Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης:  «Κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διαλύσουν τη ΔΕΗ»

11 Φεβρουαρίου 2018
09:35

Συνέντευξη του Γ. Αδαμίδη στον Φίλη Καϊτατζή για τη στήλη «Παρατηρητήριο ενέργειας» στο AXIA news

Η ΔΕΗ Α.Ε. εξακολουθεί  να είναι  και  θα είναι στο μέλλον ο μεγαλύτερος ενεργειακός παίκτης στην Ελλάδα, αν και εδώ και δύο δεκαετίες οι κυβερνήσεις νομοθετούν, με διάφορες αφορμές, σχεδόν μονότονα σε βάρος της ΔΕΗ. Η οικονομική κρίση και η επιτροπεία που επιβλήθηκε στη χώρα μας με τα μνημόνια οδήγησαν σε νέες καταστροφικές αποφάσεις με θύμα τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ  ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης. Σε τηλεφωνική και γραπτή επικοινωνία που είχαμε μαζί του τοποθετήθηκε πάνω στο νέο τοπίο της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής  ενέργειας  και  στο κατά πόσο επιβάρυνε την ΔΕΗ Α.Ε. η στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ο  ίδιος  δεν  πιστεύει  (σ.σ.: ήταν… αυτονόητο) ότι «για τη δυσχερή  κατάσταση  στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ δεν ευθύνεται η ΓΕΝΟΠ». Και θεωρεί ότι «με το νόμο 4336/15 –τρίτο μνημόνιο– απαγορεύουν στη ΔΕΗ να παράγει ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας περισσότερο από το 50% της συνολικής ζήτησης της χώρας –απώλεια σε τζίρο περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι έχει τη δυνατότητα να παράγει 12,5 γιγαβάτ στο σύνολο της επικράτειας και η ζήτηση στο ηπειρωτικό σύστημα δεν ξεπερνάει τα επτά γιγαβάτ, αντιλαμβάνεστε εύκολα ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να καλύπτει μόνο τα 3,5 γιγαβάτ. Άρα, περισσότερο από 7 γιγαβάτ της επιχείρησης πρέπει να παραμένουν ανενεργά και όλα αυτά για να λειτουργούν οι μονάδες των ιδιωτών». Ως «συνδικάτο είμαστε κατά των δημοπρασιών  ΝΟΜΕ. Η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν επιβάλλει στη ΔΕΗ: Να χάσει το 45% του μεριδίου της αγοράς των πελατών που είχε τον Αύγουστο του 2015 –ήταν το 95% του συνόλου– μέσα σε τέσσερα χρόνια έως την 31η/12 του 2019 σε ποσοστό κάτω του 50% μέσω του θεσμού των δημοπρασιών ενέργειας. Στόχος αυτής της “μεταρρύθμισης” θα ήταν η προσφορά φθηνότερου ρεύματος στους καταναλωτές, από τους εναλλακτικούς προμηθευτές μέσω του… εξαναγκασμού της ΔΕΗ να τους δια θέτει ενέργεια που παράγεται από τις λιγνιτικές της μονάδες σε τιμές 32 ευρώ /MWh – πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, τουλάχιστον κατά 20 ευρώ. Oι ιδιώτες εναλλακτικοί πάροχοι την εξάγουν για καλύτερες τιμές κερδίζοντας και η απελευθέρωση της αγοράς, που ξεκίνησε το 2003 στην Ελλάδα, επέφερε μόνο αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές. Αποτέλεσμα είναι η ΔΕΗ να επιβαρύνεται με απώλειες της τάξης των 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και να υποχρεώνεται να δημοπρατεί όλο και μεγαλύτερες ποσότητες λιγνιτικής παραγωγής που το 2018 θα φτάσουν τα 1.230 MW».

Ενεργειακός σχεδιασμός

Για την ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ «είναι μείζον ζήτημα η κατάρτιση και η υιοθέτηση ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος πάνω από όλα θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την επάρκεια της χώρας σε ενέργεια. Έχουμε δώσει μάχες για να είναι το ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας το εγχώριο καύσιμο, κόντρα σε εισηγήσεις όπως αυτή για εισαγωγή λιθάνθρακα με σκοπό τη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής υποτιμώντας τον δικό μας λιγνίτη – ως καύσιμο βάσης». Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων σε Δυτική Μακεδονία (στη Φλώρινα, Μελίτη 1 και άδεια της Μελίτης 2) και Αρκαδία (στη Μεγαλόπολη, μονάδες 3 και 4) προκειμένου να ικανοποιήσει τους δανειστές που συνεπικουρούμενοι από τα ιδιωτικά ντόπια και ξένα συμφέροντα επιβάλλουν με πλάγιο τρόπο την πρόσβασή τους στον λιγνίτη. Και το λέω αυτό με απόλυτο τρόπο καθώς είναι γνωστό ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τον Δεκέμβριο του 2016, επέβαλε στην Ελλάδα να δώσει πρόσβαση σε κοιτάσματα λιγνίτη σε ιδιώτες και όχι να πουληθούν λιγνιτικοί σταθμοί. Η κυβέρνηση επέλεξε να ξεπουλήσει τις συγκεκριμένες μονάδες προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών Γιατί δεν θέλουν τα ιδιωτικά συμφέροντα να κατασκευάσουν λιγνιτικές μονάδες; Επειδή το κόστος κατασκευής τους είναι εξαιρετικά υψηλό και προφανώς οι ιδιώτες θα ήθελαν να πάρουν από τα έτοιμα».

Υπερταμείο

Η μεταβίβαση του 34% των μετοχών του ομίλου ΔΕΗ στο υπερταμείο αλλά και των άλλων ΔΕΚΟ είναι, στον βαθμό που το υπερταμείο ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο, θετική. Αρκεί να μην προχωρήσει στην πώληση των μετοχών και στο τέλος στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να μεταφερθεί και το 17% των μετοχών του ομίλου ΔΕΗ που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο για να μπορεί τελικώς το ελληνικό δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο στο 51% του ομίλου ΔΕΗ και βέβαια υπό την προϋπόθεση πάντα ότι το υπερταμείο θα ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο. Η πώληση πελατών δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση και είναι μια επιχειρηματική κίνηση υψηλού ρίσκου. Πιθανόν ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης να πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να έχει τις λιγότερες απώλειες για την επιχείρηση στην προσπάθεια να εφαρμόσει τη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του πελατολογίου της και μάλιστα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Είναι και μια κίνηση που εγείρει και νομικά ζητήματα (πέρα από εκείνα που έτσι και αλλιώς δημιουργεί η επιλογή πελατών) και είναι έξω από κάθε έννοια δικαίου του ανταγωνισμού».

Χρηματιστηριακοί όροι

Πιστεύει ότι «από τη στιγμή που η διαχείριση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται και στην Ελλάδα με χρηματιστηριακούς όρους (Χρηματιστήριο Ενέργειας), πολύ φοβάμαι ότι οι μόνοι που θα είναι ικανοποιημένοι θα είναι αυτοί που θα απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση και θα αξιοποιούν στο έπακρο ένα μοντέλο φιλελευθεροποίησης  της  αγοράς  που  ουσιαστικά αδιαφορεί για τους καταναλωτές. Πεποίθησή μου είναι ότι θα λειτουργήσει και σε βάρος των μικρών παραγωγών Η/Ε, κυρίως ΑΠΕ, και θα ενισχύσει περαιτέρω τους με- γάλους παίκτες, εντός και εκτός συνόρων, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Από το 2011 μέχρι σήμερα η επιχείρηση κατέβαλε, εξαιτίας των δραστικών μειώσεων που επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι, πεντέμισι δισεκατομμύρια λιγότερα για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Θα έπρεπε λοιπόν η επιχείρηση σήμερα να παρουσιάζει κέρδη δισεκατομμυρίων, εφόσον τα έχει ‘‘γλιτώσει’’ από τη μισθοδοσία. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι ‘‘πού πήγαν αυτά τα χρήματα’’; Η προοπτική –με δεδομένο το ότι δεν αλλά- ζουν οι στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας– είναι δυσοίωνες για τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας – ιδρύθηκε το 1950 ‘‘για λόγους δημοσίου συμφέροντος’’ ενώ σήμερα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να τη διαλύσουν για λόγους ιδιωτικών συμφερόντων και με τους καταναλωτές να πληρώνουν το μάρμαρο».

«Αφήστε την να επιχειρεί με όρους ανταγωνισμού»

 Θα πρέπει να αφήσουν την εταιρεία να επιχειρεί με όρους ανταγωνισμού και όχι να τις επιβάλλουν ρυθμίσεις που λειτουργούν σε βάρος της ΔΕΗ και τελικώς των καταναλωτών, τονίζει ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, ο οποίος αναφερόμενος στον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τον ΑΔΜΗΕ επισημαίνει: Στον όμιλο της ΔΕΗ Α.Ε. σήμερα έχουν απομείνει ο ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας- συστάθηκε με την απόσχιση του κλάδου διανομής της ΔΕΗ Α.Ε.) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι επιφορτισμένος –χωρίς όμως να έχει τα απαραίτητα εφόδια, το προσωπικό και τα υλικά– να ανταποκριθεί στις δύσκολες απαιτήσεις του δικτύου διανομής όπως είναι η καταμέτρηση, οι ρευματοκλοπές, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι αποκοπές και οι συν- δέσεις για το σύνολο βέβαια των παροχών. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα εκτιμώ ότι στο τέλος την προετοιμάζουν για να την ιδιωτικοποιήσουν. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπενθυμίζω ότι η ΔΕΗ ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που κατασκεύασε το 1982 και 1983 τα πρώτα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα αντιστοίχως. Δυστυχώς, αντί να αξιοποιηθεί αυτή η πρωτοπορία, οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν έδωσαν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να αναπτυχθεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά αντίθετα την υπονόμευσαν με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχει μόλις το 2,5% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ (ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) από τη ΔΕΗ. Σήμερα, η εταιρεία που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του δικτύου μεταφοράς ανήκει στο Ελληνικό Δημ σιο σε ποσοστό 51% και η κινεζική εταιρεία State Grid κατέχει το 24% των μετοχών μετά την πώληση αυτού του ποσοστού έναντι 320 εκατ. ευρώ. Αυτό που διαφαίνεται είναι πως στόχος της τελευταίας είναι να αποκτήσει  το  σύνολο  της  εταιρείας  κατά  τα  πρότυπα  της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ.  Έχει ενδιαφέρον να εξηγηθεί γιατί  η ΔΕΗ σήμερα καταγράφει οριακά κέρδη ή ζημίες.

Σχολιάζοντας την πορεία της ΔΕΗ Α.Ε. με τιμονιέρη στη θέση του προέδρου τον Μανώλη Παναγιωτάκη, η θητεία του οποίου λήγει στις 7 Απριλίου, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε: «Ο κ. Παναγιωτάκης είναι σχεδόν τρία χρόνια στο τιμόνι της επιχείρησης και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του, καθώς είναι αναγκασμένος, λόγω μνημονίων, να ασκεί διοίκηση –πολύ φοβάμαι έξω από τα πιστεύω του. Γνωρίζει την εταιρεία περισσότερο από 40 χρόνια και έχει διατελέσει πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Όμως, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ. ΕΛΛ. και διοίκησής του, το αποτέλεσμα είναι ότι η εταιρεία είναι μικρότερη: Ετοιμάζεται να χάσει το 40% των λιγνιτικών μονάδων της, με τις ανείσπρακτες οφειλές να αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ».

Συνέντευξη του Γ. Αδαμίδη στον Φίλη Καϊτατζή για τη στήλη «Παρατηρητήριο ενέργειας» στο AXIA news

13 σχόλια

  • Ενώ εσείς κάνετε ότι δήποτε για να την κρατήσετε.
    Κύριε Αδαμίδη δεν έχω καμία σχέση με την ΔΕΉ όμως βλέποντας πως λειτουργούν κάποιοι συνδικαλιστές στην καθημερινή τους ζωή πραγματικά προβληματίζομαι.
    Τέτοια χλιδή ούτε οι εφοπλιστές δεν ζούνε.
    Καθημερινά με ουίσκι βότκες και βόλτες

  • Το ερώτημα δεν είναι τι κάνουν αυτοί αλλα τι κάνετε εσείς κύριοι συνδικαλιστές που κάθεστε άπραγοι εδώ και πολύ καιρό. Μπορείς κε Αδαμιδη να πάρεις θέση?

  • Καλα τα λες κυριε Γιωργο αλλα ξεχνας οτι αυτο ξεκινησε πριν απο χρονια και εσεις ως συνφδικαλιστες δεν κανατε απολυτως τοποτα για να το αποτρεψετεο οποτε τωρα ειναι πλεον αργα

  • Με αυτούς που διαλύουν την ΔΕΗ κατέβηκες και κατεβαίνεις στις εκλογές
    Εκτός και εάν μας δουλεύεται σε ποιο ψηφοδέλτιο είναι η παράταξη που σε ανέδειξε κύριε Αδαμίδη
    Τελικά πολιτικά που είστε

  • Δώσατε και δίνετε ακόμη ένα χέρι βοήθειας όλοι σας για να φτάσει η ΔΕΗ εκεί που έφτασε. Είναι άδικο να κατηγορείτε όλους τους υπόλοιπους και να αφήνετε τους εαυτούς σας έξω.

  • Eδώ και 40 χρόνια οι συνδικαλιστές συνδιοικούν τη ΔΕΗ. Άσε τα ψόφια λοιπόν και να κοιτάξεις τις δικές σου ευθύνες από τότε που μαζί με τον Φωτόπουλο κατεβάζατε τους διακόπτες στον κοσμάκη. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και η ΔΕΗ θα γίνει πολύ μικρότερη τα επόμενα χρόνια όχι τόσο λόγω της έλλειψης λιγνίτη όσο των εμποδίων που βάλατε ως συνδικαλιστές στον εκσυγχρονισμό της. Και είναι κρίμα όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά και για την περιοχή μας και για τη χώρα. Ντροπή σου να βγάζεις την ουρά σου απ’ έξω.

  • Τελικα Αδαμιδη τι εισαι;;;;;;Πασακ δεν εισαι,Συναστρεφεσε με τον Συριζα,ψηφισες Ανδρουλακι στην συμπαρασταξι……Τελικα τι εισαι””αααααααα
    Ξεχασα εσεις εκει στο Σπαρτακο ειστε πολυ ΑΣΤΕΓΗ.

  • Την ΔΕΗ αφού την στίψατε τώρα κλαίτε Αδαμίδη.
    Τα προνόμια που είχατε συνεχίζετε να τα διεκδικείτε γιατί είστε παιδιά ενός ανώτερου θεού κατά την αποψή σας.
    Επειδή εμείς που κάνουμε την ίδια δουλειά με εσας όχι ως συνδικαλιστές αλλά ως εργάτες στα ορυχεία και τους σταθμούς και η αμοιβή μας είναι τουλάχιστον 50% λιγότερη από την δική σας παρακολουθούμε τις ενέργειές σας και τις απαιτήσεις σας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι