Οι ίδιοι όμως επιμένουν ότι στον αντίποδα αυτών βρίσκονται οι γιατροί που εργάζονται στα πολύπαθα δημόσια νοσοκομεία δίνοντας καθημερινά μάχη με τις ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό.
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, τα στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είναι σε κάθε περίπτωση αποκαλυπτικά, αντανακλώντας τη σαρωτική πορεία των Μνημονίων αναφορικά με τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων στα νοσοκομεία – όπως άλλωστε και στους περισσότερους κλάδους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι αριθμοί
Την 1η Ιανουαρίου του 2010 διευθυντής με τουλάχιστον 15 χρόνια προϋπηρεσία στο ΕΣΥ είχε να λαμβάνει 2.840 ευρώ τον μήνα. Οκτώ χρόνια μετά ο μισθός του έχει διαμορφωθεί στα 1.880 ευρώ έχοντας υποστεί συνολική μείωση 43%. Αντιστοίχως, ο μισθός επιμελητή Α’ το 2010 ήταν 2.390 και σήμερα είναι 1.712 ευρώ (-39%), ο μισθός επιμελητή Β’ από 1.740 ευρώ είναι σήμερα 1.200 (-41%) ενώ οι ειδικευόμενοι (οι οποίοι σημειωτέον αποτελούν την ραχοκοκαλιά του συστήματος) μετρούν απώλειες της τάξης του 30%, με αποτέλεσμα οι απολαβές τους μετά βίας να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα.
Σημειώνεται ότι στις μειώσεις αυτές δεν συνυπολογίζονται η μείωση των αποζημιώσεων για εφημερίες και υπερωρίες του προσωπικού και η αύξηση των άμεσων φόρων. Στην περίπτωση που τα συνυπολογίσει κανείς, τότε το μισθολογικό νυστέρι αυξάνεται κατά 10%. «Ως νοσοκομειακοί γιατροί θέλουμε να ζούμε από έναν αξιοπρεπή μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας στη ζωή, στην εκπαίδευση και στην κατάκτηση της γνώσης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.
Υπό τα δεδομένα αυτά, οι λειτουργοί του Ιπποκράτη προσθέτουν ότι «η αναπλήρωση των απωλειών είναι το βασικό αίτημα και το ελάχιστο που έχει υποχρέωση η Πολιτεία να μας παράσχει με την υπερπροσφορά μας προς τους ασθενείς και σε όλη τη κοινωνία γενικότερα». Υπενθυμίζεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν καθώς η μαύρη τρύπα των ελλείψεων σε ειδικευμένους γιατρούς μετράει 6.500 κενά, ενώ χρόνο με τον χρόνο μειώνεται δραματικά (και) το ενδιαφέρον των αποφοίτων των ιατρικών σχολών της χώρας να ειδικευτούν στα ελληνικά νοσοκομεία.
Εισιτήριο χωρίς επιστροφή
Την ίδια ώρα καταγράφεται μαζική φυγή ειδικευόμενων στον ιδιωτικό τομέα ενώ γιγαντώνεται το μεταναστευτικό ρεύμα γιατρών (ειδικευόμενων και ειδικευμένων) που επιδιώκουν συνθήκες εργασιακής ασφάλειας με βασικό ζητούμενο αξιοπρεπείς μισθούς. Υπολογίζεται ότι από το 2009 έως και το περασμένο έτος, τουλάχιστον 12.400 γιατροί έβγαλαν εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι η Ελλάδα αποτελεί τον δεύτερο ευρωπαϊκό τροφοδότη του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) σε γιατρούς, το 80% των οποίων έχει σπουδάσει στη χώρα μας.
Σημειώνεται πάντως, ότι τόσο η ΕΙΝΑΠ όσο και η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για τις τεράστιες απώλειες που έχουν προκύψει. Ομως, παρ’ όλο που οι προσφυγές «έχουν εκδικαστεί, δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση εδώ και ενάμιση χρόνο».
«Οι περικοπές δεν αφορούν μόνον τους γιατρούς αλλά και όλους τους εργαζόμενους με τους οποίους θα αγωνιστούμε. Οι κυβερνήσεις δεν σέβονται όμως ούτε τις ανάγκες των πολιτών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρ’ όλο που την χρυσοπληρώνουν μέσω της αύξησης των εισφορών και της συμμετοχής τους στην φαρμακευτική δαπάνη», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού Ηλίας Σιώρας.
Δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε μαζί με τα άλλα αιτήματα και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους το θέμα το μισθολογίου, αξιοποιώντας και αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία και μέσα από τη νομική διαδικασία.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει την ίδια ευθύνη με τις προηγούμενες σε σχέση με το μισθολόγιο, και είναι και αυτή και η προηγούμενη υπόλογες απέναντι στο μαχόμενο τμήμα των νοσοκομειακών γιατρών.
Ο αγώνας συνεχίζεται!
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΑΧΑΤΗΣ
https://ygeiashmera.gr
Ειναι κριμα. Μετα αναπληρωνονται απο τους ασθενεις…
Μπούρδες.. ετσι κοζαν τραβα γερα.