Υπάρχει πλέον ανάγκη για την ανάπτυξη ενός συστήματος στρατηγικού σχεδιασμού, με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει τη χάραξη υψηλής στρατηγικής και την καλύτερη αξιοποίηση των εθνικών συντελεστών ισχύος, με συντονιστικό ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής άμυνας και διεθνών οικονομικών σχέσεων.
Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια έχει προταθεί από ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες και στρατιωτικούς η σύσταση και στη χώρα μας υπό τον πρωθυπουργό Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα διαθέτει ένα πλέγμα υφισταμένων επιτροπών και ομάδων εργασίας και θα συντονίζει την χάραξη και εφαρμογή της πολιτικής ασφάλειας. Επειδή έχει διατυπωθεί ὁ αντίλογος ότι τέτοια όργανα διαθέτουν μόνον οι μεγάλες χώρες, Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν συστήσει οι περισσότερες χώρες του κόσμου από τις ΗΠΑ μέχρι τη Σιέρρα Λεόνε και είναι πράγματι παράδοξο να αφιερώνεται τόσος χρόνος στη δημόσια συζήτηση για τη δομή δυνάμεων και τα τακτικού επιπέδου θέματα, ενώ για το ανώτατο επίπεδο δυσανάλογα μικρότερος χρόνος και χώρος, όταν μάλιστα επί του προκειμένου συζητούμε και για ενέργεια χωρίς σοβαρή οικονομική επιβάρυνση.
Το κυριότερο ζήτημα σε αυτό το επίπεδο είναι ότι, όπως έχει επισημανθεί, το ΚΥΣΕΑ σήμερα εκτός του ότι είναι δύσκαμπτο, επί πλέον στερείται υποστηρικτικών μηχανισμών ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά. Συνέρχεται δε σχεδόν αποκλειστικά για να επιλέγει τους αρχηγούς των επιτελείων και να λαμβάνει αποφάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα.
Αυτά τα όργανα δημιουργήθηκαν ως συνέπεια των απαιτήσεων που προέκυψαν από τους πολέμους του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα και κυρίως του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Μέχρι το τέλος του εικοστού αιώνα, οι περισσότερες χώρες είχαν συστήσει το όργανο που συνήθως ονομάζουν Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Εάν δεχθούμε την αγγλοσαξονική άποψη ότι οι συντελεστές ισχύος κάθε χώρας είναι ο στρατιωτικός, οικονομικός, διπλωματικός και πληροφοριακός, τότε με απλά και λίγα λόγια, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αναλαμβάνει να ενορχηστρώσει αυτούς τους συντελεστές, ώστε η χώρα να παράγει εθνική στρατηγική και να επιτύχει τούς πολιτικούς της σκοπούς. Και βεβαίως αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο κερδίζονται ή χάνονται οι πόλεμοι, τα σφάλματα δε στο ανώτατο επίπεδο δεν μπορούν να διορθωθούν στο τακτικό ή το επιχειρησιακό επίπεδο.
Γιώργος Ντζιμάνης
Αντιστράτηγος ε.α.
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης
Πρώτα κάνουν δηλώσεις ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και δεν αντιδρούν στις προκλήσεις με αποτέλεσμα οι τούρκοι να αποθρασύνονται όλο και πιο πολύ, και μετά λένε ότι υπάρχει ανάγκη να ιδρυθεί συμβούλιο εθνικής ασφαλείας. Που ούτε αυτό θα το κάνουν, για τέτοια ανικανότητα μιλάμε.
Δυστυχώς έτσι είναι
Για μπλα μπλα μπλα δεν τους φτάνει κανείς!!!!!!!!
ΠΛΗΝ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ?
ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΡΑ 400.000 ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΗΜΕΡΑ?
Να μια καλη πρόταση, μακαρι να ακουσει ο φιλος του καρανίκα.
Στρατηγε βλέπεις πως κρίνουν την άποψη σου οι κατα τα αλλα ” υπεύθυνοι πολίτες ”
Ας μη λέμε πως η κρίση ήρθε απ έξω μόνο , ας δούμε οι Έλληνες Πολίτες τη φάτσα
μας στον καθρέφτη μετα απο ΟΚΤΩ χρόνια κρίσης , μυαλό δε βάλαμε , δυστυχως
AΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΛΥΦΕΙΣ ΚΑΠΟΤΕ ΕΛΕΓΕ ΟΧΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ, ΤΩΡΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΛΥΦΕΙΣ ΚΑΠΟΤΕ ΕΛΕΓΕ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΩΡΑ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΗΣ
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΛΥΦΕΙΣ ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΙΜΑΣΙΣ ΦΛΕΦΕΣ, ΤΩΡΑ ΠΡΑΣΙΝΟΡΟΖ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΡΑΣΙΝΟΜΠΛΕ
Τι θα κάνεις, κομμουνιστή, στον πόλεμο;
Διάλογος στο καφενείο – που όμως πιθανών να γίνεται και σε άλλα μέρη.
— Είσαι κομμουνιστής;
— Ναι, είμαι !
— Τι θα κάνεις στον πόλεμο;
— Εναντίον του ΝΑΤΟ;
— Εναντίον της Τουρκίας!
— Δηλαδή εναντίον του ΝΑΤΟ – επιμένω εγώ.
— Για πόλεμο με την Τουρκία μιλάμε, όχι με το ΝΑΤΟ!
— Μα, η Τουρκία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Άρα εφόσον πολεμήσεις με την Τουρκία δεν πολεμάς με το ΝΑΤΟ;
— Εμείς, η Ελλάδα, δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ; Πως λοιπόν θα πολεμήσουμε τους συμμάχους μας;
— Έλα ντε … Πως μου μιλάς για πόλεμο με την σύμμαχο Τουρκία;
— Καλά δεν βλέπεις, τι κάνει η Τουρκία;
— Εγώ το βλέπω … Εσείς δεν το βλέπετε … Που νομίζετε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι πίσω από ΚΑΘΕ ενέργεια της Τουρκίας!
— Καλά, εσύ θα μας πεις ότι το ΝΑΤΟ, οι Αμερικάνοι έβαλαν την Τουρκία να συλλάβει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, για να μας εκβιάσουν να δεχτούμε την Βάση ελικοπτέρων στο λιμάνι.
— Συ είπας …
— Τέλος πάντων, εάν μας επιτεθεί η Τουρκία, εσείς οι κομμουνιστές τι θα κάνετε;
— Ό,τι κάναμε κι όταν μας επιτεθήκανε οι Ιταλοί, ό,τι ΑΚΡΙΒΩΣ όταν η Γερμανοί κατέκτησαν τη χώρα μας, να μην έχεις την παραμικρή αμφιβολία για αυτό. Παράλληλα, να ξέρεις ότι θα προωθήσουμε και την προοπτική με το τέλος της εισβολής, αυτό να συνοδευτεί και με ήττα της αστικής τάξης τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα!
Αυτό το καταλαβαίνετε; Το «πιάνετε»;
Μάλλον όχι …
Αλλάξανε συζήτηση …
ΤΡΕΜΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ