Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της ΔΕΗ, όπου ο πρόεδρος, Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο σύνολο των ζητημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση.
Ο πρόεδρος έκανε μια εκτενή ανασκόπηση των όσων συνέβησαν πέρυσι και το πως τα αντιμετώπισε η διοίκηση. Παράλληλα, διατύπωσε την άποψη ότι και το φετινό έτος θα είναι κρίσιμο για την πορεία της επιχειρησης, ενώ εκτίμησε πως η λύση βρίσκεται στην εξωστρέφεια και τη σχετική στρατηγική που ακολουθεί πλέον ο όμιλος.
Αναφορικά με τη ρευστότητα της εταιρείας και την διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων, είπε ότι “θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες και στον έλεγχό τους θα υποπέσουν, αλλά και θα είναι και υπό τη διαρκή επιτήρησή τους για να δουν αν γίνονται πράξη αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε”.
Παράλληλα, ζήτησε την καθιέρωση κουπονιού για τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και εκτίμησε ότι η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα υπογραφεί μέσα στον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθησαν: ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κα Χαρά Καφαντάρη, η Πρέσβειρα της Πολωνίας, εκπρόσωποι των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Τουρκίας, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας κα Ράνια Αικατερινάρη και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Στέφανος Γιουρέλης, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Δ. Δημητριάδης, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης και Γεώργιος Ντζιμάνης και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών Χρήστος Μπγιάλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ κ. Μιχάλης Φιλίππου, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ κ. Ηλίας Μοναχολιάς και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.
Επίσης, στην εκδήλωση έλαβαν μέρος τα Διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ από την Αθήνα και την επαρχία, και τα Διευθυντικά στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. Όπως τονίζεται, επικράτησε πνεύμα συσπείρωσης, αισιοδοξίας και θετικού προβληματισμού για την πορεία της επιχείρησης. Το πνεύμα αυτό διαφάνηκε από τους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων και την ομιλία του Προέδρου της ΔΕΗ κυρίου Εμμανουήλ Παναγιωτάκη.
Σημειώνεται παράλληλα ότι ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχθηκε καθώς η κοπή της πίτας συνδυάστηκε με επίσκεψη όσων παραβρέθηκαν στη διάσημη έκθεση «Van Gogh Alive, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει ξεκινήσει η Διοίκηση της ΔΕΗ στο να εντάξει περαιτέρω την πολιτιστική δραστηριότητα στις επιχειρησιακές της εκδηλώσεις.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Παναγιωτάκη:
Κύριε Υπουργέ, κ. Αναπληρωτή Υπουργέ Περιβάλλοντος, κ.κ. Βουλευτές, κυρία Πρόεδρε της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ιδιαίτερα αγαπητοί Βουλευτές από τη Δυτική Μακεδονία, κυρία Πρέσβειρα της Πολωνίας, κύριοι εκπρόσωποι των Πρεσβειών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, κ. Γενικέ Γραμματέα, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι, το 2017 ήταν το πιο κρίσιμο έτος στην ιστορία της ΔΕΗ. Ίσως πριν από το επόμενο!
Ας ξεχωρίσουμε μερικά γεγονότα:
– Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ και η πώληση του 24% στην κινεζική STATE GRID. Ο επαγγελματισμός που επιδείχθηκε από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και τα ρίσκα τα οποία αναλάβαμε, είναι γνωστά. Και παρά το γεγονός ότι, όπως ξέρετε, εμείς είχαμε μια διαφορετική πρόταση για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και τον έλεγχο του Δημοσίου, νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ο ΑΔΜΗΕ, με συγκεκριμένη πολιτική βούληση εννοείται, να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου και να αναπτυχθεί περαιτέρω.
– Εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά σε πλήρη έκταση τα ΝΟΜΕ, με απώλεια της ΔΕΗ περίπου 7%. Επίσης έγινε η διαπραγμάτευση και η συμφωνία για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Βέβαια ταυτόχρονα με διατήρηση στο ακέραιο όλου του υδροδυναμικού στη ΔΕΗ, παρά τις επιδιώξεις ορισμένων, όπως ξέρουμε.
Ως ΔΕΗ βρεθήκαμε αντιμέτωποι:
– πρώτον, με την ενεργειακή κρίση στις αρχές του χειμώνα η οποία μας κόστισε περίπου 70 εκατομμύρια,
– δεύτερον με την επιβάρυνση κατά 350 περίπου εκατομμύρια από τον ΕΛΑΠΕ, την οποία απορροφήσαμε πλήρως χωρίς καμία μετακύληση στην κατανάλωση, και
– τρίτον με την κατολίσθηση του ορυχείου του Αμυνταίου η οποία είναι συνέπεια συρροής πολλών παραγόντων, όπως κατέδειξαν και τα δυο πορίσματα, των Επιτροπών της ΔΕΗ και του Υπουργείου. Θα πω για το τελευταίο, ότι το σπουδαιότερο είναι ότι αποφύγαμε οποιοδήποτε εργατικό ατύχημα, και γενικά η διαχείριση ήταν σωστή. Θέσαμε το θέμα στις σωστές διαστάσεις και μπορώ να πω ότι οι προοπτικές για την εκμετάλλευση των εναπομεινάντων κοιτασμάτων του ορυχείου είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές, πολύ πιο καλές από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν. Δεν παύει να ήταν μια μεγάλη ζημιά που ακόμη επηρεάζει την ομαλή τροφοδοσία του ΑΗΣ Αμυνταίου. Φυσικά, ανάλογα και με την προοπτική του ΑΗΣ, θα παρθούν ριζικότερες, στρατηγικές αποφάσεις.
Τα ανωτέρω δεν μας καθήλωσαν σε θέσεις άμυνας. Αντίθετα, αναπτύξαμε σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του στρατηγικού μας στόχου, δηλαδή τη μετατροπή της ΔΕΗ σε αποδοτική, ανταγωνιστική και έντονα εξωστρεφή επιχείρηση.
Έτσι, σταχυολογώντας τα σημαντικότερα αναφέρω:
– Επεξεργαστήκαμε και δημιουργήσαμε όλες τις προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού. Ένα βήμα τεράστιο, αν σκεφτεί κανείς ότι από το 1967 έχουμε το ίδιο σύστημα, και βέβαια πολύ μεγάλης σημασίας για την αύξηση της αποδοτικότητας, την εμπέδωση της αξιοκρατίας μέσα στο προσωπικό και στην επιχείρηση και την αναβάθμιση της διοικητικής μας λειτουργίας.
– Στο περιθώριο που μας επιτρέπει ο νόμος, ενθαρρύναμε με κίνητρα την αποχώρηση περίπου 275 παλαιών εργαζομένων, βήμα αναγκαίο για ανανέωση του προσωπικού. Κι εδώ ας μου επιτραπεί να συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που είπε ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ότι πρέπει και είμαι αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε πολύ σύντομα, να αποδεσμευτεί, να καταργηθεί αυτό το άρθρο, το άρθρο 25 του Κανονισμού.
Μάλιστα στα πλαίσια της συλλογικής σύμβασης εμείς θα το καταργήσουμε γιατί είναι υπόθεση δική μας, των δυο μερών. Φυσικά υπάρχει η γενικότερη νομοθεσία, ώστε να μη συμψηφίζεται η αποζημίωση λόγω λύσης σύμβασης εργασίας με το εφάπαξ. Διότι αυτό είναι απομεινάρι του προηγούμενου συστήματος, που ήταν ασφάλιση στον εργοδότη οπότε πράγματι είχε νόημα να συμψηφίζεται το εφάπαξ που έδινε η ΔΕΗ με την αποζημίωση λόγω λύσης σύμβασης εργασίας. Σήμερα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο συμψηφίζεται αυτή η αποζημίωση λόγω λύσης σύμβασης εργασίας με το εφάπαξ.
– Προχωρήσαμε σε σημαντική οργανωτική αναδιάρθρωση με την αναδιοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας στην κατεύθυνση του να είμαστε πιο κοντά στους πελάτες μας και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις υπηρεσίες τις ενεργειακές και τα άλλα προϊόντα και βέβαια να αναβαθμίσουμε την επιτελική λειτουργία της εμπορίας μας όπως αρμόζει στις σύγχρονες ανάγκες.
Παράλληλα συστήσαμε τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής για να αναβαθμίσουμε αυτή τη λειτουργία μας, τη στρατηγική, σύμφωνα μάλιστα με προτάσεις που μας είχαν υποβληθεί από συμβούλους από το 2000. Δημιουργήσαμε τέλος τη Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης η οποία θα μας βοηθήσει και ήδη βοηθά στην ανάπτυξη της εξωστρεφούς μας δραστηριότητας.
– Επίσης κάτι που για άλλες εταιρείες είναι συνηθισμένο αλλά για μας δεν ήταν, μετακινήσαμε και πιστεύω με πλήρη αντικειμενικότητα, χωρίς να υπάρχουν παράπονα ως προς αυτό τον τομέα -ξεβόλεμα πάντα υπάρχει- για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΗ, περίπου 50 εργαζομένους, από Μονάδες που έπαψαν να λειτουργούν, σε άλλες όπου υπήρχε ανάγκη.
– Ξεκινήσαμε και ήδη έχουμε προχωρήσει σημαντικά στην επεξεργασία του στρατηγικού και επιχειρηματικού μας σχεδίου για τον εταιρικό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, θα αναφερθώ λίγο παρακάτω σε αυτό.
– Προχωρήσαμε σε σημαντικές συμφωνίες και επιχειρηματικές δράσεις. Είδαμε στο βίντεο ορισμένα στιγμιότυπα, αλλά θα ήθελα να τονίσω:
Tην πολύπλευρη συνεργασία με τον κινέζικο κολοσσό και μια από τις πλέον σύγχρονες εταιρείες, τη SΗΕNHUA, τόσο σε θέματα έρευνας όσο και σε θέματα εμπορίας και ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον πρέπει να ξέρετε που έχει εκδηλωθεί για την αποεπένδυση οφείλεται σε όλη αυτή τη δραστηριότητα που έχουμε κάνει και με τη SΗENHUA και με άλλες κινεζικές -αλλά και άλλες- εταιρείες.
Κορυφαία ήταν η συμφωνία με τη GENERAL ELECTRIC και επίσης η εξαγορά της EDS από τη FYROM που θα αποφασισθεί αύριο από το Διοικητικό Συμβούλιο όπου υπάρχει ήδη η σχετική εισήγηση, γιατί έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές μελέτες. Και τέλος η συμφωνία με την μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, την Αρχιρόδον.
Γενικά, σε ένα περιβάλλον εγχώριο και διεθνές με συμπεριφορά ταχέως κινούμενης άμμου και ταυτόχρονα όντας υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα έξω από τον έλεγχό μας και βέβαια μη ενταγμένα στο στρατηγικό μας σχεδιασμό, αποδείξαμε ότι μπορούμε όχι μόνο να αντεπεξερχόμαστε με επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα να εκσυγχρονιζόμαστε και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξής μας.
Αυτό χωρίς ίχνος επανάπαυσης ή εφησυχασμού, είναι πολύ θετική παρακαταθήκη για τη μετέπειτα πορεία μας. Μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα αναδείχθηκαν προφανώς οι μεγάλες δυνατότητες της επιχείρησής μας. Φάνηκαν όμως και σοβαρές αδυναμίες. Δεν παραγνωρίζω ούτε κατά διάνοια τις δυσκολίες και τους περιορισμούς του θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούμε. Ενός πλαισίου, κάθε άλλο παρά ευνοϊκού, για να μην πω εχθρικού για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης σαν τη δική μας, με δημόσιο έλεγχο.
Δεν είναι δυνατό οι επιχειρηματικές μας πρωτοβουλίες να είναι στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας. Τότε ποιος είναι ο ρόλος των Γενικών Συνελεύσεων, της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων; Ούτε είναι αποδεκτό να διώκονται στελέχη μας ευρισκόμενα στο μέσο ανταγωνισμών ιδιωτικών συμφερόντων των εργολάβων μας. Συμβαίνει και αυτό και μάλιστα για υποθέσεις πέρα της δεκαετίας
Αυτά πρέπει να τα δει η πολιτεία και να τα αντιμετωπίσει. Ευελπιστώ ότι με το νέο θεσμό, την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο, θα υπάρξει η δυνατότητα για να τα ξεπεράσουμε αυτά. Πιστεύω ότι η τοποθέτηση της κυρίας Αικατερινάρη ξεκαθάρισε πλήρως τα πράγματα για το ρόλο του Υπερταμείου το οποίο πρέπει να ενισχυθεί και πρέπει παράλληλα να υπάρχει αγαστή συνεργασία με όλους τους κυβερνητικούς φορείς, ώστε τελικά να αποβεί ένας θεσμός εκσυγχρονιστικός και θετικός.
Όπως ξέρετε ήμουν από τους ελάχιστους που εδώ και δυο χρόνια έχω τονίσει τις δυνατότητες που δημιουργούνται και βέβαια αυτά πρέπει να τα βλέπουμε πολύ αντικειμενικά και έξω από τις πολιτικές ή άλλες αντιπαραθέσεις.
Πέρα από αυτά όμως η ανάπτυξη της ΔΕΗ εξαρτάται πρωτίστως από εμάς τους ίδιους. Να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας, να συσπειρωθούμε γύρω από τους εταιρικούς στόχους και ας μου επιτραπεί η έκφραση να ανεβάσουμε στροφές σε όλα τα επίπεδα και πρωτίστως βέβαια τα στελέχη.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι με τα υπάρχοντα δεδομένα το 2018 θα είναι στον ίδιο ή στο μεγαλύτερο βαθμό χρονιά κρίσιμη για τη ΔΕΗ. Από την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και το μέγεθος της επιτυχούς αντιμετώπισής τους θα κριθεί κυριολεκτικά το μέλλον της επιχείρησής μας. Αυτό χωρίς ίχνος δραματοποίησης.
Α) Έχουμε μπροστά μας την αποεπένδυση.
Είναι καθοριστικής σημασίας. Με έχετε ακούσει να λέω, και το είπα μάλιστα σε μια εκδήλωση πολιτικού χαρακτήρα, ότι έγινε με το πιστόλι στον κρόταφο. Τι εννοούσα και τι εννοώ: εννοώ ότι δεν ήταν ενταγμένη μέσα στη στρατηγική μας και μπήκε σε ένα πολύ στενό χρονικό πλαίσιο. Και μάλιστα σε μια εποχή που τα πράγματα δεν είναι τόσο ευνοϊκά για τον λιγνίτη.
Ωστόσο είναι στοίχημα για μας να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Και πρέπει να μετατρέψουμε την αποεπένδυση σε ευκαιρία για την επιχείρησή μας, όσο κι αν σας κάνει εντύπωση αυτό. Επιβάλλεται να πετύχουμε τον στόχο να πουλήσουμε τις μονάδες και τα ορυχεία με ικανοποιητικό τίμημα. Η ΔΕΗ και οι λιγνίτες μέχρι τώρα ήταν ένα πράγμα. Όμως η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξακολουθήσει να φέρει το βάρος του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής μονοπωλιακά, όχι για λόγους ανταγωνισμού, αλλά για λόγους επιχειρηματικούς.
Είναι πολύ μεγάλο το βάρος για την επιχείρηση και πρέπει να αποδεσμευτεί από ένα μέρος από αυτό για να στρέψει αλλού τις δραστηριότητές της. Πρέπει να γίνει αποφασιστική στροφή σε αυτές τις δραστηριότητες και βέβαια μέσα από το ικανοποιητικό τίμημα να ενισχύσουμε την οικονομική μας ευρωστία. Είναι κατανοητές και οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις των Συνδικάτων απέναντι στην πώληση των μονάδων. Είναι συνυφασμένο με τη ζωή των εργαζομένων, όλων μας, και εγώ προέρχομαι και είμαι μέρος αυτής της ζωής.
Όμως πρέπει να τα δούμε με νέο μάτι, με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Και βέβαια να τονίσω και από αυτό το βήμα, κάτι που έχω πει κατ’ ιδίαν στους αγαπητούς εκπροσώπους των Συνδικαλιστών Οργανώσεων ότι τα εργασιακά δικαιώματα όλων και αυτών που θα πάνε στις μονάδες που θα αποεπενδυθούν αλλά και αυτών που θα μείνουν, θα διαφυλαχτούν στο ακέραιο. Επίσης θέλω να τονίσω ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν -να επαγρυπνούν ναι, να ανησυχούν όχι- για την τήρηση των υποχρεώσεων περιβαλλοντικής αναπτυξιακής και οικονομικής φύσης που έχουμε αναλάβει απέναντί τους. Αυτό πιστεύω ότι θα φανεί άμεσα το επόμενο διάστημα μέσα από το διάλογο που θα γίνει και μαζί μας αλλά και με την Κυβέρνηση.
Β) Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και η ρευστότητα.
Το 2018 πρέπει να είναι η χρονιά ριζικής και αποφασιστικής στροφής. Να χαρακτηρίζεται από μια δυναμική και με επιχειρηματικά κριτήρια διαχείριση της ρευστότητας και του χρέους. Πιστεύω ότι ένα δείγμα φάνηκε με την πρόταση που κάναμε και που θα την επαναλάβουμε βελτιωμένη, για την επαναγορά των 150 εκατομμυρίων από το ομόλογο που λήγει το Μάιο του 2019. Θα προχωρήσουμε σε αποφασιστική αντιμετώπιση των ληξιπροθέσμων με αποφασιστική στο μέγιστο βαθμό αξιοποίηση των υπηρεσιών των συμβούλων.
Επίσης θα γίνουν μεγάλες προσπάθειες, συστηματικές προσπάθειες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και βέβαια την αναχρηματοδότηση των δανείων μας, πράγμα το οποίο επίκειται για το επόμενο διάστημα. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση και η διασφάλιση των αναγκαίων πηγών ρευστότητας και χρηματοδότησης της επιχείρησής μας, με προοπτική τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές το συντομότερο δυνατό.
Γ) Το επιχειρηματικό μας σχέδιο.
Ολοκληρώνεται περίπου σε δυο μήνες. Ήδη έχουν προσδιοριστεί οι βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις: ΔΕΗ ανταγωνιστική επιχείρηση με ριζική αλλαγή του μίγματος παραγωγής υπέρ των ΑΠΕ με εξωστρέφεια, επέκταση σε άλλες αγορές και διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της. Αναδείχθηκε ακόμη όχι μόνο η πολύτιμη για τη ΔΕΗ αξία των δικτύων διανομής, αλλά και ο ρόλος της σημασίας τους για την εταιρική μας ανάπτυξη. Από περιοριστικά ελληνική να γίνουμε μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή μας.
Έτσι θα αντιμετωπίσουμε από πλεονεκτικές θέσεις τον επερχόμενο ανταγωνισμό στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ενοποίησης και ολοκλήρωσης. Όπως ξέρετε αυτός είναι ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενιαία αγορά ηλεκτρισμού. Για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και στις προκλήσεις του ανταγωνισμού με τις μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού πρέπει να ενισχυθούμε, να αναπτυχθούμε, να αποκτήσουμε μέγεθος πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό. Πως θα γίνει αυτό; με την υλοποίηση της στρατηγικής του να γίνουμε μια περιφερειακή δύναμη. Να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι μέχρι την ολοκλήρωση την ευρωπαϊκή, υπάρχει το ενδιάμεσο στάδιο, των περιφερειακών αγορών.
Η περιφερειακή αγορά η δική μας είναι τα Βαλκάνια και η Ιταλία. Μπορούμε λοιπόν στα πλαίσια αυτά να γίνουμε μια σοβαρή περιφερειακή δύναμη. Άλλωστε δεν βλέπω καμία άλλη επιχείρηση, τουλάχιστον στα Βαλκάνια, που να μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Από αυτή την άποψη πιστεύω ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμφωνήσει ότι η ισχυροποίηση της ΔΕΗ, η μετατροπή της σε τέτοια δύναμη, εξυπηρετεί και τη δική της πολιτική. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να το περάσουμε στους Ευρωπαίους και θα το περάσουμε.
Είναι καθοριστικό λοιπόν να υλοποιήσουμε τα απαιτούμενα από το επιχειρησιακό σχέδιο στους αναγκαίους εταιρικούς και λειτουργικούς μας μετασχηματισμούς και αναδιαρθρώσεις. Ακόμη να ενισχύσουμε την λειτουργία μας ως Ομίλου στα πλαίσια του οποίου όλες οι θυγατρικές θα ενεργούν για τους κοινούς στόχους.
Δεν έχουμε το δικαίωμα και ούτε θα αφήσουμε να παραμείνει το στρατηγικό μας σχέδιο στα χαρτιά. Άλλωστε μπροστά μας ενόψει της διαπραγμάτευσης με τις Τράπεζες που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες για την αναχρηματοδότηση των δανείων μας, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες και στον έλεγχό τους θα υποπέσουν, αλλά και θα είναι και υπό τη διαρκή επιτήρησή τους για να δουν αν γίνονται πράξη αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε.
Δ) Άνοιγμα της αγοράς.
Πρέπει να λυθεί μια αντίφαση. Η ΔΕΗ να υποχρεούται να χάσει μερίδια της αγοράς και ταυτόχρονα να βελτιώνει τις υπηρεσίες της σε όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Από αυτό βέβαια το τελευταίο όχι μόνο δεν θα παραιτηθούμε, αλλά στόχος είναι να βελτιωθούμε ουσιαστικά. Άλλωστε κάθε επιχείρηση προσπαθεί να βελτιώνει τις υπηρεσίες που παρέχει στους πελάτες της, πόσο μάλλον μια επιχείρηση σαν τη ΔΕΗ από την οποία εξαρτάται και θα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ευημερία, και η εξυπηρέτηση της εθνικής μας οικονομίας.
Πως θα γίνει αυτό; από τη μια πλευρά να βελτιωνόμαστε εμείς, πράγμα το οποίο εξ αντικειμένου θα μας οδηγεί να ενισχύουμε την ανταγωνιστική μας θέση, και από την άλλη πλευρά να χάσουμε και τόσα μερίδια της αγοράς αυτό είναι ένα ζήτημα. Η πορεία της απώλειας του μεριδίου της ΔΕΗ μέσω των ΝΟΜΕ επαλήθευσε τις προβλέψεις μας ότι δεν μπορεί να γίνει με τους ρυθμούς οι οποίοι έχουν νομοθετηθεί. Αυτό είναι γεγονός. Δεν θα κάνω προβλέψεις για το 2018 για το οποίο έχει υιοθετηθεί η λύση το να γίνουν μεγαλύτερες ποσότητες δημοπρασιών των ΝΟΜΕ. Θα πω όμως το εξής: χρειάζεται να γίνει βαθύτερη ανάλυση του προβλήματος του ανοίγματος της αγοράς σε συνεργασία και με τη συμμετοχή των αρμόδιων Κοινοτικών Αρχών.
Είχα τονίσει και σε ένα πρόσφατο συνέδριο ότι τώρα που τελειώνει η αξιολόγηση, σιγά-σιγά βγαίνουμε και από το Μνημόνιο. Και το ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα είναι στο προσκήνιο καθώς όλα τα μέτρα για αυτό έχουν ληφθεί, μπορεί με μεγαλύτερη υπομονή, με μεγαλύτερο χρόνο να εμβαθύνει περισσότερο η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ και γενικά οι Κοινοτικές Αρχές. Άλλωστε και ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας είναι σύμφωνος με αυτό και έχει εκφράσει την πρόθεση, να μελετήσουμε από κοινού το θέμα της αγοράς στην Ελλάδα και να δούμε πως θα ανοίξει σε όφελος των καταναλωτών, της οικονομίας και βέβαια χωρίς κλυδωνισμούς της ΔΕΗ.
Εμείς έχουμε πει ένα δυο πράγματα, παραδείγματος χάριν ότι είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα τμήματα των καταναλωτών τα οποία θα συμμετέχουν στην αγορά. Έχουμε μιλήσει, όπως θα θυμάστε, και για κουπόνι για το κοινωνικό τιμολόγιο. Σήμερα όσοι είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο ανήκουν στη ΔΕΗ πλην κάποιων μετρημένων στα δάχτυλα ίσως και του ενός χεριού. Αν πάρουν το κουπόνι τους από τον κρατικό προϋπολογισμό μπορούν να επιλέξουν όποιον προμηθευτή θέλουν.
Επίσης να δούμε κάποια τμήματα -γιατί πρέπει να μας απασχολήσει πάρα πολύ- καταναλωτών που εξ αντικειμένου προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΗ όπως είναι η μεγάλη βιομηχανία. Γιατί δεν μπορεί να μην είναι -και είναι προφανώς- στην προσοχή μας η μεγάλη βιομηχανία. Άσχετα αν συμφωνεί κανείς με όλες τις απόψεις που εκφράζονται από τους μεγάλους καταναλωτές.
Σε τελική ανάλυση είναι αδιανόητο και αποτελεί και πλήγμα για την ίδια την έννοια της αγοράς να ενοχοποιείται για το μη άνοιγμα της αγοράς η έκπτωση του 15% που δώσαμε με την οποία αν μη τι άλλο ανακουφίστηκαν ευρύτατα στρώματα Ελλήνων καταναλωτών και βοηθήθηκε και η οικονομία. Δηλαδή έπρεπε να είναι πιο ψηλά οι τιμές; ή επίσης να ενοχοποιείται το γεγονός ότι δεν μετακυλήσαμε το κόστος από τον ΕΛΑΠΕ στην κατανάλωση και γι’ αυτό δεν άνοιξε η αγορά, γιατί το άκουσα και αυτό από εκπροσώπους εναλλακτικών προμηθευτών.
Ε) Η ΔΕΗ ως επιχείρηση.
Υπάρχουν δυο πλευρές. Η μία είναι η σχέση μας με το κράτος. Δεν θα επαναλάβω τα γνωστά. Απλώς πολύ επιγραμματικά θα πω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα δεσμά που υπάρχουν. Να γίνεται έλεγχος από το κράτος από την πολιτεία με βάση το επιχειρησιακό μας σχέδιο και τους αντίστοιχους στόχους με τους οποίους θα συμφωνούμε με την πολιτεία, και με βάση τον προϋπολογισμό.
Όταν κάνουμε προϋπολογισμό να τον διαπραγματευόμαστε με την Προϊσταμένη Υπηρεσία, τώρα είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και με βάση αυτό να ελεγχόμαστε και να κάνουμε λεπτομερή απολογισμό στις Γενικές Συνελεύσεις. Αλλά μετά από αυτό να υπάρχει μια λειτουργική αυτονομία σε ζητήματα όπως οι προσλήψεις, οι αμοιβές και λοιπά. Όμως αυτά αφορούν το εκτός ημών πλαίσιο. Να δούμε τι γίνεται με εμάς με την εταιρική μας αποδοτικότητα. Πρέπει να λειτουργούμε με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, να αναβαθμίσουμε τη διοικητική μας λειτουργία σε όλα τα επίπεδα. Να αλλάξουμε τις εργασιακές μας σχέσεις με κύριο χαρακτηριστικό την απόδοση και την αξιοκρατία.
Ήδη όπως αναφέρθηκε κάνουμε σοβαρά βήματα. Κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω ότι ένα είναι το στοίχημα: να αποδείξουμε ότι μια επιχείρηση με διασφάλιση των ουσιαστικών εργασιακών δικαιωμάτων και με κοινωνική ευαισθησία στη διαχείριση του προσωπικού της και γενικότερα στην κοινωνία, μπορεί να είναι αποδοτική με διασφαλισμένο το μέλλον και το δικό της και των εργαζομένων της. Αυτό είναι το στοίχημα το δικό μας σαν επιχείρηση. Κόντρα σε άλλες απόψεις που λένε ότι μόνο η ιδιωτικοποίηση, μόνο αν πάει σε ιδιώτες η ΔΕΗ μπορεί να γίνει αποδοτική. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει και στην πορεία των ετών και παλαιότερα αλλά και τώρα μέσα από τις δυσκολίες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
ΣΤ) Θέλω να κάνω μια τελευταία αναφορά.
Σε καμία περίπτωση η σημερινή Διοίκηση δεν θα μειώσει τους μισθούς του προσωπικού, αυτό να είναι ξεκάθαρο. Αντίθετα όπως φάνηκε τελευταία με τους οκταμηνίτες εργαζομένους στο μέτρο του δυνατού και του δικαίου προβαίνουμε σε βελτιώσεις. Ωστόσο τα περιθώρια εξοικονόμησης μέσω της καλύτερης διαχείρισης είναι αρκετά και θα εξαντληθούν.
Εκφράζω μάλιστα την πεποίθηση γιατί όπως ξέρετε επικοινωνώ με το προσωπικό, ότι και οι ίδιοι οι συνάδελφοι οι εργαζόμενοι συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των καιρών θα συμβάλλουν για αυτό και ήδη το κάνουν. Ακόμη οι αποδοχές πρέπει να αντανακλούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην προσφορά και στο επίπεδο της εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι απόψεις μας για τη συλλογική σύμβαση εργασίας και πιστεύουμε ότι αποτελούν στις σημερινές συνθήκες μια καλή βάση επίτευξης της συμφωνίας, που πιστεύω ότι πρέπει να την πετύχουμε μέσα στον Φεβρουάριο για να μην υπάρχουν εκκρεμότητες.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι περιορίστηκα στην αναφορά ορισμένων από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Είναι φανερές οι δυσκολίες όπως όμως είναι φανερές και οι ξεκάθαρες δυνατότητες. Με πίστη στον εαυτό μας πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Να επιστρατεύσουμε όπως είπε και ο Καζαντζάκης -σας έστειλα το μήνυμα με την ευχετήρια κάρτα όχι τυχαία- αλλά ας το αναλύσω τώρα, να επιστρατεύσουμε λοιπόν όλες μας τις δυνάμεις που χωρίς όραμα και στόχο θα ύπνωναν ή θα ενεργούσαν σκόρπια και ανόρεχτα ώστε να φτάσουμε πολύ μακρύτερα από όσο ελπίζαμε.
Εύχομαι σε όλους υγεία, πρόοδο, αλληλεγγύη, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία για το νέο έτος. Για μας, την επιχείρησή μας και την πατρίδα μας γενικότερα. Σας ευχαριστώ πολύ.
energypress.gr