Από την αρχή του 2018 καθημερινά και συνεχόμενα, από τα κυβερνητικά προπαγανδιστικά μέσα ( τηλεόραση, εφημερίδες, διαδίκτυο κλπ ) «πληροφορούμαστε» το τέλος της εποχής των μνημονίων. Μια νέα περίοδος έρχεται, που όπως μας λένε, τα βάσανά μας θα αρχίσουν να παίρνουν τέλος. Θα επανέλθουμε μας λένε, σιγά-σιγά στην κανονικότητα. Αυτό βέβαια θα γίνει, μας ξαναλένε, εφόσον δείξουμε υπομονή, καρτερικότητα και σύνεση. Με μια όμως προϋπόθεση: Στις προσεχείς εκλογές να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα «λάθη» που έχει κάνει. Γιατί εμείς «μπορεί να εξαναγκαζόμαστε από τους θεσμούς να ψηφίζουμε νέους αντιλαϊκούς νόμους, αλλά όσο κατέχουμε την εξουσία δεν θα τους εφαρμόσουμε», όπως δήλωσε τοπικό διορισμένο διευθυντικό στέλεχος , στο συνδικαλιστικό όργανο που τον επισκέφτηκε. Μένει άφωνος κανείς από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν κάποιοι προκειμένου να διατηρηθούν στις καρέκλες τους.
Ας θυμηθούμε όμως τι θα περιλαμβάνει η νέα κανονική μεταμνημονική περίοδος.
Μόλις πρόσφατα όπως επισημάνθηκε από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές , η πλευρά του ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι θα λάβει αποφάσεις μετά τις ανακοινώσεις αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομίας στο Α τρίμηνο του 2018. Ποιές είναι αυτές οι αποφάσεις που θα λάβει μέσα στο 2018 το ΔΝΤ; Η συζήτηση γίνεται για τη μείωση του αφορολόγητου. Θυμίζουμε ότι, όπως προβλέπεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ θα έχει τον πρώτο λόγο αναφορικά με το χρόνο εφαρμογής του μέτρου, που για χιλιάδες οικογένειες ισοδυναμεί με απώλειες ενός ακόμα μισθού.
Στην ατζέντα που έχει συμφωνηθεί προβλέπεται μεταξύ άλλων να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι το 2020 η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την επιβολή φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία. Πάντως ότι και να γίνει το προβλεπόμενο χαράτσι των 2,65 δις σε ετήσια βάση θα εισπραχθεί κανονικά. Έτσι ακόμη και να μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, αυτό θα αντισταθμιστεί με την αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα με τα παραπάνω ξεκινούν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από 1η Μάη για χρέη των λαϊκών νοικοκυριών προς την εφορία, καθώς και για εισφορές αυτοαπασχολούμενων προς τα ασφαλιστικά ταμεία .Δηλαδή αφού πρώτα τους έκλεισαν τα μαγαζιά λόγω της κρίσης, τώρα τους κατάσχουν και την περιουσία τους, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλογο; Όχι, είναι η νέα κανονικότητα.
Στα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης εντάσσεται και η «κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας», η οποία και αποτελεί όχημα για τη μονιμοποίηση όλων των άθλιων αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν προς όφελος του κεφαλαίου, στο πλαίσιο των τριών μνημονίων. Θα μπορούσαμε να πούμε κάτι σαν τους Δρακόντειους νόμους, που καθιερώθηκαν στην αρχαία Αθήνα το 621 πχ και που σύμφωνα με τον Πλούταρχο άφηναν την αίσθηση ότι ήταν γραμμένοι με αίμα.
Τέλος η κυβέρνηση δείχνοντας το «ευαίσθητο» πρόσωπό της, μεθοδεύει την περεταίρω περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων, με βάση τις πρόβλεψη του τρίτου μνημονίου.
Είναι μερικά από τα μέτρα που ήρθαν για να μείνουν. Είναι όμως τα μέτρα που αποτελούν τους μνημονιακούς νόμους. Επομένως ψεύδεται η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι περνάμε στην μεταμνημονιακή εποχή της κανονικότητας.
ΠΑΤΣΩΝΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ