Να συνεχίσει τη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως προς τη διερεύνηση της παρουσίας εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα της λίμνης Σαριγκιόλ επιθυμεί ο Δήμος Κοζάνης, με σχετική πρόταση για ένταξη της μελέτης συνεργασίας στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.
To συγκεκριμένο έργο έχει ως κύριο στόχο την χώρο-χρονική παρακολούθηση της ρύπανσης του υπόγειου νερού της λεκάνης Σαριγκιόλ από το εξασθενές χρώμιο ή/και άλλα βαρέα μέταλλα και την αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης υγρής-στερεής φάσης που μπορεί να επηρεάσει τις συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου ή/και άλλων βαρέων μετάλλων στη συγκεκριμένη περιοχή.
Όπως παρουσίασε μάλιστα ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης η μελέτη απαιτείται ώστε «να συνεχίσουμε την επιστημονική δουλειά, να παρακολουθούμε με μόνιτορ την εξέλιξη του φαινομένου σε όλη την περιοχή. Στόχος μας είναι να έχουμε καλύτερα στοιχεία για το ιδιαίτερα δύσκολο αυτό φαινόμενο για να θωρακίσουμε περισσότερο τα συμφέροντα της ΔΕΥΑΚ και της περιοχής».
Ο Δήμαρχος μάλιστα ανέφερε πως δεν μπορεί να προκαταβάλει τίποτε για την εξέλιξη του φαινομένου κι αυτό γιατί όπως είπε «δεν είναι ούτε η θέση μου, ούτε η φύση μου, περιμένουμε να μιλήσουν οι επιστήμονες».
Σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Ιωαννίδης ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση προς πάσα κατεύθυνση ότι οι κάτοικοι πίνουν καθαρό νερό: «είναι ξεκάθαρο και σαφέστατο όμως ότι οι κάτοικοι δεν πίνουν νερό με εξασθενές χρώμιο. Πίνουν νερό που έρχονται από άλλες περιοχές και δρομολογούμε λύσεις για ακόμη καλύτερης ποιότητας νερό από τη Ζωοδόχο Πηγή που θα λύσει το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή», σχολίασε.
Τίνα Παπαντωνίου για το Kozan.gr
Γιατί συνεργασία με το ΑΠΘ κι όχι με το ΕΜΠ, που επίσης παρουσίασε μελέτη για το εξασθενές χρώμιο;