Gorna Μακεδονία ή Ανω Μακεδονία ή Δυτική Μακεδονία ήγουν Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά (του Β.Π. Καραγιάννη)

12 Φεβρουαρίου 2018
09:53
Το θέμα το σηκώνει στο διαδίκτυο μετ’ επιτάσεως και επιμονής ο παλιός έγκριτος δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρήστος Ζαφείρης. Η Ανω Μακεδονία από την αρχαιότητα ήταν η περιοχή της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας. Το γράφουν οι ιστορικοί του τότε και οι επιστήμονες αρχαιολόγοι του σήμερα. Ακούγεται πως θέλουν να συμφωνήσουν και να ονομάσουν έτσι την γείτονα ιστορικά ασημαντοχώρα. Για να δούμε το λοιπόν αν έρθει τέτοιο όνομα στη Βουλή ποιοί δυτικομακεδόνες βουλευτές θα σηκώσουν χέρι συμφωνίας δηλ. παράδοσης του ονόματος. Έλεγε κάποτε ο Νίκος Ζαχαριάδης για εκείνους που την εποχή του Μεταξά σήκωναν το ένα χέρι και χαιρετούσαν πως: όποιος με ευκολία σηκώνει το ένα χέρι άνετα θα σηκώσει και το άλλο χέρι για παράδοση και προδοσία. Οι βουλευτές αυτοί απλώς θα παραδοθούν στη δυτικομακεδονική χλεύη, το ολιγότερον.

6 σχόλια

  • Ποιά ηταν η Κάτω Μακεδονία στην αρχαιότητα κ.ΒΠ.Καραγιάννη? Διότι αφού υπήρχε άνω θα υπήρχε λογικά και κάτω.

      • Θα μπορούσατε να διαβάσετε λίγο για να ξεστραβωθείτε.
        Λεγόταν Άνω Μακεδονία γιατί ήταν υψομετρικά ψηλότερα και τότε δεν υπήρχαν πυξίδες ώστε να καθοριστεί ως δυτική.

  • Άνω Μακεδονία σημαίνει ορεινή. Κάτω είναι η πεδινή.
    Υπάρχει π.χ. και Κάτω και Άνω Σαξονία αλλά και άλλες περιοχές στην Ευρώπη. Κάτω Μακεδονία λοιπόν ήταν η Μακεδονία ανατολικά του Βερμίου και μέχρι τον Στρυμόνα, που είναι βέβαια πεδιάδα. Προφανώς Άνω Μακεδονία ονομαζόταν η σημερινή Δυτ. Μακεδονία. Το έλεγε και ο έγκυρος Άγγλος ιστορικός της Μακεδονίας Hammond, που πέρασε από τα μέρη μας. Η κυβέρνηση όμως θα πεί: άλλο το Άνω και άλλο το Gorna…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι