περασμένη εβδομάδα, πως δεν ανησυχεί για απώλειες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ο ίδιος, δε, εμφανίζεται στους συνομιλητές του αισιόδοξος ως προς την έκβαση του εγχειρήματος, αλλά και σίγουρος για την τελική διεκδίκηση του «πακέτου» των μονάδων του Βορρά (Μελίτη Ι και άδεια κατασκευής για τη Μελίτη ΙΙ) και εκείνων του Νότου (Μεγαλόπολη ΙΙΙ και ΙV) από τουλάχιστον δύο επενδυτικά σχήματα σε κάθε περίπτωση. Και κατά την άποψη του κ. Σταθάκη, το σημαντικότερο που έχει διασφαλιστεί είναι ότι ο διαγωνισμός πώλησης θα διεξαχθεί από τη ΔΕΗ, με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακολουθεί τη διαδικασία (intrust monitoring). Η αρχική πρόταση των Βρυξελλών ήταν η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού να προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθέτηση των αναγκαίων πράξεων για την απόσχιση και πώληση των μονάδων περίπου τον Μάρτιο. Εκεί θα επιδιώξει να διασφαλίσει τις περίπου 1.500 θέσεις εργασίας σε Μελίτη και Μεγαλόπολη, καθώς και να ξεκαθαρίσει διάφορες αδειοδοτικές εκκρεμότητες των μονάδων και των ορυχείων.
Την περίοδο εκείνη θα κριθεί κατά πόσο είναι εύκολο να περάσουν οι διατάξεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς η ΓΕΝΟΠ θα προχωρήσει σε συντονισμό με άλλους κοινωνικούς φορείς των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου για απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η ΔΕΗ στο μεταξύ θα προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλων για την αποτίμηση των μονάδων, την απόσχισή τους από τη μητρική επιχείρηση και τη δημιουργία αντίστοιχων νέων εταιρειών, όπου αυτές θα υπαχθούν, ειδικών για τις νομικές υποθέσεις, καθώς και συμβούλων οι οποίοι θα κρίνουν αν το προσφερόμενο τίμημα θα είναι εύλογο και δίκαιο. Θα απαιτηθούν γενικές συνελεύσεις και άλλες διοικητικές πράξεις του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης και συνολικά όλες οι προαναφερόμενες ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε και θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί.  Επειτα θα ακολουθήσουν οι φάσεις της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στη συνέχεια των δεσμευτικών προσφορών, με τους επενδυτές να αποκτούν πρόσβαση στο data room των μονάδων και σε άλλα στοιχεία. Οι εκτιμήσεις θέλουν η όλη διαγωνιστική διαδικασία να κλείνει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι έλληνες παραγωγοί – προμηθευτές ενέργειας

Ενα από τα ενδιαφέροντα σημεία της όλης διαδικασίας είναι αν θα εμφανιστούν στον διαγωνισμό και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί – προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά. Πρόκειται για τους τρεις παίκτες που έχουν επενδύσει περί το 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο.

Η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Elpedison. Και οι τρεις παίκτες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Ενας εξ αυτών, λένε οι πηγές, απάντησε θετικά στο market test για τη συμμετοχή του στον διεθνή διαγωνισμό, θέτοντας όμως προϋποθέσεις, ο δεύτερος αρνητικά και για τον τρίτο παίκτη, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη διαβούλευση της DG COMP, παραμένει άγνωστο το αν ανταποκρίθηκε θετικά ή αρνητικά στη σχετική ερώτηση.

Κινεζικές εταιρείες

Ως προς τους ξένους επενδυτές, παρόντες στον διαγωνισμό φέρεται να δήλωσαν ως επί το πλείστον κινεζικές εταιρείες. Η μία εξ αυτών είναι η Shenhua που έχει βρει εταίρο τον Ομιλο Κοπελούζου, αν και βέβαια οι εταιρείες αυτές ήδη έχουν ξεκινήσει να συνεργάζονται με τη ΔΕΗ, οπότε τίθεται ζήτημα συμβατότητας με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Η επίσης κινεζική CMEC, λένε πληροφορίες, βλέπει θετικά τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό, ενώ ανάμεσα στα ονόματα που παίζουν είναι η ιαπωνική Mitsui και η πολωνική PGE. Πηγές θέλουν να συμμετείχαν στο market test και εταιρείες από τις ΗΠΑ.
Η στρατηγική
Ενα από τα κύρια θέματα που απασχολούν τις εταιρείες που θέλουν να μπουν στην παραγωγή λιγνίτη είναι και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΔΕΗ με τις εναπομείνασες μονάδες, δηλαδή αν θα προχωρήσει σε κοινοπραξίες με ιδιώτες για τη λειτουργία της. Στη δημόσια εταιρεία απομένουν ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στην Κοζάνη και ο ΑΗΣ Αμυνταίου στη Φλώρινα. Για τον τελευταίο η ΔΕΗ και το υπουργείο ΠΕΝ φέρονται να έχουν δεχθεί επενδυτικές προτάσεις από δύο βιομηχανίες, από έναν κατασκευαστικό όμιλο, ενώ ενδιαφέρον φέρεται να δείχνει και η Shenhua με τον Ομιλο Κοπελούζου.
Οι δύο μονάδες του Αμυνταίου έχουν διάρκεια ζωής 17.500 ώρες λειτουργίας και έχει υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξησή τους στις 32.000 ώρες ώστε να γίνουν επενδύσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμισή τους. Το ύψος τους ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ και αυτά τα χρήματα προτίθενται να βάλουν οι ιδιώτες. Η ΔΕΗ θα συμμετάσχει με χαμηλό ποσοστό σε όποιο σχήμα επιλέξει.
Οι υποψήφιοι επενδυτές προβληματίζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με δεδομένο το ότι θα αποκτήσουν, πέραν της ΔΕΗ, και έναν ακόμη ανταγωνιστή στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.
tovima.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.