Το ότι η κατάσταση στη ΔΕΗ ήταν δύσκολη και θα γινόταν ακόμη δυσκολότερη από το γεγονός ότι η ΔΕΗ καλείται να χάσει το 40% των λιγνιτικών της και το 50% της αγοράς προμήθειας ήταν γνωστό. Ωστόσο ένα ζήτημα που είχε επισημανθεί τόσο από αναλυτές όσο και από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα της ΔΕΗ και η διοίκηση επί μακρόν θέλησε να το κρατά στο σκοτάδι, εξαπολύοντας μάλιστα επιθέσεις και βγάζοντας διαψεύσεις σε ρεπορτάζ που αναδείκνυαν το πρόβλημα, αφορά στον ογκώδη δανεισμό της εταιρείας, που θα πρέπει η ΔΕΗ να αναχρηματοδοτήσει ή να αποπληρώσει κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες.
Τελικά όπως αποδεικνύεται από τα πρώτα συμπεράσματα του συμβούλου που επέλεξε η ΔΕΗ για την εκπόνηση του νέου στρατηγικού της πλάνου, τα οποία παρουσιάστηκαν χθες, το θέμα του δανεισμού είναι μια από τις βασικότερες απειλές για το μέλλον της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι ενώ το έργο του συμβούλου έληγε το Φεβρουάριο, τελικά πήρε επέκταση η σύμβαση μέχρι τον Ιούνιο.
Σύμφωνα λοιπόν με την McKinsey η σχέση EBITDA /Debt (λειτουργικής κερδοφορίας / χρέους) η οποία αποτελεί βασικό κριτήριο για την ικανότητα της εταιρείας να αποπληρώσει κανονικά τις δανειακές υποχρεώσεις της, είναι μη βιώσιμη.
Μάλιστα η εταιρεία καλείται εντός του 2018 να προχωρήσει στο πρώτο δραστικό βήμα περικοπών λειτουργικών δαπανών ή αύξησης των εσόδων κατά 500 εκ. ευρώ. Τα 500 εκ. ευρώ μπορούν να βρεθούν είτε από αύξηση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε από αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής ή από νέα εθελούσια. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση στο ΔΣ το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών παραμένει εν πολλοίς στα ίδια επίπεδα αν και εκφράζονται από κάποιες πηγές εκτιμήσεις ότι υπάρχει έστω και μικρή αύξηση.
Σε ό,τι αφορά τις λήξεις δανείων και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες για αναχρηματοδοτήσεις ή αποπληρωμές φέτος ανέρχονται σε 400 εκ. ευρώ (215 από ελληνικές συστημικές τράπεζες και 190 εκ. ευρώ από την ΕΤΕΠ) και το 2019 ανέρχονται σε 1,85 δις (350 εκ. ευρώ το υπόλοιπο του διεθνούς ομολόγου, 1,3 δις το κοινοπρακτικό των ελληνικών τραπεζών και 200 εκ. ευρώ στην ΕΤΕΠ).
Τέλος να σημειωθεί ότι ο Σύμβουλος εκτιμά ότι για να είναι βιώσιμος ο λιγνίτης απαιτείται να συνεχιστεί η ρυθμιστική ενίσχυση των μονάδων (ΑΔΙ) κάτι που θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο ενόψει των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΕ για τον περιορισμό και τη σταδιακή απόσυρση όλων των μονάδων άνθρακα.
Πάει Ντουμπαί
Χθες εξάλλου, το ΔΣ ενέκρινε την συνεργασία της ΔΕΗ μαζί με την Αρχιρόδον και έναν ακόμη ξένο οίκο με αντικείμενο τη διεκδίκηση έργου αντλησιοταμίευσης στο Ντουμπάι. Επίσης δόθηκε το πράσινο φως για την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS στα γειτονικά Σκόπια. Το ύψος της συναλλαγής κυμαίνεται κοντά στα 5 εκ. ευρώ.
energypress.gr
ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ.
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ…
τι δεν κατάλαβες από αυτά που έγραψε;;
εσυ τι καταλαβες απο αυτα που εγραψε??
εγώ λέω να δώσουμε μια αύξηση ακόμα στους καημένους τους δεητζίφους των 2500Ε…