46 έλεγχοι σε διάστημα μιας εβδομάδας έγιναν από την Δημοτική Αστυνομία Κοζάνης σε καταστήματα της πόλης στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου

1 Μάρτιος 2018
15:26

46 έλεγχοι σε διάστημα μιας εβδομάδας έγιναν από την Δημοτική Αστυνομία Κοζάνης σε καταστήματα της πόλης, όπου έχουν βεβαιωθεί  πέντε  παραβάσεις, με τα πρόστιμα να ανέρχονται στα 600 ευρώ για την κάθε μία, Η λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος, αλλά και η μη συνεργασία των υπευθύνων στα καταστήματα της πόλης ήταν οι λόγοι των προστίμων που επιβλήθηκαν είτε σε τακτικό έλεγχο που έγινε είτε σε έκτακτο μετά από καταγγελία. Οι έλεγχοι που διεξήχθησαν αφορούν σε καταστήματα εστίασης και καφέ τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά αυτής. Οι έλεγχοι ωστόσο συνεχίζονται και οι υγειονομικοί έλεγχοι από την διεύθυνση υγειονομικού ελέγχου  της πόλη της Π.Ε Κοζάνης.

Εν τω μεταξύ οι καταστηματάρχες από τον χώρο της εστίασης, μετά την Γενική Συνέλευση που επεδίωξαν τα ίδια μέλη του Συλλόγου, ξεκίνησαν επαφές με φορείς, Δημοτική Αρχή, βουλευτές ζητώντας να επανεξεταστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, σε ότι αφορά κυρίως και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους καταστηματάρχες θέτοντας και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού  σε ότι αφορά την εφαρμογή του νόμου.

Μάλιστα ο Πρόεδρος Λεωνίδας Ρηγάκης μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης τόνισε ότι μετά την αποκριά 4 συνεργεία, εφορία, υγειονομικό, δημοτική αστυνομία και επιθεώρηση εργασίας, ξεκίνησαν εντατικούς ελέγχους, σε ότι αφορά στον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του θα πρέπει να γίνουν αλλαγές με τα πρόστιμα να επιβαρύνουν τους καταστηματάρχες και όχι τους πελάτες καπνιστές που πολλές φορές δεν συμμορφώνονται  με το γράμμα του νόμου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές των περιπτώσεων.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

65 σχόλια

  • Σωστή προσπάθεια.
    Εστιάζουμε στο μείζον!
    Τα άλλα τα λύσαμε…
    Από ανθρώπους που ποτέ δεν επθχειρήσανε.
    Δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι, φοιτητές, υπάλληλοι, η συντριπτική πλειοψηφία της αντικαπιταλιστικής εκστρατείας…

    • Σωστή προσπάθεια.
      Εστιάζουμε στο μείζον!
      Τα άλλα τα λύσαμε…
      Από ανθρώπους που ποτέ δεν επθχειρήσανε.
      Δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι, φοιτητές, υπάλληλοι, η συντριπτική πλειοψηφία της αντικαπνιστικής εκστρατείας…

  • Αγανακτηση!εμφυλιοςπολεμος!ρουφιανια λες και οιεπιχειρηματιες ειναι εγκληματιες!ναι να γινονται οι ελεγχοι που πρεπει αλλα ελεος !μεσεβασμο οπως αρμοζει στον καθενα !εχουν οικογενειεςπροσπαθουν να επιβιωσουν!και τελος ποια ευρωπααικη χωρα δουλευει με 24 τα εκατο φπα?ας σκεφτουμε ολοι για ολους.Δεν ειμαστε εχθροι συμπολιτες ειμαστε ο καθενας στο ειδος του!ευχαριστω!

    • Δεν είναι εγκληματίες. Επίσης ο νόμιμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Οπότε που κολλάς; Και οι άλλοι φορολογούνται βαριά..

  • Οι τοπικοι αρχοντες θα πρεπει πρωτοι αυτοι να δινουν το καλο παραδειγμα. και οχι το αντιθετο….Π.Χ. Κ……. να καπνιζει με την παρεα του την περασμενη κυριακη στον ναυτικο ομιλο…….

  • σε κεντρικο μαγαζι της πολης παντως χτες βραδυ μετα τις 21.30 βγηκαν τασακια κ ηταν καπνιστηριο κανονικο. πρεπει να υπαρξει ισονομια. να συμμορφωθουν ολοι κ να γινεται ελεγχος απο τη δημοτικη αστυνομια παντου κυριως μετα τις 21.00

  • ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ!! ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕς !!! ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΗΤΑΝ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄80, ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ!!! ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ 50 ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ (βαζω κ τις εκτος κεντρου), ΕΛΕΟΣ!!!

  • Για να δείτε τι τράβηξα όταν με υποχρεώσαν να μην περνάω με [κόκκινο]. Οι νόμοι ψηφίζονται για την προστασία του κοινωνικού συνόλου όποιος νοήμον κατάλαβε.

    • Εγώ να δεις με την ζώνη τι τράβηξα!!!

      Αλλά έκανα το αμάξι μου μη-ζώνης και όποιος θέλει μπαίνει, οι άλλοι να πάνε με τα αμάξια που φοράνε ζώνη!!!

  • επειδη ειναι ελλαδιτσα παλι τα ιδια σε λιγο καιρο ναι? ετσι να μην ξεχνιομαστε…
    για τα ματια τωρα γινονται ταχα δηθεν ελεγχοι,βαζουν προστιμα και κατι τρεχει στα γυφτικα…
    και οι καταστηματαρχες τρεξαν να ζητησουν ελαστικοτητα οτι τι? χανω πελατες αφηστε τους να ντουμανιασουν?

  • Και τι θέλει ο Ρηγακης να κάνουν ότι θέλουν ?? Όπου δούμε να καπνίζουν εντός θα περνούμε τηλέφωνο στην δημοτική ..Είμαστε 67% οι ακαπνοι δεν πρόκειται να περάσει το 33% ότι θέλει Πολύ το ανεχτηκαμε όλα τα χρόνια και πολύ περισσότερο τα 8 χρόνια που υπάρχει ο αντικαπνιστικος νόμος

  • Αιντε κόψτε το ή συμμορφωθείτε με το νόμο μας ζάλισατε τον έρωτα με το τσιγαρο….. Δε μπορείτε να κάτσετε σε ένα μέρος 2 ώρες χωρίς τσιγάρο ανίκανοι είστε; Αν σας πει ο γιατρός το κόβετε μαχαίρι χιλιάδες τα παραδείγματα…. Σταμάτα 2 ώρες να ανασάνει ο διπλανός και μετά έβγα και ντουμανιασε ρε Νεοέλληνα κακομαθημένε!

  • Παρ΄όλο που δεν καπνίζω, είναι επιλογή μου να πάω σε μαγαζί που έχει ντουμάνι ή όχι. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΟΥΓΑΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ, ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ- ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΒΗΧΟΥΜΕ. Στα μαγαζιά σε παίρνει να κάνεις τον μάγκα. Αν τολμάς τρίξε τα δόντια να μπουν σωστά φίλτρα στη ΔΕΗ, να καταβρέχονται οι αποθέσεις, να περαστεί στα χωριά τηλεθέρμανση. Άιντε που βρήκες τα μαγαζιά που ακόμα πληρώνουν φόρους και τα τάραξες στα πρόστιμα προσπαθώντας να τους κλείσεις. Κρίμα και για την Δημοτική αστυνομία που συνυπογράφει.

  • Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρόστιμα και καταγγελίες μέχρι να μάθετε να σέβεστε. Και κυρίως πρόστιμα στους καπνιστές και όχι στα μαγαζιά.

    • Καταγγελίες ;;;;
      Έχεις όνομα η εκ του ανώνυμου γραφείς;;
      Για πες μας το ονοματάκι σου, ποιος είσαι που απειλείς για καταγγελίες ;;;

      • Νικο Π “απειλεί για καταγγελίες”;

        Αν ερθουν 3 άτομα και σε σπασουν στο ξυλο, μην τυχον σε δω να κανεις καταγγελια ε!

        Βλαβη σωματική το ένα, βλάβη σωματική το άλλο. Εκτός αν αμφιβάλλει κανείς για το πόσο επιβλαβές είναι για την υγεία το παθητικό κάπνισμα…

        Άιντε καντε μας τη χαρη, μας ζαλίσατε. Είναι νόμος, σωστός και πρεπει να τηρηθει. Τελος και κομμενες οι ψευτομαγκιες σας

  • Η λύση είναι απλή και προφανήςη «αγορά» έχει πάντα δίκιο, αυτορρυθμίζεται.Αν οι μη καπνιστές πηγαίνουν σε εστιατόρια και μπαρ όπου το κάπνισμα «επιτρέπεται» το πρόβλημα είναι δικό τους: αποδέχονται σιωπηρά την πολιτική του καταστήματος και με τον τρόπο τους την επιδοκιμάζουν. Αν θέλουν να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους σε καταστήματα χωρίς καπνό θα πρέπει να ενισχύουν συνειδητά χώρους με αυστηρά αντικαπνιστικό χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο, η «αγορά» δημιουργεί επιλογές για όλους: όσοι θέλουν να καπνίσουν θα πηγαίνουν στα καταστηματα όπου θα γνωρίζουν ότι αυτό επιτρέπεται και αντίστοιχα όσοι δεν καπνίζουν θα ενισχύουν χώρους με αυστηρή αντικαπνιστική πολιτική. Η θέση αυτή μοιάζει σωστή και, κυρίως, «δημοκρατική». Την ευθύνη έχει ο ίδιος ο πολίτης και όχι το κράτος, ο αιώνιος «πατερούλης» ανεύθυνων . Αυτό διακρίνει τις ανεπτυγμένες δημοκρατίες από τις υπόλοιπες. Ας αποφασίσουμε πού θέλουμε να ανήκουμε. Ούτε μαγαζί έχω, ούτε καπνίζω. Και
    οι έλεγχοι κάποτε θα χαλαρώσουν.

  • Εσεις που μιλατε γαι καταγγελιες και ολα τα υπολοιπα, και προσεχετε την υγεια σας( ενω οι υπολοιποι δε νιαζονται), καντε πρωτα την αυτοκριτικη σας και αν ειστε οι αμεμπτοι και δεν εχετε κανει ποτε παρανομια ( κλεβω το κρατος, κοκ, δουλευω χωρις να το δηλωνω, ειμαι σε δουλεια που δεν παταω, αλλα πληρωνομαι, χρεωνω το κρατος με εξτρα χρηματα εκτος εδρας, κλπ.).. ξερει ο καθενας τις απατεωνιες του), να μιλατε με τετοιο υφος. Σιγουρα ταθεματα που προκυπτουν δε λυνονται με βρισιες και κατηγοριες, αλλα με πολιτισμο. Βρειτε τον λοιπον και μετα επικοινωνειτε με τους συνανθρωπους σας. Και ο πρωτος το λιθο βαλετο.

      • Και εσεις απαιδευτος και αξεστος( αν δεν ξερετε τι σημαινουν, ψαξτε σε κανενα λεξικο). Κατα τα αλλα θελετε πολιτισμο. Εδω να σεβεστε αποψεις δε ξερετε….. ανθρωπους θα σεβαστειτε;

        • Απόψεις σχετικά με τι; Με την αδηλωτη εργασία; Τα παράνομα εκτός έδρας; τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας; Μα για το κάπνισμα συζηταμε
          … Κουβα με νερό και βουτα το κεφάλι μέσα θα σε βοηθήσει…

    • Επειδή παρανομείς εσύ, νομίζεις ότι παρανομούν όλοι;; Με τέτοια μυαλά μνημόνια μέχρι να πεθάνει ο χάρος…

  • Ο κλάδος των καπνικών προϊόντων πέραν του ότι είναι ένας από σημαντικότερους (και πιο ιστορικούς) για την ελληνική οικονομία, με το 7% περίπου των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (3,1 δισ. ευρώ το 2015) να προέρχεται απ’ αυτόν, απασχολεί 60.000 οικογένειες .Σταματήστε όλοι το κάπνισμα
    για να τα πάρουν κι από τους άκαπνους.
    Θεριακλής

    • ψιλά γράμματα φίλε μου, πού να καταλάβει τώρα ο μέσος ρουφιάνος που ψάχνει να εκτονωθεί σε “ενόχους”…όταν θα αυξηθεί η ανεργία και το ΑΕΠ πάει όλο στις “καινοτόμες” τεχνολογίες της μεσευρώπης, τα καραβάνια των άκαπνων που θα τρέχουν να καθαρίζουν μπάνια στην Γερμανία θα είναι περιχαρή που στα εν λόγω μπάνια θα επικρατεί καθαρή ατμόσφαιρα. Τουμποφλό μέχρι τον τάφο.

  • Η απαγόρευση του καπνίσματος στα κράτη της Ε.Ε.

    Αυστρία: Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα γραφεία, μπαρ, ντίσκο, εστιατόρια κλπ με ορισμένες εξαιρέσεις, δηλαδή αν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι συμφωνήσουν να συνεχιστεί το κάπνισμα. Από τον Ιανουάριο του 2009 τίθεται σε ισχύ ένας νέος νόμος, που προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ, ντίσκο και παμπ, μεγαλύτερων από 80 τ.μ., υποχρεούνται να δημιουργήσουν χώρους καπνιστών και μη καπνιστών.

    Βέλγιο: Από 45 κύματα περνούν οι νόμοι κατά του καπνίσματος. Η πρώτη απόπειρα ξεκινά το 2005, όταν δίδεται εντολή στις εταιρείες να εφαρμόσουν μέτρα κατά της βλαβερής συνήθειας. Έναν χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2006, το κάπνισμα απαγορεύεται στους χώρους εργασίας. Τον Ιανουάριο του 2007 το κάπνισμα απαγορεύεται σε εστιατόρια και μπαρ, με εξαίρεση αυτά που εξυπηρετούν «ελαφρά γεύματα» (π.χ. κρύα γεύματα, πίτσα, σάντουιτς) και έχουν λιγότερο από το 30% του τζίρου τους από την πώληση των τροφίμων. Από την εφαρμογή του νόμου εξαιρούνται και τα μικρά μπαρ. Τον Σεπτέμβριο του 2008 το κάπνισμα δεν επιτρέπεται πλέον στα σχολεία και τον Ιανουαρίου του 2010 τέθηκε σε ισχύ γενική απαγόρευση του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένων όλων των τύπων μπαρ. Ωστόσο, το μέτρο δεν τηρείται και καταλήγει να ισχύει μόνον σε καταστήματα, που σερβίρουν φαγητό.

    Βουλγαρία: Απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, εκτός από μπαρ και εστιατόρια.

    Γαλλία: Περίπλοκα παραμένουν τα πράγματα σχετικά με το κάπνισμα στη Γαλλία. Την 1η Φεβρουαρίου 2007 απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους (σταθμοί, μουσεία, κλπ) και από την 1η Ιανουαρίου 2008, η απαγόρευση επεκτείνεται και στα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια, τους χώρους διασκέδασης. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, στους χώρους εστίασης και διασκέδασης επιτρέπονται οι χώροι καπνίσματος, αλλά υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς όρους: μπορούν να καταλαμβάνουν το πολύ 20% του συνολικού εμβαδόν του καταστήματος και το μέγεθός τους δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 35 τ.μ., πρέπει να έχουν ξεχωριστή εγκατάσταση εξαερισμού, που να αντικαθιστά τον πλήρη όγκο του αέρα δέκα φορές ανά ώρα, και ο καθαρισμός του δωματίου να γίνεται από το προσωπικό μία ώρα μετά την τελευταία χρήση του χώρου.

    Γερμανία: Η Γερμανία είναι χώρα, που κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρώπη. Από το 2007 απαγορεύεται το κάπνισμα σε χώρους διασκέδασης και εστίασης, ενώ προβλέπονται χώροι για καπνιστές. Από τον νόμο εξαιρούνται οι μικροί χώροι. Ωστόσο, τα μέτρα εξακολουθούν να αμφισβητούνται και να μην εφαρμόζονται. Τον Φεβρουάριο του 2009, μάλιστα, το περιοδικό «Der Spiegel» ανέφερε ότι οι έλεγχοι από τις αρχές για την τήρηση της απαγόρευσης στα μπαρ είναι πολύ αδύναμοι και σε πολλές περιοχές η απαγόρευση δεν τηρείται.

    Δανία: Από τις 15 Αυγούστου 2007 απαγορεύεται το κάπνισμα στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ, δημόσια μέσα μεταφοράς, καθώς και σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας. Εξαιρούνται τα μπαρ με εμβαδόν μικρότερο των 40 τ.μ. και τα γραφεία, που χρησιμοποιούνται από έναν εργαζόμενο. Ωστόσο, ο νόμος έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη και από τον Νοέμβριο του 2007 δεν εφαρμόζεται.

    Εσθονία: Από τις 4 Ιουνίου του 2005 το κάπνισμα απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε χώρους εργασίας. Στις 5 Ιουνίου του 2007 η απαγόρευση επεκτείνεται σε μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα, ενώ επιτρέπεται η δημιουργία χώρων καπνιστών.

    Ηνωμένο Βασίλειο: Από το 2007 το κάπνισμα απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους δημόσιους χώρους, τους χώρους εργασίας και διασκέδασης. Η νομοθεσία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες.

    Ιρλανδία: Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, που θέσπισε πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εργασίας, στις 29 Μαρτίου 2004. Πριν την ολική απαγόρευση, το κάπνισμα είχε ήδη τεθεί εκτός νόμου σε δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία, κουζίνες εστιατορίων, αεροσκάφη και τρένα.

    Ιταλία: Ήταν η τέταρτη χώρα στον κόσμο, που απαγόρευσε το κάπνισμα. Από τις 10 Ιανουαρίου 2005 απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, όπως μπαρ, καφέ, εστιατόρια και ντισκοτέκ. Ωστόσο, επιτρέπεται η δημιουργία ειδικών χώρων καπνίσματος, με αυστηρές προϋποθέσεις. Διαβάστε αν θέλετε τον Ιταλικό Νόμο εδώ.

    Ισπανία: Από την 1η Ιανουαρίου 2006 η ισπανική νομοθεσία απαγορεύει το κάπνισμα σε γραφεία, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, πολιτιστικά κέντρα και μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών και των αεροδρομίων. Ο νόμος ορίζει, επίσης, ότι τα εστιατόρια και τα μπαρ άνω των 100 τ.μ. μπορούν να ορίζουν έναν χώρο καπνιστών. Οι επιχειρηματίες των εγκαταστάσεων, που είναι μικρότερες των 100 τ.μ. μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι καπνιστών, ή μη καπνιστών. Ωστόσο, ο νόμος στην πράξη έχει καταστεί ανενεργός και στα περισσότερα μπαρ επιτρέπεται το κάπνισμα. Για τον λόγο αυτό, η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έναν νέο αυστηρότερο νόμο, ο οποίος θα απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια από την 1η Ιανουαρίου 2011.

    Κάτω Χώρες: Από το 2008 υπάρχει πλήρης απαγόρευση καπνίσματος, ενώ στους χώρους διασκέδασης επιτρέπεται η δημιουργία χώρων καπνιζόντων. Το κάπνισμα κάνναβης (μαριχουάνα και χασίς) επιτρέπεται σε καταστήματα καφέ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αναμειγνύονται με καπνό.

    Κύπρος: Από 1η Ιανουαρίου 2010 στην Κύπρο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους (μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εργασίας).

    Λετονία: Από την 1η Μαΐου του 2010 το κάπνισμα απαγορεύεται πλήρως σε εστιατόρια και μπαρ. Απαγορεύεται, επίσης, σε πάρκα και σε απόσταση δέκα μέτρων γύρω από κτίρια, που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Λιθουανία: Από την 1η Ιανουαρίου 2007 ο αντικαπνιστικός νόμος επιβάλλεται σε εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ (εκτός από τα ειδικά για κάπνισμα πούρου) και νυχτερινά κέντρα. Επιπλέον, το κάπνισμα απαγορεύεται στις δημόσιες συγκοινωνίες εκτός από τους συρμούς μεγάλων αποστάσεων, όπου προβλέπονται χώροι καπνιστών.

    Λουξεμβούργο: Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, τα νοσοκομεία, τα εμπορικά κέντρα, σχολεία και τα εστιατόρια. Εξαιρούνται τα καφέ και μπαρ που σερβίρουν μόνον σνακ. Επιπλέον, απαγορεύεται το κάπνισμα σε καφέ, που σερβίρουν φαγητό από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 έως τις 9 το απόγευμα.

    Μάλτα: Τον Απρίλιο του 2004 το κάπνισμα απαγορεύθηκε σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων μεταφορών, κλαμπ και εστιατόρια αν και επιτρέπονται χώροι καπνίσματος.

    Ουγγαρία: Το κάπνισμα έχει απαγορευτεί εδώ και πολλά χρόνια στις δημόσιες συγκοινωνίες, νοσοκομεία, αεροδρόμια και στα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου. Από το 2010 η απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζεται σε παιδικές χαρές και υπόγειες διαβάσεις. Το 2009, υπήρξε πρόταση για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, μπαρ κ.λπ., αλλά η εφαρμογή της έχει ανασταλεί, λόγω της πίεσης από τις διάφορες κοινωνικές ομάδες.

    Πολωνία: Το κάπνισμα απαγορεύεται σε σχολεία, νοσοκομεία ή άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις και τα μέσα μαζικής μεταφοράς (συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων, όπως το τρένο ή το λεωφορείο και στάσεις λεωφορείων, σταθμούς τρένων κ.λπ.). Από τις 15 Νοεμβρίου 2010, θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, όπως μπαρ, καφετέριες, ντίσκο και εστιατόρια, εκτός κι αν υπάρχουν κλειστοί χώροι καπνίσματος.

    Πορτογαλία: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας κλειστών χώρων για καπνιστές καπνιστών, εφόσον αυτοί είναι εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα συστήματα εξαερισμού. Παράλληλα, ο νομοθέτης προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες (1.000 ευρώ για τους καπνιστές και έως 2.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις).

    Ρουμανία: Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Μπαρ, εστιατόρια, κλαμπ υποχρεούνται να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές και μη.

    Σλοβακία: Από το 1990 οι εργοδότες οφείλουν να απαγορεύουν το κάπνισμα σε χώρους στους οποίους εργάζονται μη καπνιστές. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Χώροι για μη καπνιστές είναι υποχρεωτικοί μόνο, όπου σερβίρεται φαγητό.

    Σλοβενία: Από το 2007 απαγορεύεται το κάπνισμα. Από το νόμο εξαιρούνται οι ανοιχτοί κοινόχρηστοι χώροι, δωμάτια ξενοδοχείων, που έχουν χαρακτηριστεί ως καπνιστών, ειδικοί χώροι σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και φυλακές, καθώς και σε ειδικές αίθουσες σε μπαρ, αλλά και άλλα μέρη εργασίας. Οι χώροι καπνίσματος θα πρέπει να πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και να μην ξεπερνούν το 20% της συνολικής εγκατάστασης.

    Σουηδία: Το κάπνισμα έχει απαγορευτεί σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης τον Ιούνιο του 2005. Επιτρέπεται, ωστόσο, η δημιουργία ξεχωριστών χώρων καπνιζόντων, με την προϋπόθεση ότι δεν σερβίρεται φαγητό ή ποτό και δεν καταλαμβάνει περισσότερο από 25% της συνολικής επιφάνειας του καταστήματος. Από τον Ιανουάριο του 2008 απαγορεύεται το κάπνισμα και στους εσωτερικούς χώρους των φυλακών.

    Δημοκρατία της Τσεχίας: Επί του παρόντος, υπάρχει ένας νόμος σε ισχύ που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως ιδρύματα, νοσοκομεία, στάσεις λεωφορείων και άλλων μέσων μεταφοράς, αλλά ο νόμος δεν ισχύει σε εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ. Τον Ιούνιο του 2009 το κοινοβούλιο εγκρίνει νομοσχέδιο που ρυθμίζει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, η μόνη αλλαγή που γίνεται είναι ότι υποχρεώνει τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπου επιτρέπεται το κάπνισμα, να έχουν αναρτημένη σχετική πινακίδα.

    Φινλανδία: Υπάρχει γενική απαγόρευση από την 1η Ιουνίου 2007. Το κάπνισμα στα μπαρ και τα τρένα εξακολουθεί να επιτρέπεται σε κλειστούς θαλάμους, όπου, όμως, απαγορεύεται το σερβίρισμα φαγητού και ποτού.

  • «Δεν πάω σε χώρους με καπνό. Τελεία». Μποϋκοτάζ στους θαλάμους αερίων! Το 60% των Ελλήνων ΔΕΝ καπνίζει. Ας πάρουμε όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά τη μεγάλη απόφαση να ΜΗΝ ξαναπατήσουμε σε χώρους με καπνό. Και να δείτε για πότε εφαρμόζονται οι νόμοι! «Δεν πάω σε χώρους με καπνό. Τελεία».

  • Ένα έχω να πω γίνονται τόσα γύρω μας και το κάπνισμα μας φταίει ότι τόσα παιδιά θα χάσουν την δουλειά τους δεν θα μπορούν να σπουδάσουν να αντεπεξελθουν στις υποχρεώσεις τους κτλ δεν το σκεφτόμαστε….. Στην τελική όταν βγαίνεις για καφέ θέλεις να είσαι άνετος αυτό εννοείται ότι είναι για όλους γι αυτό το καλύτερο είναι τα μαγαζιά μεμονωμένα το κάθενα να πει αν θα είναι καπνιστον η όχι και τότε όλοι μας θα έχουμε την επιλογή που θα πάμε τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε…….

    • Κόψε το τσιγάρο ή σεβασου τους συνανθρώπους σου…. Απλά πράγματα… Τα άλλα που λες είναι αλλά λόγια να αγαπιόμαστε και η μπάλα στην εξέδρα…

    • Να φανταστώ ότι δεν πας ποτέ στο εξωτερικό για τους ίδιους λόγους και τα όσα αναφέρεις έγιναν και στις χώρες που εφαρμόστηκε το μέτρο..

  • Κανιβαλισμός αρσενικό

    Η ανθρωποφαγία, μια τελετουργία διαδεδομένη στις πρωτόγονες φυλές, με σκοπό να αποκτηθούν οι ιδιότητες του νεκρού, να αποκτηθούν μαγικές δυνάμεις και να διατηρηθεί η ενότητα, όταν ο νεκρός ανήκε στην ίδια φυλή, αλλά και να υπάρξει εκδίκηση και οικειοποίηση ξένων ιδιοτήτων, όταν ο νεκρός ανήκε σε ξένη φυλή.
    (Βιολογία) η επίθεση ενός ζώου σε άτομα του είδους του, όταν, στη συνέχεια, τα κατατρώει.
    (μεταφορικά) η συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από αγριότητα, απανθρωπιά κι έλλειψη σεβασμού προς τον άνθρωπο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι